středa 21. listopadu 2018

Zdanění dohody o provedení práce

Na dohodu o provedení práce je možné pracovat za rok maximálně 3hodin pro stejného zaměstnavatele. Co je dobré vědět o práci na dohodu o provedení práce ? Stejně jako mzda klasických zaměstnanců podléhá i výdělek z dohody o provedení práce odvodům na sociální pojištění (procenta z hrubého výdělku) a zdravotní pojištění (procenta z hrubého výdělku). Výjimku máte, když si na DPP vyděláte míň jak tisíc korun měsíčně.


Limit se počítá pro každého.

Pro zdanění příjmů vyplácených za práci na základě uzavřené dohody o provedení práce je rozhodná jednak výše těchto příjmů vyplácených vám za kalendářní měsíc, jednak také ta skutečnost, jestli jste podepsali u zaměstnavatele prohlášení k dani podle ust. Dohoda o provedení práce. Zdravotní a sociální pojištění. Výjimka platí, jen když si na DPP měsíčně. Může být splatná po dokončení a odevzdání práce , ale také provedení určité části práce , případně může být splatnost odměny dohodnuta jinak.


Okamžité zrušení dohody o provedení práce. I když si vyděláváte na bázi dohody o provedení práce (DPP) nebo dohody o pracovní činnosti (DPČ), platí pro vás hranice minimální mzdy, míň za práci dostat nemůžete. Horní hranice pro výdělky z DPP a DPČ.

Pro každého ale můžete pracovat nanejvýš tři sta hodin za rok. Celkově jsou tyto pracovní dohody určené pro částečné a minimální pracovní doby. Jejich výhodou je fakt, že do určité hranice není nutné platit odvody na sociální a zdravotní.


Vzor dohody o provedení práce. Daň z příjmu u dohody o provedení práce. Výhodou u dohody o provedení práce je ovšem to, že za vás zaměstnavatel bude platit sociální a zdravotní.


Další výhodou je pak zejména skutečnost, že můžete podepsat libovolný počet dohod o provedení práce. Rozsah práce , na který se dohoda o provedení práce uzavírá, nesmí být větší než 3hodin v kalendářním roce. Do rozsahu práce se započítává také doba práce konaná zaměstnancem pro zaměstnavatele v témže kalendářním roce na základě jiné dohody o provedení práce. V dohodě o provedení práce musí být.


Nejprve si posvítíme na samotné uzavírání dohody o provedení práce a podmínky zaměstnání jí založeného a posléze v. Z měsíční odměny tisíc Kč a méně se z dohody o provedení práce neplatí sociální a zdravotní pojištění. Jestliže je však měsíční odměna vyšší, tak se již povinné pojistné platí (jak zaměstnavatel, tak zaměstnanec). Výše zdanění potom závisí, zdali je podepsáno u zaměstnavatele prohlášení k dani či nikoliv. Podívejme se na praktické výpočty.


Písemně si v dohodě můžete sjednat dokonce i cestovní náhrady a stravné při služebních cestách, automaticky vám na ně ale při práci na dohodu nárok nevzniká. Pokud součástí dohody o provedení práce nebudou, nárok na cestovní náhrady a stravné nemáte.

Zrušení dohody o provedení práce. Ukončení dohody o provedení práce je podle §Zákoníku práce možné dohodou smluvních stran ke konkrétnímu dni, na kterém se obě strany domluví. Náležitosti dohody o provedení práce.


V případě absence písemné formy se může kterákoli smluvní strana dovolat neplatnosti dohody , ale jen do doby, než začne zaměstnanec na základ této dohody vykonávat práci pro zaměstnavatele.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky