čtvrtek 30. května 2019

Nájemní smlouva na dobu určitou výpověď

Nájem na dobu určitou lze vypovědět ze stejných zákonných důvodů, uvedených v novém občanském zákoníku, jako nájem na dobu neurčitou. Typicky se jedná o porušování povinností vyplývajících z nájmu, například při nezaplacení nájemného a nákladů na služby po dobu delší tří měsíců, o zánik bytu nebo o případy, kdy nájemce byt poškozuje. Podle občanského zákoníku platí, že jako nájemce můžete vypovědět nájem na dobu určitou , když se změní okolnosti, ze kterých jste vy a pronajímatel při sjednávání nájemní smlouvy zřejmě vycházely. Okolnosti se však musí změnit do té míry, že po vás jako nájemci nelze rozumně požadovat, abyste v nájmu pokračovali. Jestliže je možnost předčasně ukončit nájem bytu na dobu určitou sjednána přímo v nájemní smlouvě, je třeba si dát pozor, aby nebylo toto ustanovení výhodné jen pro pronajímatele.


Například pokud je ve smlouvě uvedeno, že pronajímatel může nájem vypovědět kdykoliv bez uvedení důvodu s tříměsíční výpovědní dobou, měl by mít stejné právo i nájemce.

Dále se daný vzor nevztahuje na smlouvy uzavřené na dobu určitou. Ve variantě nájmu bytu pak vzor nelze použít pro výpověď nájmu bytu ze strany pronajímatele, která musí splňovat řadu dalších zákonných pravidel. Výpověď obecná – smlouva na dobu neurčitou. Jedná se o byt od zaměstnavatele. Jsem v pracovní neschopnosti.


Jak dlouho dopředu je toto povinen oznámit ? Nájem platím pravidelně a dodržuji vše ujednané. Je pravděpodobné, že pod nájemní smlouvou na dobu určitou bydlíte právě vy.

Nejčastěji je stanovena na rok, nebo dva. V některých případech se setkáte s nájemní smlouvou na půl roku, jedná se spíše o ojedinělé případy. Nový občanský zákoník již neurčuje podstatné náležitosti smlouvy. Strany by ale přesto neměly zapomínat upravit některé důležité skutečnosti, které se týkají vymezení vzájemných práv a povinností.


Pracovní poměr na dobu určitou může skončit klasicky po uplynutí sjednané doby ve smlouvě, například tedy po roce nebo po letech. Další způsoby jsou například dohodou, výpovědí, okamžitým zrušením nebo také smrtí zaměstnance. U cizinců to může být den, kdy má. Je-li ujednán nájem na dobu určitou , pak je tradičním skončením nájmu. Někde jsem totiž četl že snad měsíce by měli platit jen při nájmu na dobu NEURCITOU a že prý výpověd nájemcem (mnou) nájemní smlouvy.


Bez ohledu na to, zda je nájemní smlouva sjednána na. Podmínky, kdy lze nájem ukončit, ať už ze strany pronajímatele nebo nájemce, závisí zejména na tom, zda je smlouva uzavřena na dobu určitou , či neurčitou. Právník prozkoumal nájemní smlouvu uzavřenou na předmět prodeje a řekl: „Je to sice hrozná nájemní smlouva , ale je platná! Nájemní smlouva uzavřená na konkrétní dobu přirozeně končí jejím uplynutím.


Naopak smlouvu uzavřenou na dobu určitou lze vypovědět jen v případě, že se podstatně změnily okolnosti, z nichž strany při vzniku nájemní smlouvy vycházely. Délka výpovědní doby je tři měsíce. Na závěr je třeba zopakovat, že výpověď smlouvy nájemcem musí mít podle občanského zákoníku vždy písemnou podobu.


Nájemní vztah může skončit kdykoli, jestliže se na tom strany dohodnou.

Dalším způsobem, kterým lze smlouvu ukončit, je výpověď. Zaměstnanec tedy může podat výpověď v souladu s §5 odst. Výpovědní důvody nejsou v případě výpovědi ze strany zaměstnance taxativně stanoveny, obecně platí, že zaměstnanec může dát zaměstnavateli výpověď z jakéhokoliv důvodu.


Nájemné za užívání Bytu bylo sjednáno dohodou ve výši 8. Kč (slovy: osm tisíc korun českých) za jeden kalendářní. Oproti současné právní úpravě, kde není v případě výpovědi z nájmu rozlišeno, zda se jedná o výpověď z nájmu bytu uzavřeného na dobu určitou či neurčitou, se dle nové právní úpravy v NOZ rozlišují důvody v závislosti na tom, zda pronajímatel vypovídá nájem sjednaný na dobu určitou či na dobu neurčitou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky