úterý 23. srpna 2016

Daňový ráj nizozemí

Reformy celkově směřují k tomu, aby čelily mezinárodní kritice holandského daňového systému. Mít mezinárodně orientovaný daňový systém prý znamená, že zároveň musí být citlivý na „nesprávné užití. Země je vnímána jako jedna z jurisdikcí nízkých daní, podobně jako Irsko a Lucembursko. This video is unavailable.


Daňový ráj je zažitý termín, se kterým pracují i oficiální terminologie, například OECD.

Daňové ráje jsou takové země, které poskytují prostředky pro efektivní daňovou optimalizaci (tj. vybírají od zahraničních podnikatelských subjektů žádné nebo minimální daně), zajišťují jim anonymitu a zpravidla nepožadují vedení účetnictví. Naopak k největšímu odlivu došlo u evropských destinací : Nizozemí (pokles o 77) a Lucembursko (-58). Nizozemí , daňový ráj pro nadnárodní firmy,“ píše DeVolkskrant s odkazem na studii britské nevládní organizaceActionAid. Nizozemí jako daňový ráj už netáhne, lákají Hongkong a Bahamy.


Do základního kapitálu českých firem podnikatelé investovali bilionů korun, z toho procent, tj. Majitelé z destinací považovaných za daňový ráj tak aktuálně kontrolují procenta tuzemských společností a do základního kapitálu těchto podnikatelských subjektů investovali víc jak 4miliard korun, což představuje téměř procent celkového základního kapitálu českých firem. Nejpopulárnější destinace jsou dlouhodobě Seychely a Kypr.

Oblíbený daňový ráj s nulovými daněmi ze zisku nebo dividend podepsal loni s Českem dohodu o výměně daňových informací. Jeho atraktivita pro české firmy tím klesá. Více se o tématu daňových rájů dočtete v novém vydání týdeníku Ekonom, který vyšel ve čtvrtek 1. Kromě daní je nejčastějším důvodem legislativa, která je platná v daňovém ráji.


Daňový ráj má často jinou legislativu a zejména se liší obchodní právo, které v některých případech umožní firmám upravit vzájemné vztahy v dané společnosti tak, jak to náš zákon nedovoluje. Daňový ráj (anglicky tax haven, daňový přístav či útočiště) označuje zemi, ve které jsou mimořádně daňově zvýhodněny zahraniční firmy. Jako daňový ráj se označují země s velmi nízkými daněmi a ekonomikou orientovanou na zahraniční kapitál.


Obvykle se ještě dělí na onshore a offshore oblasti. Onshorové destinace se v principu neliší od běžných zemí s tím rozdílem, že danění firem je co nejmenší a zahraniční společnosti jsou zvýhodňovány rozmanitými investičními pobídkami či. Daňový ráj již využívá skoro devět tisíc českých firem Skoro procenta všech českých firem sídlí v takzvaných daňových rájích.


Během prvního čtvrtletí tohoto roku se počet firem z destinací považovaných za daňový ráj snížil o 25 ve druhém kvartále o dalších 146. Jen během letošního roku tak daňové ráje opustilo 4společností, což je historicky nejvyšší odliv. Bisnode, která poukázala na to, že v zemích s daňovým zvýhodněním tak.


Domníváme se, že je nespravedlivé říkat Nizozemsko jako pouhý daňový ráj , Nizozemsko je proslulé barevným hlavním městem Amsterdamu a přístavem Rotterdam - největším přístavem v Evropě a nedávno největším přístavem po celém světě. Také Nizozemsko je velmi oblíbené pro své příznivé podnikatelské prostředí. V oblasti daní chce každý rozumný daňový subjekt platit co nejméně.

Stát se však snaží s tímto chováním počítat a pokouší se ho využít ve svůj prospěch. Nizozemsko Kypr Letos do daňových rájů odešlo zatím 3firem, které působí v Česku a většina z nich má české skutečné vlastníky. Firmy mnohdy na Kypr a do dalších zemí nechodí kvůli nižším daním, ale kvůli nemožnosti dohledat skutečného vlastníka nebo možnosti podávat na český stát arbitráže. Důvodem tohoto masivního odlivu je především vyřazování, dříve oblíbeného, Nizozemí z holdingových struktur.


Informace dnes zveřejnila poradenská společnost Bisnode. Pokud bychom však chtěli zjistit, jak je daňový ráj definovaný, obecnou definici bychom hledali těžko. OECD kupříkladu považuje za daňový ráj jurisdikci, která splňuje následující kritéria: má nominální nebo nulové daně – aby byla jurisdikce považována za daňový ráj , toto samo o sobě nestačí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky