čtvrtek 14. prosince 2017

Kdo může založit akciovou společnost

Kdy založit akciovou společnost. Akciové společnosti jsou většinou zakládány, pokud mají akcionáři rozsáhlé podnikatelské plány, a nebo i tehdy, pokud chtějí zakladatelé společnosti zůstat v anonymitě. Následující článek vám poskytne informace, jak akciovou společnost založit a provozovat. Akciovou společnost může založit i jediný zakladatel jako právnická osoba.


V Česku je v současné době možné založit dva typy akciových společností.

Prvním je všeobecně známá právní forma „akciová společnost “, tedy zkráceně a. Co potřebujete, chcete-li zrušit akciovou společnost ? Společnost se ruší zpravidla s likvidací, což je proces následující po přijetí rozhodnutí o zrušení. Součástí rozhodnutí je údaj, k jakému dni se společnost ruší a kdo bude jejím likvidátorem. Porušení těchto povinností může založit neplatnost svolané valné hromady, soud.


ZOK ten, kdo přijal stanovy společnosti a podílí se na úpisu akcií. Podle nové právní úpravy je možné akciovou společnost založit. Správně zvolená forma podnikání může ušetřit hodně času stráveného na úřadech,.

Subjektem práv a povinností může být vedle člověka i právnická osoba. Je to umělý útvar, který vytvářejí lidé k naplnění různých účelů. Nový občanský zákoník se snaží „život“ právnické osoby zachytit od okamžiku ustavení až do okamžiku zániku, což je hlavní rozdíl od dosavadní kusé právní úpravy. Bude možné, aby si akcionáři rozhodli, zda chtějí řídit akciovou společnost klasickým modelem, v němž působí představenstvo a dozorčí rada, nebo zda ji chtějí řídit operativněji a jednodušeji za použití správní rady a ředitele, přičemž ředitel může být zároveň členem nebo předsedou správní rady,“ popisuje Korbel.


V praxi jde například o to, kdo z kolektivního orgánu, například z představenstva, může zaměstnanci podepsat pracovní smlouvu nebo výpověď. Obchodní společnost může zrušit kromě jejího vlastního rozhodnutí (např. na valné hromadě) sou pokud to navrhne někdo, kdo má na tom právní zájem. Popřípadě může návrh na likvidaci podat státní zastupitelství, pokud na tom shledává vážný veřejný zájem. Chcete založit akciovou společnost , ale nevíte, jak začít?


V tomto článku najdete vše potřebné včetně typů akciových společností a jejich charakteristik. Nebojte se podnikat a začněte ještě dnes. O založení společnosti s ručením omezeným si můžete.


Založit společnost je složitější než loni 30. Ten, kdo nestihl založit společnost s ručením omezeným nebo akciovou společnost do konce loňského roku, musí letos počítat s přísnějšími podmínkami. V případě, že společnost zakládá jedna osoba, sepisuje se zakladatelská listina, v případě založení akciové společnosti více osobami se uzavírá zakladatelská smlouva.


Společnost s ručením omezeným samozřejmě může založit více společníků najednou, kteří budou zapsáni v obchodním rejstříku. Mezi nimi se pak zvolí jednatel vystupující za firmu. V obou případech může společnosti založit jedna osoba notářským zápisem.

Notářský zápis se počítá podle základního jmění, u akciové společnosti bude tedy dražší. Založení akciové společnosti je ze všech forem založení jednotlivých obchodních společností jedním z nejsložitějších. Akciová společnost vydá akcie a nemusí mít veřejně známé. Celý proces, ale všechny požadované dokumenty, kterých není právě málo je poměrně zdlouhavý, pro mnohé dokonce vyčerpávající, ale nakonec výsledek stojí opravdu zato.


To se následně může hodit jak ve chvíli, kdy chcete oslovit zákazníky, tak i při jednání s různými dalšími subjekty, jako jsou dodavatelé, nebo jiní obchodní partneři. Kdo má akciovou společnost , je na něm už od samotného začátku jasně vidět, že to se svým byznysem myslí opravdu vážně. Lze ji založit na základě zakladatelských dokumentů, které je nutno sepsat u notáře. Jedná se buď o zakladatelskou listinu, to v případě, že má společnost jen jednoho vlastníka.


Jednatel je manažer společnosti. Můžeme tedy říci ten nejvyšší šéf. Za společnost jednají všichni společníci, pokud se ovšem nedohodnou jinak. Kdo jedná za právnickou osobu, stanoví pro jednotlivé typy právnických osob zpravidla zákon.


Zástupce vždy jedná jménem osoby, kterou zastupuje, nikoliv jménem vlastním.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky