středa 15. listopadu 2017

Sčítání lidu 1991

Poslední československé sčítání lidu se uskutečnilo 3. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s jejich ukládáním na vašem počítači, tabletu nebo chytrém telefonu. Pozoruhodné jsou definice národností pro účely těchto sčítání – ne pokaždé byla národnost a její příslušnost k ní definovaná stejně. Sčítání nařídil Parlament České republiky zákonem č. Evropského parlamentu a Rady (ES) č. Pokud víte, kde máte hledat, můžete celkem snadno získat detailnější pohled od života svých předků.

Včetně detailů o jejich povolání, obcovací řeči, gramotnosti, hospodářského vybavení jejich usedlosti a jmen potomků včetně roků narození. Obyvatelstvo podle pohlaví a druhu pobytu. Note: Citations are based on reference standards.


However, formatting rules can vary widely between applications and fields of interest or study. The specific requirements or preferences of your reviewing publisher, classroom teacher, institution or organization should be applied. Výsledky sčítání lidu , domů, bytů.


Elektronická databáze dat. V sedmi svazcích edice Československá statistika později vyšly výsledky prvního československého sčítání lidu.

Mimo to byl vydán historicky první první Statistický lexikon obcí v Republice Československé, zvlášť za Čechy, Moravu, Slezsko a Slovensko. Zajímavým zdrojem rodopisných informací jsou sčítání lidu. Pro tehdejší okres Ledeč nad Sázavou jsou sčítací archy uloženy v havlíčkobrodském okresním archivu.


Bohužel se pro tento okres nedochovaly dokumenty z předchozích sčítání z. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) uvedl, že nesouhlasí s původním návrhem Českého statistického úřadu (ČSÚ), aby sčítání zajišťovala externí firma. Chce, aby věc řešila Česká pošta. Je zprávou budoucím generacím o tom, jak jsme v dané době žili.


To jsou slova Jiřiny Růžkové, která v ČSÚ působila let a která je čerstvou laureátkou Ceny předsedkyně ČSÚ Ivy Ritschelové. Víte, jaké údaje obsahuje? A že mnoho sčítacích operátů je. Byla použita metoda sebesčítání a dotazy byly kladeny na národnost a mateřský jazyk.


Poprvé od konce druhé světové války bylo v ČR možno uvést národnost romskou. Celkem bylo při sčítání zjišťováno celkem údajů o osobách, údajů o bytech a bydlení a údajů o domech, a to pomocí tří formulářů - sčítacího listu osob, bytového listu a domovního listu. To jsou slova demografky a odbornice na sčítání lidu a volební statistiky Jiřiny Růžkové, která v ČSÚ působila let. Při sčítání lidu nejen v Moravskoslezském kraji dlouhodobě ubývá Romů, kteří se přihlásí k romské národnosti.


Podle odborníků roste v romské menšině vlivem extremismu strach ze zneužití poskytnutých údajů. Při letošním sčítání lidu by tuto nedůvěru měli snížit.

Při uvedených sčítáních lidu nebylo povinné vyplnění kolonky „národnost“ na sčítacím listu, proto lze předpokládat, že mnoho osob svou národnostní identitu nedeklarovalo. Databáze demografických údajů za vybraná města ČR. Pokud letošní březnové sčítání lidu ukáže podobný pokles, bude to pro polskou komunitu osudová rána.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky