pátek 9. listopadu 2018

Dovolená zákon

Avšak zaměstnance, který odpracoval u svého zaměstnavatele pouze určitou dobu kalendářního roku, nemá nárok na celou dovolenou, ale jen na její poměrnou část. Připadne-li v době dovolené zaměstnance svátek na den, který je jinak jeho obvyklým pracovním dnem, nezapočítává se mu do dovolené. Jestliže se dítě narodilo mrtvé, přísluší zaměstnankyni mateřská dovolená po dobu týdnů.


Mateřská dovolená v souvislosti s porodem nesmí být nikdy kratší než týdnů a nemůže v žádném případě skončit ani být přerušena (§ 1odst. 2) před uplynutím týdnů ode dne porodu. Last minute zájezdy za nejlepší ceny.


K vybraným zájezdům parkování u letiště ZDARMA.

Po dobu, kdy rodičovská dovolená odpovídá svou délkou mateřské dovolené (zpravidla týdnů) může zaměstnanec dostat peněžitou pomoc v mateřství jen v některých případech. Nárok na mateřskou dovolenou upravuje zákoník práce § 195. Podle tohoto zákoníku náleží ženě (zaměstnankyni) mateřská dovolená po dobu týdnů, jestliže se jí narodilo jedno dítě. Pokud se však ženě narodí dvě nebo více dětí, náleží jí mateřská dovolená po dobu týdnů. Otcovská dovolená v Česku společně s vyplácením poporodní péče trvá pouze týden.


Nevýhodou je, že dovolenou není možné nijak přerušit ani rozdělit. Tatínkům je každý den vypláceno z denního vyměřovacího základu mzdy. Jestli byste byli radši za peníze navíc k výplatě, než za více dní dovolené, tak se radujete zbytečně.

Nic takového zákon dnes neumožňuje. Pouze v té situaci, kdy z práce odcházíte, a zbývá vám dovolená. Dovolená navíc a její proplácení. Rodičovská dovolená Na rodičovskou dovolenou k prohloubení péče o dítě pak mají nárok jak zaměstnankyně, tak zaměstnanec. Pokud se vám zdá, že zaměstnavatel tohoto ustanovení zneužívá, můžete si stěžovat na inspektorátu práce.


Vzdá-li se zaměstnanec práva, které mu tento zákon , kolektivní smlouva nebo vnitřní předpis poskytuje, nepřihlíží se k tomu. Na vztahy vyplývající z výkonu veřejné funkce se tento zákon vztahuje, pokud to výslovně stanoví nebo pokud to stanoví zvláštní právní předpisy. Ale vyčerpá-li zaměstnankyně z mateřské dovolené méně než týdnů z jiného důvodu, náleží jí mateřská dovolená ode dne porodu pouze do uplynutí týdnů (v případě narození dvou a více dětí týdnů).


Zaměstnankyni, jíž se narodilo mrtvé dítě, náleží mateřská dovolená po dobu týdnů. Zákon o vojácích z povolání. Tento zákon upravuje vznik, změnu, zánik a obsah služebních poměrů vojáků z povolání (dále jen služební poměr). Nepodaří-li se dovolenou vyčerpat v tom roce, za který náleží, je zaměstnavatel povinen určit vám ji tak, aby byla vyčerpána nejpozději do konce následujícího kalendářního roku.


Důvodem je především to, že dovolená má být vyčerpána zpravidla vcelku a do konce kalendářního roku, ve kterém právo na dovolenou vzniklo. Při určení rozvrhu čerpání dovolené by měl zaměstnavatel přihlížet jak ke svým provozním potřebám, tak k oprávněným zájmům zaměstnanců. Novou nemocenskou dávku zavádí zákon č. To dnes zákon neumožňuje.


Možné to je jedině tehdy, když z práce odcházíte, pak vám jako zaměstnanci přísluší podle zákoníku práce náhrada mzdy za nevyčerpanou dovolenou.

Když dovolená nestačí. Pakliže byste se ocitli v situaci, kdy jste veškerou svoji dovolenou již vyčerpali, ale přesto potřebujete, aby vás zaměstnavatel na určitou dobu uvolnil, nezoufejte. I na takové případy totiž český zákon pamatuje.


Podmiňuje-li tento zákon platnost právního jednání obce předchozím zveřejněním, schválením nebo souhlasem, opatří se listina o tomto právním jednání doložkou, jíž bude potvrzeno, že tyto podmínky jsou splněny. VŠEOBECNÁ USTANOVENÍ § 1. Je-li listina touto doložkou obcí opatřena, má se za to, že povinnost předchozího zveřejnění, schválení nebo souhlasu byla splněna.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky