pátek 1. prosince 2017

Ukončení pracovního poměru dohodou

Musí být sjednána písemně. V případech, kdy zaměstnanci náleží odstupné (zrušení nebo přemístění zaměstnavatele, nadbytečnost zaměstnance, pracovní úraz, nemoc z povolání a expozice), musí být v dohodě uveden důvod ukončení. Vzor formuláře dohoda o rozvázání pracovního poměru je určen jak zaměstnanci, tak zaměstnavateli, který se se svým pracovníkem dohodl na ukončení spolupráce. Celá dohoda se řídí paragrafem Zákoníku práce.


Stáhnout vzor dohody o ukončení pracovního poměru.

Co když zaměstnavatel s dohodou nesouhlasí? K dohodě ho nemůžete nutit, stejně jako nemůže nutit on vás. Pokud nesouhlasí, nezbývá, než podat klasickou výpověď. Stačí se domluvit ústně?


Nahlédněte na vzor žádosti o skončení pracovního poměru dohodou. Dohoda se vždy sepisuje písemně. Chcete-li ukončit pracovní poměr dohodou , napište zaměstnavateli žádost.


B) ukončení pracovního poměru dohodou (dokument.pdf 1kB).

Ukončení pracovního poměru výpovědí. Asi nejčastější forma ukončení pracovního poměru. Výpověd lze rozvázat jak ze strany zaměstnance tak i zaměstnavatele. To je důležité ve chvíli, kdy je ukončení pracovního poměru dohodou uzavřeno z důvodu organizačních změn, a tudíž vzniká nárok na odstupné. Návrh na rozvázání pracovního poměru může dát zaměstnavatel i zaměstnanec.


Závazný vzor dohody o ukončení (rozvázání) pracovního poměru neexistuje. Její obsah a forma tedy v zásadě závisí jen na rozhodnutí smluvních stran. Vzájemnou dohodou je možné pracovní poměr ukončit velmi rychle, nemusí být dodržena výpovědní lhůta. I při ukončení pracovního poměru vzájemnou dohodou však má při splnění zákonných podmínek zaměstnanec nárok na. Podmínky ukončení pracovního poměru dohodou.


Při ukončení zaměstnání dohodou zákoník práce nevyžaduje, aby byl důvod ukončení pracovního poměru výslovně uveden. Nicméně lze to jen doporučit. Zúročí se vám to, ať již v souvislosti se vznikem nároku na odstupné, nebo s nárokem na podporu v nezaměstnanosti. Odstupné náleží zaměstnanci pouze v případě výpovědi ze strany zaměstnavatele podle bodu a) až d) nebo v případě ukončení pracovního poměru dohodou z téhož důvodů.


Přiznání jakéhokoliv důchodu nezajišťuje zákonný nárok na odstupné. Další informace o odstupném naleznete v § zákoníku práce.

Výpověď z pracovního poměru – co byste měli vědět. S tím, jak podat výpověď, je spojeno velké množství informací, o kterých byste měli určitě vědět. Ty nejdůležitější body jako ukončení pracovního poměru dohodou , kdy vzniká nárok na odstupné nebo jak se počítá výpovědní lhůta vám proto vysvětlíme.


Ačkoli totiž právní řád takovou výpověď nezná, tak pokud ji dobrovolně podepíšete, bude její obsah platit. Můžete jej pohodlně vyplnit na počítači, uložit v PDF, elektronicky podat nebo vytisknout. Zaměstnanci, u něhož dochází k rozvázání pracovního poměru výpovědí danou zaměstnavatelem z důvodů uvedených v § písm.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky