středa 26. prosince 2018

Nárok na odstupné

Kedy na odstupné nemáte nárok ? V prvom rade sú to prípade, kedy prekážky v práci boli spôsobené zamestnancom, napríklad nedodržaním bezpečnostných opatrení, bol pod vplyvom alkoholu alebo omamných látok a zamestnávateľ nemohol úrazu zabrániť. Na odstupné vzniká nárok nejen při výpovědi (dané zaměstnavatelem), ale i při dohodě. U dohody je proto vhodné uvést konkrétní důvod ukončení pracovního poměru - pokud půjde o některý z výše zmíněných, automaticky náleží odstupné.


Zákoníku práce, tedy např.

Pre zamestnancov to znamená, že majú nárok na na poberanie odstupného ako aj na výpovednú dobu. Súčasná právna úprava priznáva zamestnancovi nárok na odstupné vždy pri skončení pracovného pomeru výpoveďou alebo dohodou z dôvodov uvedených v tomto príspevku, resp. Zamestnanec nemusí vykonať žiadny úkon, nárok na odstupné mu vzniká ex lege, priamo zo zákona. Na nárok na výplatu odstupného nemá vliv, jestliže zaměstnanec pracuje u zaměstnavatele pouze na zkrácený úvazek. Nárok na odstupné není vázán na rozsah pracovního úvazku.


Zkrácený úvazek se projeví pouze v tom, z jaké výše průměrného výdělku se bude určovat výše odstupného. Odstupné posunuje nárok na podporu v nezaměstnanosti Jestliže se nepodaří najít novou práci ihned po skončení pracovního poměru, tak je potřeba se registrovat na úřadu práce. Při obdržení odstupného se však odkládá nárok na výplatu podpory v nezaměstnanosti.

Odstupné je finančná čiastka, ktorá môže náležať zamestnancovi pri skončení pracovného pomeru výpoveďou alebo dohodou. Odstupné však nenáleží zamestnancovi vždy, ale len v zákonom vymedzených prípadoch. Kdy není na odstupné nárok ? Dojde-li k jinému způsobu rozvázání pracovního poměru než dohodou nebo výpovědí zaměstnavatele z organizačních důvodů (například při sloučení, rozdělení, zeštíhlení, zániku, likvidaci, restrukturalizaci podniku apod.) nárok na odstupné nevzniká.


Ak zamestnávateľ skončil so zamestnancom podľa § ods. ZP pracovný pomer výpoveďou z dôvodov:. Free Delivery on All Orders or Collect In Store. Whenever You Want For Free.


Over 4Stores Nationwide. Your Product In A Store Near You. Available - Including Sundays! Výška odstupného závisí od odpracovaných rokov.


Při ukončení pracovního poměru pak nedoporučujeme využívat vzor výpovědi nebo dohody o ukončení pracovního poměru. Tie sú také, že sa zamestnávateľ zrušuje, premiestňuje alebo iné organizačné dôvody, ďalej zamestnancovi vo výkone práci bráni pracovný úraz alebo mu jeho zdravotný stav nedovoľuje naďalej v práci zostať. Na odstupné máte nárok len pri výpovedi z dôvodov, ktoré vznikli na strane zamestnávateľa.


Dle délky trvání pracovního poměru máte při výpovědi od zaměstnavatele nárok na odstupné ve výši až trojnásobku průměrného výdělku.

Otázka: Za akých podmienok má zamestnanec nárok na odstupné ? Odstupné je jednorazový príspevok, ktorý je formou satisfakcie za stratu zamestnania bez vlastného zavinenia. Odstupné predstavuje kompenzáciu za stratu zamestnania bez zavinenia zamestnanca. Medzi zamestnancom a zamestnávateľom často dochádza k sporu, či zamestnanec má alebo nemá nárok na odstupné a ak áno, v akej výške.


Odchodné je forma odmeny zamestnancovi za prácu pri skončení pracovnej činnosti, ktorá patrí zamestnancovi len raz. Z nasledujúceho článku sa dozviete, kedy má zamestnanec nárok na odchodné a aké podmienky musí splniť.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky