pondělí 5. listopadu 2018

Dohody konané mimo pracovní poměr

Dohody konané mimo pracovní poměr

U těchto dohod se použije stejná právní úprava jako pro pracovní poměr , s několika výjimkami. Dohody konané mimo pracovní poměr § a zákoníku práce. Změny neminou ani dohody o provedení práce a dohody o pracovní činnosti.


V případě dohody o pracovní činnosti se nemá dodržování nejvýše přípustného rozsahu poloviny stanovené týdenní pracovní doby posuzovat za období po sobě jdoucích týdnů, nýbrž jen za období týdnů. Okamžité zrušení dohody o pracovní činnosti může být sjednáno jen pro případy, kdy je možné okamžitě zrušit pracovní poměr. Přesně, je to dle § 7 Zákon č. Dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr vycházejí z předpokladu existence potřeby výkonu pracovních činností menšího rozsahu, které vykazují znaky závislé práce. Mezi tyto dohody patří dohoda o pracovní činnosti („DPČ“) a dohoda o provedení práce („DPP“). Tyto pracovněprávní vztahy jsou pouze formami.


Se zaměstnavatelem můžete (kromě pracovní smlouvy) uzavřít také dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti. Jedná se o doplňkové formy pracovněprávního poměru, které mají zvláštní právní úpravu a měly by být uzavírány spíše výjimečně. Dohoda o provedení práce a dohoda o pracovní činnosti jsou nástrojem pracovního práva, který je hojně využíván pro krátkodobé pracovní kontrakty nebo pro brigádní pozice.


Práce na dohody konané mimo pracovní poměr se však mohou a často také konají v sobotu, neděli nebo ve svátek. Podle zákoníku práce náleží. Pracovní poměr je jedním z typů základního pracovněprávního vztahu. Jiným typem jsou právní vztahy založené dohodami o pracích konaných mimo pracovní poměr (dohoda o pracovní činnosti, dohoda o provedení práce).


Není-li v zákoníku práce stanoveno jinak, vztahuje se na práci konanou na základě dohod o pracích. Připravovaná novela zákoníku práce neminula ani oblast dohod konaných mimo pracovní poměr , tedy dohod o provedení práce a dohod o pracovní činnosti. Práce konané mimo pracovní poměr upravuje § až Zákoníku práce. Jedná se o pracovněprávní vztahy, které mohou zaměstnavatelé využít vedle klasického pracovního poměru.


Je možné uzavřít dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ). Abstrakt Cílem mé diplomové práce bylo shrnout stávající a dřívější právní úpravu právních vztahů vzniklých na základě dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr. Svůj výzkum jsem zaměřila jak na oblast pracovněprávní, tak i na oblast veřejného práva, zejména pak práva sociálního zabezpečení a. K dohodám konaných mimo pracovní poměr.


Hlavní výhodou institutu dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr je jejich flexibilita, neboť zákoník práce pro ně upravuje řadu podstatných výjimek z aplikace pravidel platících pro pracovní poměr , o kterých bude pojednáno dále. Ochrana zaměstnanců je pak dána limitem rozsahu práce konané v rámci dohod mimo. A v poslední kapitole teoretické þásti zmíním dohody konané mimo pracovní poměr.


Praktická þást je zaměřená na provozovnu Bufet Zlatý lev ve Velkém Meziříí, kde budu þerpat informace především od podnikatelky a pracovníků dané provozovny. Když už je řeč o době trvání dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr , není od věci upozornit na to, že někteří personalisté doslova „pletou jablka s hruškami“. Patrné je to zejména ve vztahu k době kalendářního roku, jak ji zmiňuje § u dohody o provedení práce. Občas se v této souvislosti objeví.


Obě dohody mohou být kdykoliv předčasně vypovězeny jak ze strany zaměstnance, tak i zaměstnavatele. Při výpovědi je nutné dodržet patnáctidenní výpovědní lhůtu. Ať už hledáte zaměstnání na “hlavní” pracovní poměr nebo jen přivýdělek formou dohody o provedení práce, přejeme vám hodně štěstí. Značné množství dotazů, které nám chodí do redakce, se týká i prací konaných mimo pracovní poměr ( dohody o provedení práce, dohody o pracovní činnosti) a souvisejících legislativních požadavků.


Dohody konané mimo pracovní poměr

Z tohoto důvodu bylo práci konané mimo pracovní poměr věnováno samostatné Téma týdne.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky