pondělí 1. srpna 2016

Podnikání bez živnosti

K jakému podnikání nepotřebujeme živnostenské oprávnění. Existuje nějaký limit, kolik si mohu v rámci podnikání bez živnosti vydělat? Volné živnosti Podrobně které živnosti můžeme vykonávat, aniž bychom splňovali nějaké zvláštní podmínky viz volné živnosti - volná živnost.


Vzhledem ke stále se zvyšujícím nákladům na živobytí řada lidí přemýšlí, jak si „přilepšit“. Proto se začnou poohlížet po různých příležitostech přivýdělku a někteří začnou uvažovat nad tím, že by zahájili podnikání.

Možná vás překvapí, že podnikat lze i bez živnostenského oprávnění. IČ, nemusí mít živnostenské oprávnění , a přesto může vydělané peníze bez problémů danit a chovat se, jakoby byl podnikatelem. Podnikáme pak na základě tzv. Přečtěte si, jak je živnostenský úřad oprávněn trestat přestupky proti živnostenskému zákonu. Na druhú stranu, nie vždy ide ale o podnikanie.


V ostatních případech by bylo lepší zaměřit se na činnost, ve které chce podnikatel podnikat a věnovat se tomu na 1. Provozování živnosti může podnikatel přerušit bez udání důvodu. Přerušení provozování živnosti není podnikatel povinen oznamovat živnostenskému úřadu.

Je tedy pouze na podnikateli, zda oznámí živnostenskému úřadu tuto skutečnost, či nikoliv. Zákon ale v principu nerozlišuje mezi volnými živnosti a ostatními činnostmi. Neoprávněné podnikání je provozování živnosti bez živnostenského oprávnění pro tento typ živnosti. Pokud tedy nenaplníte obecná kritéria neoprávněného podnikání stejně jako u volných živností, nebudete právně (správně a trestně) odpovědni.


Ale jsou tu negativa. Toto téma je dost probírané a mnoho lidí v něm má zmatek. Pokud nevíte, kam spadá právě to Vaše podnikání , čtěte dál. Pokud Vaše výdělky nespadají ani pod zaměstnání, ani pod podnikání nejspíše půjde o tzv. Naštěstí se situace nijak zásadně nemění.


Pozastavenie prevádzkovania živnosti je rovnako potrebné oznámiť Sociálnej poisťovni, a to do tridsiatich dní od pozastavenia živnosti prostredníctvom tlačiva - Registračný list fyzickej osoby. V tomto prípade živnostenský úrad prerušenie neoznámi Sociálnej poisťovni za vás, preto si ako doklad so sebou zoberte potvrdenie o pozastavení živnosti. Aktuální informace a legislativa k živnostenskému podnikání , včetně průvodce živnostenským podnikáním (stránky Ministerstva průmyslu a obchodu ČR). Ministerstvo průmyslu a obchodu realizuje projekt „Úprava registru živnostenského podnikání v návaznosti na základní registry veřejné správy”. K založení živnosti budete potřebovat vyplnit Jednotný registrační formulář (JRF), kde uvedete své jméno a příjmení, bydliště, místo podnikání , obory podnikání , počátek zahájení podnikání atp.


V tomto formuláři si můžete zvolit, jestli chcete automaticky ohlásit zahájení podnikání i výše zmíněným úřadům, nebo si je obejdete. Typicky jde o živnostníky, kteří nemají klasické zaměstnání, respektive pracovní poměr.

Mezi stěžejní delikt živnostenského zákona patří neoprávněné podnikání. Tím se rozumí provozování činnosti, která je předmětem živnosti , bez živnostenského oprávnění pro tuto živnost. Za neoprávněné podnikání považuje i jednorázové a nahodilé provozování živnosti po dobu jejího pozastavení. V podnikání to nešlape, jak jste si představovali. Vrátit se do zaměstnání.


Nebo se odebrat do penze. Důvodů pro ukončení živnosti je nespočet. A je rozdíl, jestli živnost rušíte, nebo jen pozastavujete? Jak obtížné je obnovení? Jistě, je tu pár variant.


Přitom, OSVČ bez živnosti je v naší zemi poměrně dost. Pokud jste někdy slyšeli u autorských honorářích, v tomto případě vůbec živnostenský list nepotřebujete. Předmět podnikání živnosti volné musí být ohlášen v souladu s názvem oboru činnosti uvedeným v příloze č.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky