pondělí 25. prosince 2017

Dětský cestovní pas

Ministerstvo vnitra bylo zřízeno na základě zákona č. DĚTSKÉ CESTOVNÍ PASY - pasy pro děti do let, jejich platnost a dokumenty k vydání. Dítě již nemůže vycestovat pouze zapsané v cestovním pase nebo občanském průkazu rodiče. Co dělat, když jej ztratíte nebo skončí platnost. Zažádat si o cestovní pas je dobrovolné a pro osoby starší let je tento doklad platný let od vydání.


Informace dostupné na internetu jsou z velké části již neaktuální.

Když víte, že se udržíte v prostoru Evropské unie, můžete nechat dětem vystavit “pouze” dětský občanský průkaz. Pokud ale pojedete mimo EU, je potřeba dětem vyřídit cestovní pas. Pokud tedy cestujete do zemí EU nebo na Islan do Norska, Lichtenštejnska, Švýcarska, Albánské republiky, Bosny a Hercegoviny, Černé Hory, Makedonské republiky, Srbské republiky, Gruzie a Moldavské republiky, vystačíte si s OP, stejně tak vaše. Na klasický cestovní pas (platnost let) si počkáteaž jeden měsíc. Pokud spěcháte, zvolte možnost „bleskového pasu“.


Další nevýhodou je omezená platnost – pouze měsíců. Pas pro své dítě určitě potřebujete při cestách mimo schengenský prostor. Tedy kamkoliv po Světě mimo Evropskou unii a státy, které povolují výjimku.

Cestovní pas : Kam, za kolik, na jak dlouho, za jak dlouho, kde. V běžné lhůtě úřady vydávají cestovní doklady do dnů, dospělý stojí 6korun, dětský je za 1korun. Kdo chce pas do druhého dne, musí na ministerstvo. Dětský pas se vyřizuje stejně jako ten pro dospělé.


Při cestě na úřad si nezapomeňte vzít vlastní občanku a také rodný pas dítěte, fotka není potřeba. Děti mají pasy téměř let staré - tudíž „papírově“ ještě platné, ale podoba už tam samozřejmě není…Chceme jet letos na dovolenou do zahraničí a protože první volbou pro nás dlouho byla Itálie, nové pasy jsme neřešili (pro cestu tam jsme je vyhodnotili jako dostačující). Pas nebo dětský občanský průkaz?


Pořídit dítěti k cestě do těchto zemí občanku a ne cestovní pas se vám vyplatí finančně. Za občanský průkaz zaplatíte padesát korun, za pas rovnou stovku. Oba doklady sice máte na pět let, ovšem za předpokladu, že dítě radikálně nezmění vzhled. Na kterémkoliv obecním úřadě obce s rozšířenou působností, nebo na úřadech městských částí Praha až Praha dorazte s dítětem, připravte si jeho rodný list, svůj občanský průkaz a stokorunu coby poplatek. Vydání cestovního pasu pro dítě do let standardně trvá dní a zaplatíte za něj 1Kč.


Každé dítě do věku 15ti let musí mít svůj cestovní pas. Vyzvednout pas můžete na základě dokladu, na kterém je Vaše dítě zapsáno, např. Lhůta pro jeho vydání je buď do dnů a poplatek činí 10- Kč, do pracovních dnů s poplatkem za vydání 1. O cestovní pas s biometrickými údaji žádá zákonný zástupce nezletilého.


Kč nebo do hodin v pracovních dnech se správním poplatkem 2. Kufry pro děti samostané nebo v setu s dalším zavazadlem.

Veškeré vybavení na cesty a za zábavou šité na míru pro děti, kvalitní značkové cestovní sety, kufr a batoh nebo kufr a taška ve stejném designu pro holky a kluky. Různé velikosti dětských kufrů, barvy, designy a provedení. S příchodem nového roku je také možné získat cestovní pas rychleji. Dostanete doklad s biometrickými údaji, který je platný na deset let. Pro děti do let má takto zrychleně vydaný pas platnost jen pět let.


V tomto případě ale neplatí, že si pas můžete vyzvednout kdekoli.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky