středa 24. srpna 2016

Věcné břemeno

Práva odpovídající věcným břemenům jsou spojena buď s vlastnictvím určité nemovitosti, nebo patří určité osobě. Má vždy dvě strany – oprávněného a povinného. Věcné břemeno je věcným právem.


Povinný je vlastník věci, který musí ve prospěch oprávněného něco dát, konat, trpět či se něčeho zdržet. Speciálně u nemovitostí toto břemeno bývá často překážkou při zřízení hypotéky, prodeji nemovitosti nebo při výkupu zadlužené nemovitosti. Podle dikce zákona věcné břemeno také zanikne, nastanou-li takové trvalé změny, že věc již nemůže sloužit potřebám oprávněné osoby.

Jedná-li se však o dočasnou nemožnost řádného užívání. Pokud například zemřete a vaši nemovitost někdo zdědí, nebo ji prodáte jiné osobě, tak ji postupujete a prodáváte s věcným břemenem. ZDPH“), je vznik a zánik věcného břemene z hlediska DPH považován za poskytnutí služby. Je-li vázáno na osobu (nebo osoby), pak pouze tato osoba může práva využívat, a po její smrti právo zaniká. Je-li vázáno na nemovitost, právo přechází vždy na nové majitele a nezaniká nikdy, není-li zrušeno například.


Czech-English dictionary. Právě na listu vlastnictví totiž vypátráte, jaké věcné břemeno je na nemovitosti zapsáno. Důležité pro Vás také bude znát, jaká listina vedla k zápisu věcného břemena a kdo je oprávněný.


To vše totiž budete potřebovat k tomu, aby bylo toto břemeno z listu vlastnictví vymazáno.

Podle občanského zákoníku může věcné břemeno vzniknout i vydržením. Předpokladem je dobrá víra osoby, která právo odpovídající věcnému břemeni užívá a nepřetržitý výkon tohoto práva po dobu deseti let. Dobrou vírou se rozumí především to, že oprávněna osoba nemá. Jako věcné břemeno nelze sjednat předkupní právo, nájem ani omezení nakládat s nemovitostí (např. podmínečný prodej).


Věcným břemenem lze zatížit nemovitost pouze jako celek. V tomto dokumentu musí být specifikováno o jaké věcné břemeno se jedná, na základě jakého zápisu vzniklo (ideálně také číslo řízení, na jehož základě věcné břemeno vzniklo) a také jaké nemovitosti se břemeno týká. Dále prohlášení o souhlasu s výmazem věcného břemene a specifikace, zda se jedná o úplatné.


Dobrý den, máme zájem o pronájem bytu, u něhož jsme dle katastru nemovitostí zjistili, že pan pronajímatel je sice jediným vlastníkem, ovšem na dům, ve kterém se byt nachází, je uvaleno věcné břemeno spoluužívání. Jelikož v občanském zákoníku ani nikde jinde, jsem tuto problematiku. Mám pozemek, na který se lze dostat pouze přes pozemek sousední. Lze zajistit, abych v případě, pokud majitel tohoto sousedního pozemku tento prodá, měl jistotu, že budu moci přes tento pozemek i nadále přecházet ? V tomto případě je majitel nemovitosti povinen něco strpět, něčeho se zdržet nebo něco předepsaného dodržet či konat.


Pokud fyzická osoba za úplatu zřídí někomu věcné břemeno na svém pozemku (bude se jednat o firmu, která potřebuje připojení pro svou elektrárnu), bude tento příjem zdaněný daní z příjmů pod § zákona o daních z příjmů? Toto věcné břemeno nepřechází na právní nástupce a zanikne smrtí oprávněného. Konkrétní příklad ze života: rodiče mi darují nemovitost a já jim za to zřídím věcné břemeno doživotního bydlení v této nemovitosti.


Když zemřou, věcné břemeno zanikne. Ocenění podle odstavce se neuplatní, jestliže lze zjistit roční užitek ze smlouvy, z výsledků řízení o dědictví nebo z rozhodnutí příslušného orgánu, pokud při vzniku věcného břemene byl roční užitek z tohoto břemene uveden a není-li o více než jednu třetinu nižší než cena obvyklá. Právo užívání, tedy věcné břemeno k nemovitosti je zřizováno v případě, že chce osoba mít zajištěno právo užívání nemovitosti.

Za tímto účelem je uzavírána smlouva o zřízení věcného břemene k nemovito. A to tak, že vlastník je povinen buď něco trpět (inženýrské sítě vedoucí přes náš pozemek na pozemek souseda), něčeho se zdržet (např. využívat nemovitost za účelem tvorby zisku) nebo něco konat. Bývá to tak u všech staveb, jsou lidé, pro které věcné břemeno je jak rudý hadr na býka, v tomto případě naprosto zbytečně. Vyvlastňovat tě kvůli přípojce nebudou.


Způsob nabytí nebo poskytnutí věcného břemene může být různý, za úplatu nebo bezúplatný. Ovšem pokud nastane porucha. Podle NOZ se nově věcné břemeno dělí na dvě oblasti: Služebnost – daná věc slouží někomu jinému než vlastníkovi, který je na základě služebnosti povinen strpět nějaké jednání či se nějakého jednání zdržet (např. možnost používat cestu přes pozemek souseda). Věcná práva (latinsky iura in rem) umožňují úplné nebo částečné právní panství nad určitou hmotnou i nehmotnou věcí.


Postavení oprávněné osoby vylučuje kohokoliv jiného z právního působení na věc jím ovládanou, v případě porušení tohoto práva má právní nárok na ochranu před takovým jednáním.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky