čtvrtek 16. listopadu 2017

Pozastavení živnosti

Provozování živnosti můžeme přerušit na libovolnou dobu - měsíc (například u sezonních prací) nebo celé roky. Výhodou je, že po dobu přerušení nemusíme platit zálohy na sociální pojištění. Pozastavení (přerušení) živnosti. Obvykle se živnosti přerušují po skončení vykonávání sezonních prací, jednorázové zakázky, atp. Učiníme tak návštěvou živnostenského úřadu a tam oznámíme pozastavení živnosti.


Ohlašovací povinnost ohledně pozastavení živnosti se ale týká ostatních úřadů, Jedná se o Českou správu sociálního zabezpečení (ČSSZ), zdravotní pojišťovnu, kde je živnostník registrovaný, a finanční úřad. Jaké jsou lhůty pro oznámení přerušení živnosti ? Přerušit živnost je možné na libovolnou dobu. Dřívější povinnost, kdy jste nejprve na živnostenský úřad museli přinést souhlas se zrušením živnosti od finančního úřadu, už neplatí. Pozor: Oznámit přerušení provozování živnosti nemůžete zpětně.


Přerušení živnosti je vhodným řešením pro ty, kdo nechtějí s podnikáním skončit na dobro. Za osobné pozastavenie živnosti budete musieť zaplatiť správny poplatok vo výške eurá (bez ohľadu na počet pozastavených predmetov podnikania). Po splnení všetkých podmienok živnostenský úrad ihneď vyhotoví potvrdenie o pozastavení živnosti.


Následne sa pozastavenie podnikateľskej činnosti zapíše do živnostenského. Pri zrušení živnosti online nemusíte navštíviť žiaden úrad. Všetko vybavíme za vás.


Po pozastavení živnosti nastáva jej obnovenie. S obnovením živnosti súvisia tiež ďalšie oznamovacie povinnosti a môžu sa vám zmeniť aj zdravotné a sociálne odvody. Každému podnikateli se může stát, že potřebuje na čas pozastavit svoji živnost. Důvody pro to mohou být rozdílné.


Někdo aktuálně z podnikání neprosperuje, jiný si najde zaměstnanecký poměr, další si jen potřebuje odpočinout. Ať už je důvod jakýkoliv. A to, že živnosť môžete obnoviť minimálne za šesť mesiacov a maximálne môže byť pozastavená na tri roky.


Pri pozastavení živnosti je potrebné pamätať na dva dôležité dátumy. Práve pri prerušení môžete uviesť, od kedy sa vaša činnosť preruší. Ak pole nevyplníte, preruší sa deň po podaní. Jak asi každý vnímá, současná doba je nejistá, okolnosti se mění.


Jednotný registrační formulář (JRF) sjednocuje, resp. Co bylo platné před rokem, nemusí platit dnes. Možná jste začali podnikat, ale obchod se nerozvinul tak, jak jste plánovali a nakonec jste zjistili, že je lepší zkusit štěstí zase v zaměstnání. Podnikatelia, u ktorých bolo do rozhodnuté o pozastavení prevádzkovania živnosti , upravia svoje právne vzťahy do troch rokov, inak im uplynutím tejto doby živnostenské oprávnenie zanikne. Po prevzatí potvrdenia o zrušení alebo pozastavení živnosti požiada podnikateľ daňový úrad o zrušenie registrácie a vráti daňovému úradu kartičku DIČ (osvedčenie o registrácii pre daň z príjmu), prípadne IČ DPH (osvedčenie o registrácii pre daň z pridanej hodnoty), pričom tak môže urobiť obyčajným listom, alebo.


Vyplatí se to i finančně. Dá se doporučit hlavně těm podnikatelům, kteří se chtějí výhledově k podnikání vrátit – obnovení živnosti je totiž procesně snazší, než nové založení.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky