čtvrtek 8. listopadu 2018

Exekuce a trvalé bydliště

Jak souvisí trvalý pobyt a exekuce. Zde je ale ještě nutné podotknout, že trvalé bydliště a exekuce spolu až tak moc nesouvisí. Exekutor má totiž právo přikročit k zabavení vašeho majetku „kdekoliv“. Tedy nejenom v místě, kde máte trvalé bydliště , ale kdekoliv, kde budete mít nějaký zpeněžitelný majetek. Někteří lidé mají pocit, že k zabavení jejich majetku může dojít jen v místě, kde mají trvalý pobyt.


Exekuce a trvalé bydliště

Místo faktického pobytu je však pro účely exekuce stejně důležité jako informace o tom, kde má dlužník trvalou adresu. Exekutor totiž není při provádění soupisu movitých věcí vázán pouze místem trvalého pobytu dlužníka – soupis může provést právě na místě, kde se dlužník fakticky zdržuje. Nutno samozřejmě říci, že trvalé bydliště rozhodně nemusí být tím konkrétním místem, kde daný dlužník bydlí a kde se zdržuje. Pokud jde o trvalé bydliště v rámci exekuce , využívá mnoho dlužníků jeden vcelku jednoduchý trik. A to takový, že si trvalé bydliště zapíší na městském nebo obecním úřadě.


Dobrý den, mám dotaz ohledně trvalého bydliště a exekuce. Mám družstevní byt, který je psaný na mě a já i mé dvě děti tam máme trvalé bydliště. Přítel se, kterým již nežiji a který je i otcem mých dětí, těžce onemocněl. Exekutor či exekuční soud má nárok v exekuci postihnout pouze movité a nemovité věci, které náleží jeho bývalé přítelkyni.


Už asi let bydlí na jiné adrese spolu s manželem a dvěma dětmi. Rodiče nechali dům napsat na manžela. Ale sestra si vůbec nechce trvalé bydliště odhlásit.


Pokud řádně splácíte své závazky, exekutora se bát nemusíte. Jenže co když jste si pronajali byt a dluhy má pronajímatel? Nebo opačně, pronajali jste svůj byt a zjistíte, že exekuce má nájemník. Jak předejít situaci, kdy exekutor navštíví nájemní byt a zabaví vaše věci, ačkoli vy nic nedlužíte? V této otázce vůbec nezáleží na tom, zdali zde má dlužník trvalé bydliště.


Exekuce a trvalé bydliště

Na druhou stranu institut přepisu trvalého bydliště dlužníka zajistí rodičům klid v otázce zabavení nemovitosti, ve které žijí. Díky přepisu má exekutor právo zabavit jen movité věci dlužníka, které by se v domě rodičů mohly nacházet. A to hlavně proto, že za takové zaměstnání hrozí astronomické pokuty.


Nahlášení trvalého bydliště na úřadě také není řešením, jelikož aktuálně není rozhodující, jaké bydliště má dlužník ve svém občanském průkaze uvedeno. Platí tedy, že trvalý pobyt dlužníka na provedení exekuce v podstatě nemá vliv. Nutno ovšem podotknout, že exekutor navštíví vašeho nájemníka i bez ohledu na trvalé bydliště.


Exekuce se totiž vztahuje i na místo pobytu, nejen na místo trvalého bydliště. Může pronajímatel zakázat přepis trvalého bydliště ? Nicméně trvalé bydliště ho jednoznačně a rychleji nasměruje. Takovými adresami mohou být i jiná místa, než ta kde má povinný zřízeno trvalé bydliště , pokud se exekutor nebo soudní vykonatel domnívá, že by zde. Pro exekuční řízení, resp. Trvalé bydliště , exekuce Ahoj, chtěla bych se zeptat jestli někdo netušíte jak to je nebo nemáte podobnou zkušenost… Před lety jsme koupili dům od realitky bývalý majitel je alkoholik a momentálně žije v maringotce na kraji vesnice s ním jsme tenkrát vůbec nejednali, protože mu dům zabavili v exekuci.


Trvalý pobyt ( trvalé bydliště ) v podnájmu Řada zájemců o pronájem se na mě obrací s žádostí o vyhledání nájemního bytu, kde by mohli mít nahlášen trvalý pobyt. Tento administrativní údaj může být důležitý, když chcete dítě dostat do školy nebo školky v místě bydliště. Při zrušení trvalého bydliště , pokud exekutor, soud nebo věřitel nezná místo vašeho pobytu, není kde provést exekuci na majetek.


Exekuce na majetek tak může být provedena i tam, kde nemáte trvalé bydliště. Re: Exekuce a trvalé bydliště mag napsal(a): Správně by neměli vyžadovat souhlas ani u podnájemní (i ta opravňuje k bydlení), ale je pravda, že v tomhle případě ohlašovny souhlas s tichým souhlasem Min. Pokud syn pracuje a exekuce hradí není třeba se obávat zásahu exekutora.


Při výkonu exekuce exekutor zjišťuje skutečné bydliště dlužníka, pokud tedy syn u přítelkyně žije, může zde mít i trvalé bydliště. Exekutor je oprávněn vést exekuci pouze vůči majetku dlužníka, nemůže.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky