pondělí 31. prosince 2018

Rychlé vyřízení cestovního pasu

Spotřebitelské rady Za dva týdny vyrážíte na dovolenou a zjistili jste, že nemáte platný pas? Pořízení cestovního pasu , na který budete čekat klasicky celý měsíc, se nezdražilo. Stále za něj zaplatíte 6Kč (pro děti do let 1Kč s platností na let).


Od nového roku už se ale nevydávají pasy bez biometrických údajů. Jaké jsou lhůty pro vydání biometrického pasu ?

Standardní čekací lhůta je u obecních úřadů dnů. V případě podání žádosti u zastupitelského úřadu (např. v zahraničí) je lhůta 1dnů. Na menších úřadech můžete poprosit o rychlejší vyřízení , občas vám vyjdou vstříc. O vydání cestovního pasu si od ledna nemusíte žádat pouze u obecního úřadu, kde máte hlášeno trvalé bydliště.


Zažádat nyní můžete u jakéhokoliv úřadu obce s rozšířenou působností (OÚ Ústí nad Labem, OÚ Zlín, OÚ Mladá Boleslav, OÚ Praha apod. Všechny obecní úřady). Poplatek za vydání nového cestovního pasu v rychlejší lhůtě by se měl navýšit na čtyři tisíce korun. Zvyšovat se budou i poplatky za občanský průkaz.


Návrh ministerstva vnitra, který počítá také se zavedením poplatků například za zrušení trvalého pobytu, v pondělí schválila vláda.

Obce by tím mohly ročně získat navíc do svých rozpočtů zhruba 156. Občania musia byť pri podaní žiadosti o vydanie cestovného pasu osobne prítomní. Pracovníci oddelení dokladov nasnímajú podobu tváre a podpis v elektronickej forme priamo pri podaní žiadosti - nie je potrebná fotografia. Na vyvolávacím sytému prosím zvolte ikonu s příslušným piktogramem.


Ministerstvo vnitra bylo zřízeno na základě zákona č. Před cestou do zahraničí byste si měli zkontrolovat, zda máte platný cestovní doklad. Držitel biometrického pasu je podle zákona oprávněn požádat u kteréhokoliv orgánu oprávněného k vydání tohoto pasu o ověření funkčnosti nosiče dat a správnosti údajů. Dále je třeba zjistit podmínky vstupu a pobytu v daném státě. Cestovní průkaz vydává ZÚ ČR v co možná nejkratší době, jakmile jsou splněny podmínky stanovené pro jeho vydání. Přečtěte si vše o vyřízení pasu , jeho platnosti, poplatcích za vydání pasu a další.


Rychlost vydání , Poplatek dospělý, Poplatek dítě. Urychlené cesty mimo schengenský prostor umožní expresní vydání plnohodnotného cestovního pasu do hodin nebo do pěti pracovních. O pas můžete zažádat kdekoliv, tedy i mimo. Cestovní pas se strojově čitelnými a biometrickými údaji vám bude platit let. Jeho vyřízení ale trvá obvykle měsíc.


Druhý typ pasu lze pořídit bleskově už ve lhůtě kratší než je dní. Za rychlé vyřízení si ale budete muset také připlatit.

K vyřízení pasu potřebujete pouze občanský průkaz a peníze, případně platební kartu. VYDÁNÍ A PŘEVZETÍ CESTOVNÍHO PASU Jestliže se chcete vydat dále než do států Schengenského prostoru, neobejdete se bez pasu. Jediný typ pasu , který se dnes vydává, je biometrický pas se strojově čitelnými údaji. Musí jej vlastnit všichni, včetně dětí mladších let.


Zapisování dětí do pasů rodičů bylo zrušeno k 1. Nejkratší doba na vyřízení expresního cestovního pasu s biometrickými údaji je pracovních dnů. Lze cestovní pas vydat nebo předat na plnou moc? Pro vyřízení pasu nemusíte vyplňovat žádost, stačí mít s sebou občanský průkaz, případně svůj (stále platný) cestovní pas.


Fotografie budou pořízeny přímo na místě, v ceně vyhotovení pasu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky