pondělí 26. listopadu 2018

Přechod ze skutečných výdajů na paušál

To lze provést mimo jiné dodatečným daňovým přiznáním. Tady platí buď paušál na všechno, nebo na nic. Pokud ovšem máme vedle toho ještě například i příjmy z pronájmu (§ ZDP), kombinovat můžeme. Podnikatel může ovšem mít různé druhy příjmů, na které se uplatňuje odlišné procento paušálních výdajů.


Tyto příjmy se musí evidovat odděleně. Výdaje nelze sčítat a zvolit si například nejvýhodnější paušál nebo část výdajů uplatnit paušálně a část skutečných. ZDP na úpravu základu daně za zdaňovací období předcházející zdaňovacímu období, ve kterém ke změně způsobu uplatňování výdajů došlo. Ale bylo mě řečeno, že při přechodu ze skutečných výdajů na paušál se musí vše vyrovnat jako když končíte a začínáte znovu.


Dosud přecházelo nejčastěji ze skutečných výdajů na výdaje paušální. O návody jak takovou změnu provést není na internetu nebo v tištěných publikacích nouze. Opačný postup, tedy přechod z paušálu na daňovou evidenci, už tak častý není. Lékař, který vede účetnictví, postupuje při přechodu ze skutečných výdajů na paušální výdaje podle § odst.


Přechod na skutečné výdaje Pokud jsme dosud uplatňovali výdaje paušálem - procentem z příjmů a chceme začít uplatňovat výdaje podle skutečnosti (povedeme daňovou evidenci nebo podvojné účetnictví), upravíme (většinou jde o zvýšení) základ daně předešlého roku a podáme dodatečné přiznání. Naopak zvážit přechod na daňovou evidenci by měli ti, kteří mají děti a jejich partner si na ně slevu neuplatňuje, či živnostníci s manželkou na rodičovské dovolené. Na základě novely o dani z příjmu došlo k zásadním úpravám v oblasti paušálních výdajů. Ačkoliv mohou podnikatelé využívající paušály znovu uplatňovat daňové slevy na děti nebo na manžela či manželku, pro mnohé z nich už nemusí být výhodné.


To ale výměnou za výrazné okleštění maximálních částek výdajů , na které lze paušál uplatnit. Ty se s platností daňového balíčku snižují na polovinu. Mezní hranice příjmů, ze kterých se tyto limity počítají, tedy klesá na mil. Příklad poplatník sklidil jablka ze zahrádky. Poté co většinu použil pro osobní potřebu svojí a členů své rodiny, zjistil, že mu ještě několik kilo jablek zbývá a prodal je na místních trzích za tisíce Kč.


Poplatník nepěstoval jablka s úmyslem je prodat a nemá v úmyslu jít na trh znova. Potřebujete poradit od odborníka? Odpověď je zajištěna do hodin, vyjma. Stručně: nakoupili jsme nábytek v Indii, kvalita však byla velmi špatná a my ho musíme velmi nákladně přepracovat.


Při uplatňování výdajů v daňovém přiznání si můžete zvolit mezi odpočtem na základě paušálu nebo podle skutečných výdajů. Podíváme se, jak se od sebe liší a jaká varianta se vám více vyplatí. Vyhodnoťte své příjmy a výdaje. DE na - ní paušál , uděláte tak že upravíte hodnoty předešlého roku a to dodatečným DP. Závazky , které by byly při úhradě daňovým výdajem, základ daně sníží.


Základ daně se upravuje za zdaňovací období předcházející zdaňovacímu období, ve kterém ke změně způsobu uplatňování výdajů došlo. Pokud se tak rozhodne, vztahuje se na něj tzv. Obvykle tak podává dodatečné daňové přiznání. Rozhodl jsem se jako OSVČ přejít na uplatňování paušálních výdajů. Budu proto podávat dodatečné daňové přiznání za předchozí období, kde mi po dodanění zásob a pohledávek vznikne nedoplatek na dani.


Jakým způsobem se přechod řeší z pohledu zdravotního pojištění? Musím podat dodatečný opravný přehled? Pro přihlášení na portál DAUC.


Rozsah přístupu na portál se liší dle typu předplatného ( DAUC , EXPERT , UNES , OTÁZKY A ODPOVĚDI ). S registrací Vám bude automaticky přidělena 10denní bezplatná licence – v rámci této licence je zpřístupněn celý obsah portálu, není možné zadávat vlastní dotazy do poradny Otázky a odpovědi. Ahoj, již roky vedu DE a uplatňuji odpisy ze základu daně na základě uznatelných výdajových dokladů. Sbírka zákonů - úplná znění zákonů, změny zákonů, vyhláąky, nařízení vlády.


Zákony jsou přehledně provázány s judikáty, komentáři, vzory smluv. Přechod z paušálu na skutečné výdaje není nic strašného.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky