pondělí 11. prosince 2017

Občanský zákoník odstoupení od smlouvy

Poruší-li strana smlouvu podstatným způsobem, může druhá strana bez zbytečného odkladu od smlouvy odstoupit. Podstatné je takové porušení povinnosti, o němž strana porušující smlouvu již při uzavření. Tato čtrnáctidenní lhůta je spotřebiteli hojně využívána (někdy i zneužívána) při nakupování v e-shopech.


Při odstoupení spotřebitele od smlouvy do dnů v případě smluv uzavíraných distančně (typicky prostřednictvím e-shopu) jsme se již v minulosti několikrát věnovali. Základní popis celého postupu naleznete zde. Když pro nás přestane být smlouva výhodná, je lákavé se z ní vyvázat.

Nemůžeme z ní ale odstoupit bez důvodu. Pokud tedy nejsme spotřebitel. Nový občanský zákoník přesně upravuje, co odstoupení od smlouvy znamená, a kdy lze učinit. Odstoupí-li spotřebitel od smlouvy , zašle nebo předá podnikateli bez zbytečného odkladu, nejpozději do čtrnácti dnů od odstoupení od smlouvy , zboží, které od něho obdržel. I nový občanský zákoník umožňuje spotřebitelům odstoupit od smlouvy do dnů od smluv uzavřených na dálku nebo mimo obchodní prostory – a to bez udání důvodů.


Všechny peněžní prostředky včetně nákladů na dodání zboží k zákazníkovi (tj. náklady na dopravu zboží od e-shopaře ke spotřebiteli), které e-shopař od spotřebitele na základě smlouvy přijal, musí eshopař spotřebiteli vrátit do dnů ode dne odstoupení od smlouvy , ne však dříve, než eshopaři spotřebitel zboží předá, nebo prokáže, že mu ho odeslal. Odstoupit od smlouvy lze pokud: smlouva byla uzavřená přes internet, odstoupení bylo sjednáno smluvně, při prodlení dlužníka, spotřebitel je oprávněn odstoupit od smlouvy v případě neodstranitelné vady, odstoupení učiňte vždy písemným podáním. Každý kupující má právo odstoupit od kupní smlouvy , pokud předmět této kupní smlouvy má nějaké vady.

Platné odstoupení od smlouvy ve smyslu § odst. ObčZ má za následek pouze zánik závazkového vztahu, který smlouvou vznikl, nikoli také zánik věcných práv, která vznikla vkladem do katastru nemovitostí dle takové smlouvy. Proto odstoupení od smlouvy není samo o sobě důvodem pro změny zápisu do katastru. Takový likvidátor nemůže ze své funkce odstoupit.


Vždy je však možné odstoupit od smlouvy o úvěru na zboží zakoupené v „ kamenné“ prodejně, a to ve lhůtě 14. Občanský zákoník jako jednu z výjimek z odstoupení od smlouvy uvádí. U spotřebitelů je nejpopulárnější „vymožeností“ právo odstoupit od smlouvy do dnů bez udání důvodu, avšak i to má své háčky. Ve smlouvě byla sjednána možnost od smlouvy odstoupit, a to tehdy, pokud bude zhotovitel v prodlení s dokončením a předáním díla. V tomto případě se můžete obrátit na soud s žalobou na vrácení zaplacené kupní ceny za psa na základě odstoupení od kupní smlouvy.


K předání musí dojít do dnů od odstoupení od smlouvy , nicméně platí, že čím dříve, tím lépe. Lhůty ale platí i pro prodávajícího – ve lhůtě dnů od vašeho odstoupení od smlouvy vám musí vrátit všechny peníze (včetně nákladů na dodání), které od vás na základě kupní smlouvy přijal. NOZ“) měl účastník smlouvy , kterou uzavřel v tísni a za nápadně nevýhodných podmínek, dle ustanovení § zákona. Ovšem v případě, že budeme poučeni dodatečně, běží čtrnáctidenní lhůta k odstoupení od tohoto momentu. Vzor odstoupení od kupní smlouvy.


Co se týče formy většiny právních úkonů, je občanský zákoník poměrně benevolentní. Ani pro odstoupení od smlouvy nejsou zákonem stanoveny výslovné formální požadavky. Jednostrannost znamená, že odstoupení od smlouvy nevyžaduje jakoukoli součinnost druhé strany například v podobě souhlasu , musí být pouze řádně doručeno.


V případě, že jedna ze smluvních stran poruší sjednané povinnosti, lze přistoupit při splnění zákonných podmínek k odstoupení od smlouvy.

Situace, kdy jsou účastníci oprávněni odstoupit od smlouvy , však bývají častým předmětem sporu a nejasností mezi smluvními stranami. Níže proto poskytujeme k institutu odstoupení základní informace. Spotřebitel má právo od smlouvy odstoupit bez jakékoli sankce a bez udání důvodu do dnů od převzetí zboží.


Tím spíše by tak mohl učinit ještě před jeho převzetím (pozor ale na výjimky). Není-li dodávka zatím kompletní, lhůta pro odstoupení běží až od převzetí poslední dodávky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky