středa 8. listopadu 2017

Předložení směnky k placení

Směnečná pohledávka se v drtivé většině případů uplatňuje předložením směnky k placení. Za prezentaci směnky k placení , která má účinky řádného uplatnění práva ze směnky , případně účinky řádného zachovacího úkonu, lze považovat předložení : - originálu směnky , - směnečnému dlužníkovi (domicilátovi), - legitimovaným držitelem směnky , - ve. Prezentaci směnky k placení označujeme jako zachovávací úkon, protože otevírá cestu k postihu tzv.


Věřitel tak krom dlužníků přimých získáva i. Předložení směnky odúčtovně se rovná jejímu předložení k placení.

Směnečník může při placení směnky žádat, aby mu byla vydána opatřená potvrzením majitele o placení. Majitel nesmí odmítnout placení částečné. Je-li místo vystavení směnky přesnějším údajem než místo. Prezentace - předložení směnky k placení - nutné k inkasu směnky event.


Základní pojmy a instituty směnečného práva a přehled o využití směnky v praxi a právních jednáních s tím souvisejících. Pojmy a instituty směnečného práva. Přehled o využití směnky v praxi.


Druhy směnek (platební, zajišťovací, vlastní, cizí), splatnost směnek (vistasměnka, datosměnka, fixní směnka), související úkony (převo přijetí a předložení směnky k placení ), práva (postihu, protestu) a zánik směnečných závazků.

Nejvyššího soudu, tak právní následky předložení směnky k placení vůči přímému směnečnému dlužníku nastávají doručením směnečného platebního rozkazu se stejnopisem směnečné žaloby tomuto dlužníku. Je tedy důležité kam přesně Vaše. Totéž platí o rozhodování o opravném prostředku proti výroku o nákladech řízení. Směnky s jinou dobou splatnosti nebo se splatností postupno jsou neplatné.


Směnka na viděnou je splatná při předložení. Musí být předložena k placení do jednoho roku od data vystavení. Výstavce může tuto lhůtu zkrátit nebo určit lhůtu delší. Indosanti mohou tyto lhůty zkrátit. Notář provede směnečný protest na žádost majitele směnky.


Protestace směnky není nutná (ale je možná) v případech, kdy je směnka označena údajem „bez protestu“. Příklad: Pan Novák má od pana Novotného podepsanou. Označuje den, kdy může být směnka poprvé předložena k placení.


Samotná splatnost směnky ještě nemusí nutně znamenat, že je možné směnku předložit k placení ! Ačkoliv není v zákoně směnečném a šekovém výslovně uvedeno, kdy může být směnka placena, vycházíme z obecného ustanovení o protestaci, z čehož. Je to obchodovatelný cenný papír, kterým se výstavce bezpodmínečně zavazuje, že osobě uvedené ve směnce zaplatí ve stanovené době směnečnou sumu (směnka vlastní), popř. Zmeškáním lhůt stanovených k předložení směnky na viděnou nebo na určitý čas po viděné, k protestaci pro nepřijetí nebo pro neplacení, k předložení směnky k placení při doložce bez útrat ztrácí majitel svá práva proti indosantům, výstavci a všem ostatním osobám směnečně zavázaným vyjma příjemce.


Ve směnečném právu je vyšší moc pojímána speciál.

Zároveň leží zcela na žalobci, zda svůj nárok ze směnky uplatní ve zkráceném směnečném řízení, nebo klasickou. Tomuto procesu se říká protestace směnky. K osvědčení této skutečnosti slouží sepsání veřejné listiny notářem nebo soudem.


Pokud však směnka obsahuje doložku „bez protestu“, lze ji vymáhat bez sepsání protestace směnky. Na určitý čas po viděné“, tzn. V tomto případě je tedy splatnost směnky ponechána také na vůli.


Případně může směnku použít k placení jiných závazků či obchodování. Splatnost směnky je možná 1) tzv.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky