čtvrtek 22. listopadu 2018

Dpp dohoda o provedení práce

Dohoda o provedení práce je způsob, jak levně a jednoduše zajistíme některé činnosti jednorázového charakteru. V prvních odstavcích jsme již zmiňovali, že DPP může být na základě domluvy mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem ukončena téměř kdykoliv a to bez nejmenších problémů. U DPP můžete odpracovat až 3hodin ročně. U DPČ můžete odpracovat pouze hodin týdně.


DPP – dohoda o provedení práce 13.

Náežitosti dohody o provedení práce : vymezení práce , místo jejího výkonu doba. Zaměstnanec na dohodu o provedení práce u vás nesmí překročit počet hodin tři sta za jeden kalendářní rok. Smlouvu však lze uzavřít na dobu neurčitou, ale musí být vždy v písemné formě. Ukončení dohody o provedení práce je jednoduché.


Ať už zaměstnanec nebo zaměstnavatel mohou DPP kdykoliv bez udání důvodu. Výpověď z dohody o provedení práce ( DPP ) nemá, na rozdíl od hlavního pracovního poměru, v zákoníku práce speciální ustanovení. Z podstaty DPP vyplývá, že se její provedení váže na dobu určitou, a zákoník práce s jejím předčasným ukončením nepočítá jinak než opětovnou dohodou smluvních stran.


Rozsah práce , na který se dohoda o provedení práce uzavírá, nesmí být dle § zákoníku práce větší než 3hodin v kalendářním roce.

Sjednat si v ní můžete například i čerpání cestovních náhrad a diet , na které jinak při práci na dohodu nárok není. Zaměstnavatel i zaměstnanec můžou DPP kdykoli bez uvedení důvodu písemně vypovědět, výpovědní lhůta trvá patnáct dní. Pokud se řekne práce na dohodu, tak jde o práci na základě některé ze dvou dohod: dohoda o pracovní činnost a dohoda o provedení práce. Jaký je mezi nimi rozdíl?


Vedle pracovní smlouvy zná zákoník práce i tzv. Dohoda o pracovní činnosti = DPČ je pracovní dohoda uzavřená na maximální počet pracovních hodin týdně. Jsou to lidově “dohodáři”, tedy zaměstnanci zaměstnaní na základě dohody o pracovní činnosti (DPČ) nebo dohody o provedení práce ( DPP ), kterou si zde stručně popíšeme. Vzor dohody o provedení práce.


Možnost stažení ve formátu MS Word. Upozornění: Vzorový dokument má obecnou informativní povahu a při jeho použití je třeba brát v úvahu, že každý případ je individuální a vzorová smlouva nepokrývá všechny situace, které mohou v praxi nastat. UZAVŘENÍ DOHODY O PROVEDENÍ PRÁCE. DPP musí být vždy písemná a jedno vyhotovení musí dostat zaměstnanec, jedno zaměstnavatel.


Pokud je DPP uzavřena ústně, pracovněprávní vztah vzniká, ústní dohoda je platná, ale zaměstnavatel se vystavuje riziku pokuty ze strany inspekce práce , a to až do výše mil. Co je dohoda o provedení práce ? Tou druhou je dohoda o pracovní činnosti. Ta je sice velmi podobná, vztahují se na ni však jiné limity možných odpracovaných hodin za určitou dobu či. Teenageři, dnes se se Zdeni Julie Kec v 9.

Vám za splnění určitých podmínek plynou z DPP , aneb z Dohody o provedení práce a jaké výhody z DPČ, tedy Dohody. Na dohodu o provedení práce se nevztahuje ani ustanovení o ukončená pracovního poměru (§ odst. písm. g) zákoníku práce ). Dalo by se předpokládat, že dohoda o provedené práci končí tím, že je sjednaná práce ukončena, případně že uplyne doba, po kterou měla být práce vykonávána. Jiná je otázka, že vzhledem k tomu, že dohoda o provedení práce je pracovněprávní vztah malého rozsahu (cca týdny stanovené týdenní doby za rok) a že nezakládá nárok na dávky nemocenského, neřeší zákoník práce (a neřešila ani právní úprava ve starém zákoníku práce ) odškodnění pracovního úrazu při.


O dalších právech a povinnostech obou smluvních stran platí příslušná ustanovení zákona č. Tato dohoda i práva a povinnosti obou stran vzniklé na základě této dohody nebo v souvislosti s ní, se řídí Zákoníkem práce. Datum a místo podpisu: xy. Nezbytnými náležitostmi, stejně jako u jiných pracovních smluv, je kromě standardního určení smluvních stran také vymezení náplně práce , rozsah a doba výkonu práce , sjednaná odměna a místo výkonu práce.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky