pondělí 6. listopadu 2017

Kdy lze odstoupit od smlouvy

Odstoupení od smlouvy znamená zániku závazku od samého počátku. Když pro nás přestane být smlouva výhodná, je lákavé se z ní vyvázat. Nemůžeme z ní ale odstoupit bez důvodu.


Pokud tedy nejsme spotřebitel. Nový občanský zákoník přesně upravuje, co odstoupení od smlouvy znamená, a kdy lze učinit. Kdy nelze odstoupit od smlouvy ?

Odstoupit například nelze od smlouvy o dodávce zboží nebo služby, jejíž cena závisí na výchylkách finančního trhu, k němuž může dojít během lhůty pro odstoupení. Poněkud komplikovanější je situace v případě tzv. Jde o případy, kdy si zákazník v rámci jedné objednávky zakoupí více kusů zboží a následně vrátí jen některé z nich a některé si ponechá. Nicméně je nutné dát pozor na to, ľe na rozdíl od úpravy platné do 31. ZP, kdy měl zaměstnavatel moľnost odstoupit od pracovní smlouvy , pokud zaměstnanec „do týdne neuvědomil zaměstnavatele o této překáľce“, současně platná úprava v § odst.


Dobrý den, chtěla bych se optat, jestli lze odstoupit od rezervační smlouvy , když od podpisu uplynuly týdny. Smlouva nebyla podepsána v realitní kancelaři, ale venku před prodávanou nemovitostí a neobsahuje žádnou poznámku,že je možné odstoupit od smlouvy do dní od podepsání smlouvy. Kdy lze odstoupit od kupní smlouvy při pořízení automobilu?

Má-li pořízený automobil vadu právní povahy , která trvale znemožňuje využití vozidla pro účely, pro které byl vůz zakoupen. Odstoupit od smlouvy o koupi motorového vozidla je možné ze dvou důvodů. Kdy mohu i „bezdůvodně“ odstoupit od smlouvy ? Pouze v případech stanovených zákonem V jakých případech? Zákon dává spotřebiteli právo odstoupit od smlouvy bez udání důvodu jen v případech uzavření smlouvy prostřednictvím prostředků komunikace na dálku (klasicky přes internet či po telefonu), v případech uzavření smlouvy mimo obvyklé obchodní prostory a v. Poruší-li strana smlouvu podstatným způsobem, může druhá strana bez zbytečného odkladu od smlouvy odstoupit. Podstatné je takové porušení povinnosti, o němž strana porušující smlouvu již při uzavření.


Kdy je možné od nájemní smlouvy odstoupit. Smlouva tradičně zaniká uplynutím doby nájmu sjednané v nájemní smlouvě. Možný je samozřejmě ale i stav, kdy po uplynutí tří měsíců nájemník nadále užívá a pronajímatel ho k vyklízení nevyzývá. Ne od každé smlouvy , která je uzavřena na internetu, lze odstoupit do dnů bez udání důvodu. Každý z nás se někdy dostal do situace, kdy si nebyl jistý, jestli může zboží prodejci vrátit bez uvedení důvodu, do kdy to smí udělat apod.


V následujícím článku se proto pokusíme objasnit, kdy a za jakých podmínek smíte od smlouvy bez udání důvodů odstoupit. Prvním případem, kdy zákon umožňuje odstoupit od smlouvy , je porušení smlouvy druhou stranou. Je potřeba, aby porušení bylo podstatné. Jinými slovy, musí dojít k takovému porušení, o kterém už při uzavření smlouvy druhá strana věděla, nebo musela vědět, že byste smlouvu neuzavřeli, pokud byste předvídali, že k němu dojde.


Obdobně též judikoval Nejvyšší soud ČR: „Dohodnutého práva odstoupit od smlouvy nelze využít poté, kdy závazek, na jehož nesplnění byla možnost odstoupení od smlouvy vázána, již zanikl.

Z občanského zákoníku vyplývá, že od smlouvy lze ustoupit, ujednají-li si to strany, nebo stanoví-li tak zákon. V případě porušení smlouvy podstatným způsobem může dokonce druhá strana odstoupit od smlouvy bez zbytečného odkladu. I když plastový obal rozříznete, od smlouvy odstoupit lze. Nešlo by to jen v případě, že by zároveň nebylo možné jej vrátit z hygienických a zdravotních důvodů,“ vysvětluje právník.


Některé zboží vracet nelze vůbec. Od smlouvy lze odstoupit , ujednají-li si to strany, nebo stanoví-li tak zákon. Jedná-li se o spotřebitelské smlouvy uzavírané mimo obchodní prostory, má spotřebitel právo odstoupit od smlouvy ve lhůtě čtrnácti dnů. V případě, že jste spotřebitele dodatečně poučil o právu odstoupit od smlouvy (viz. odstavec výše), čtrnáctidenní lhůta začíná běžet ode dne, kdy spotřebitel poučení obdržel. Vzor odstoupení od kupní smlouvy.


Pro účely odstoupení od smlouvy spotřebitelem je e-shopař ze zákona povinen poskytnout spotřebitelům tzv.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky