čtvrtek 26. prosince 2019

Výživné na zletilé dítě zpětně

Free Delivery on All Orders or Collect In Store. Whenever You Want For Free. Over 4Stores Nationwide. Your Product In A Store Near You. Available - Including Sundays!


Zpětně určit výživné je možné u nezletilých dětí, a to až roky nazpět ode dne zahájení soudního řízení. U zletilých dětí se výživné stanovuje nejdéle ke dni podání návrhu. Jaké jsou pro to důvody? Podívejme se na příklad: Pepa a Jana spolu žili let, jak se říká, na psí knížku, a narodila se jim dcera. Právní úprava výživného (tj. alimenty) mezi rodiči a zletilými dětmi narůstá na významu, a to zejména v dnešní době, kdy přibývá počet rozvodů či rozchodů rodičů nejen zletilých dětí a narůstá procento osamělých rodičů pečujících o zletilé dítě.


Ještě před několika málo let bylo možné žádat výživné pro zletilé dítě nejdříve ode dne podání návrhu (žaloby o výživné ). Zletilé dítě může žádat výživné až tři roky nazpět. Nově lze výživné zpětně přiznat i zletilému dítěti. Lhůty pro zpětné přiznání výživného: u výživného pro děti (i zletilé ) za dobu nejdéle let zpětně od zahájení soudního řízení, u výživného pro neprovdanou matku a pro úhradu nákladů spojených s těhotenstvím a porodem nejdéle roky zpětně ode dne. Právo žádat tento příspěvek se promlčuje tři roky od porodu a lze ho přiznat pouze na dobu dvou let od porodu. Pokud bývalý manžel výživné platil, nemůžete ho nyní zpětně požadovat na skutečném otci.


Na něm ho v tomto případě můžete požadovat až od doby. Skutečnost, že matka otce. Free UK Delivery on Eligible Orders! Na druhou stranu je na zvážení rodičů, zda své dítě „hodí přes palubu“ nebo mu ve složité situaci pomůžou. Pokud vyživovací povinnost zanikla, není třeba o tom rozhodovat soudně, vyživovací povinnost zaniká ze zákona.


Dcera, na kterou platím výživné , bude tento měsíc plnoletá a je hlášena na pracovním. Výjimečnost zpětného zvýšení výživného. Přesná metoda pro výpočet alimentů.


Konkrétní částka výživného bude stanovena na základě detailní analýzy životní úrovně obou rodičů. Výpočet zohledňuje možnosti a schopnosti rodičů (obou), potřeby dětí a zejména zajistí, aby životní úroveň rodičů i dětí byla zásadně shodná, tak jak nám ukládá zákon. Spotřebované výživné pro nezletilé děti se nevrací. Pokud dojde v rozhodnutí odvolacího soudu ke snížení vyživovací povinnosti pro nezletilé dítě , není dána povinnost oprávněného vrátit dříve zaplacené výživné povinnému, protože spotřebované výživné na nezletilé děti se podle § 9odst.


NOZ nevrací (dříve ust. § odst. zákona o rodině). Takhle to ale nejde, jestliže platíte výživné na nezletilé dítě. Jakmile se vaše dítě vdá nebo ožení, již nemusíte výživné platit.


Mýtem je, že povinnost vyživovat. Tato povinnost přechází na jeho partnera. Na tomto místě je vhodné zmínit, že bez ohledu na rozhodný příjem je na Slovensku povinností každého rodiče platit na dítě minimální výživné , které stanoví § odst. Nyní se jedná v přepočtu o částku okolo 7Kč.


Slovenský zákonodárce zavedení tohoto institutu odůvodnil. Ano pro neletilé dítě podává návrh matka dítěte a žádá o výživné pro své dítě. V případě zletilosti podává návrh sám zletilý.


Ten ale přece nepodává nárh na zvýšení výřivného pro své dítě (pokud by bylo), ale pro sebe a ze znění zákona lze výživné zpětně požadovat pouze pro děti. Věková hranice let tak nehraje téměř žádnou roli – alespoň pokud mluvíme o samotném právu na výživné. Vyživovací povinnost rodičů vůči dětem není časově ohraničena. Výživné na zletilé dítě.


S dosažením plnoletosti dochází spíše k procesním změnám. Na děti tak přechází například právo vymáhat. Pokud je dítě již schopno živit se samo, lze soudu podat návrh na zrušení vyživovací povinnost § 9zákona č.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky