středa 8. května 2019

Nemocenská v době výpovědi

V dnešní době není ničím neobvyklým změnit svoje zaměstnání. V případě, že zaměstnanec chce ukončit svůj pracovní poměr, není vázán tolika pravidly jako zaměstnavatel. Přesto jsou určité náležitosti, které musí zaměstnanec při podávání výpovědi dodržet.


Zákaz výpovědi se neuplatňuje v případech, kdy výpověď z pracovního poměru dává zaměstnanec nebo když pracovní poměr končí dohodou zaměstnavatele a zaměstnance. V těchto případech zákoník práce nebrání skončení pracovního poměru.

V dnešním článku se zaměřím na skončení pracovního poměru v době pracovní neschopnosti. Při skončení pracovního poměru v době pracovní neschopnosti je rozhodné, kdo návrh na skončení podává. Pokud dává výpověď zaměstnanec, pak není na překážku, že je zaměstnanec uznán dočasně práce neschopným. Zaměstnanec může dát výpověď kdykoliv za trvání pracovního poměru, a to i během trvání jeho pracovní neschopnosti.


Nárok na nemocenskou v době ukončení pracovního poměru. Pokud zaměstnanec nastoupil do pracovní neschopnosti ještě před koncem pracovního poměru, tak se pro něj v zásadě nic nemění. Jeho neschopenka pokračuje dál, i nadále dostává nemocenské dávky, které by měl i nadále vyplácet původní zaměstnavatel.

Je to pochopitelné, protože zaměstnavatel nemohl v tyto dny posuzovat váš výkon. Pokud ovšem budete nemocní a více dní, zaměstnavatel už má právo s vámi ukončit pracovní poměr. Prvních dní platí ochrana proti výpovědi. Pokud zaměstnanec ve zkušební době onemocní, je chráněn před skončením pracovního poměru ve zkušební době a zaměstnavatel ho tedy nesmí propustit. To ale platí jen prvních kalendářních dnů pracovní neschopnosti.


Jestliže bývalý zaměstnanec je uznán ošetřujícím lékařem pracovně neschopný v 7denní ochranné lhůtě po skončení zaměstnání, tak bude prvních dní bez finančního zajištění, neboť nemocenská náleží až od 15. Výpověď v době nemocenské ze strany zaměstnance. Jiná situace je však v případě, kdy v době dočasně pracovní neschopnosti zaměstnance podá výpověď sám zaměstnanec.


V takovém případě výpověď probíhá zcela klasicky a zaměstnanci nemocenská v době podání vypovědí nijak nepřekáží. V době kdy získal nárok na důcho či až v době , kdy bude skutečně končit pracovní poměr u zaměstnavatele. Přijde mi pravděpodobně, že mu firma tuto částku chce vyplatit při ukončení pracovního poměru, ale pokud chcete mít jistotu, je třeba to probrat se zaměstnavatelem. Vážená tazatelko, zaměstnanec je v ochranné době , pokud je uznán dočasně práce neschopným. Byla-li dána zaměstnanci výpověď před počátkem ochranné doby tak, že by výpovědní doba měla uplynout v ochranné době , tato ochranná doba se do výpovědní doby nezapočítává.


Nemocenská dosahuje procent denního vyměřovacího základu. Denním vyměřovacím základem je u zaměstnanců součet hrubých příjmů za poslední rok vydělený počtem dní v roce, navíc snížený prostřednictvím takzvaných redukčních hranic. Jakmile úvodní řeči skončí, dostanou senátoři možnost ve středu a ve čtvrtek písemně klást dotazy.

V pátek pak bude Senát hlasovat o možnosti předvolat svědky, což požadují demokraté. Pokud by Senát svědecké výpovědi zamítl, mohl by proces skončit ještě tento týden. Ochranná doba trvá po celou dobu těhotenství. Znamená to, že v těchto případech nemůže zaměstnavatel dát platnou výpověď z pracovního poměru. Výše uvedené však platí pouze na případy, kdy by měla výpovědní doba uplynout v době trvání dočasné pracovní neschopnosti.


Pokud tedy výpovědní doba započne plynout 1. Během června podepsala měsíční výpověď, která tedy končila dnem 31. Obecně platí, že trvání dočasné pracovní neschopnosti představuje překážku v práci na straně zaměstnance, a současně i ochrannou dobu, v průběhu které je zaměstnanec chráněn proti výpovědi danou zaměstnavatelem. Pokud však ke skončení pracovního poměru sjednaného na dobu určitou má dojít např. V současné době se orientuje zejména na právní a poradenskou podporu poskytovanou malým až středním podnikům, živnostníkům a nepodnikatelským subjektům – osobám, sdružením, atp. Naším cílem je poskytnout kompletní a komplexní právní zázemí všem našim klientům, a to v lepší kvalitě a rychleji než konkurence, za stejných jistot a nejnižší cenu na trhu.


Důvody výpovědi , výpověď v pracovní neschopnosti, výpověď ve zkušební době. Právo dát výpověď náleží jak zaměstnavateli, tak zaměstnanci. Na rozdíl od výpovědi , zrušení může provést jak zaměstnavatel, tak zaměstnanec bez udání důvodů.


Zrušení pracovní poměru ve zkušební době a nemocenská. V případě že je zaměstnanec ve zkušební době , může být „propuštěn“ ze zaměstnání.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky