úterý 3. prosince 2019

Výpověď ve zkušební době zaměstnavatelem

Pro zrušení pracovního poměru ve zkušební době se vyžaduje písemná form, jinak se k němu nepřihlíží. Ke zrušení pracovního poměru ve zkušební době lze přistoupit pouze v případě, že je v pracovní smlouvě zkušební doba výslovně sjednána. Nabízíme vám Vzor výpovědi ve zkušební době ze strany zaměstnavatele. Jak může zaměstnavatel zrušit pracovní poměr ve zkušební době ? Výpověď z pracovního poměru ve zkušební době se řídí paragrafem odst.


Zákoníku práce, podle kterého zaměstnanec není povinen udávat důvod ukončení výpovědi.

Výpověď (zrušení pracovního poměru) ve zkušební době není díky povaze zkušební doby standardní výpovědí. Pokud se zaměstnanec ocitne ve zkušební době v pracovní neschopnosti, tak se zkušební doba o dobu nemoci prodlouží. V případě, že se spolupráce mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem během zkušební doby neosvědčila, tak může kterákoliv ze stran přistoupit ke zrušení pracovního poměru ve zkušební době , a to písemnou formou, ať již s uvedením jakéhokoliv důvodu. Výpověď musím být zpravidla doručena nejpozději dny před koncem této doby a platnosti nabývá ještě tentýž den. Výpověď ve zkušební době V rámci tříměsíční zkušební doby může zrušit pracovní poměr jak zaměstnanec tak zaměstnavatel bez udání důvodu.


Ve zkušební době může zrušit pracovní poměr zaměstnavatel i zaměstnanec a žádný z nich nemusí uvádět důvody svého rozhodnutí. Firma už v případě dříve privilegovaných zaměstnanců nemusí žádat o předchozí souhlas příslušný odborový orgán. Zkušební dobu lze sjednat pouze před vznikem pracovního poměru.


Pokud Vám dal zaměstnavatel neplatnou výpověď nebo s Vámi zrušil neplatně pracovní poměr okamžitě nebo ve zkušební době , a oznámíte-li písemně zaměstnavateli bez zbytečného odkladu, že trváte na tom, aby Vás dále zaměstnával, Váš pracovní poměr trvá i nadále a zaměstnavatel je povinen Vám poskytnout náhradu mzdy nebo platu.

Zaměstnavateli můžete podat výpověď ve zkušební době i bez uvedení důvodu. Zrušení pracovního poměru ve zkušební době zdarma ke stažení. Ukázka dopisu zrušení pracovního poměru ve zkušební době poslouží všem zaměstnavatelům, kteří jsou nuceni ukončit pracovní poměr s některým ze svých zaměstnanců, kteří jsou stále ve zkušební pracovní době. V pracovním poměru ve standardních pozicích může zkušební doba trvat maximálně tři měsíce. Důležité je, že po dohodě obou stran může být i kratší.


Právní účinky oznámení o zrušení pracovního poměru ve zkušební době nastanou okamžikem, kdy je tato písemnost doručena druhému účastníku pracovního poměru. Písemnosti týkající se skončení pracovního poměru, tedy i oznámení o jeho zrušení ve zkušební době , musejí být podle ust. V takovou chvíli by se jednalo o výpověď dohodou. I v případě, že zaměstnavatel pošle výpověď poštou, se stává platnou dnem doručení písemnosti. Takové zrušení pracovního poměru musí být provedeno písemně a pracovní poměr skončí dnem doručení zrušení, pokud v něm není uveden den pozdější.


Ve zrušení nebude uvedeno žádné konkrétní datum. Pracovní poměr skončí dnem, kdy byla písemnost řádně doručena druhé straně. V průběhu zkušební doby může dojít k rozvázání pracovního poměru i „klasickými“ zákonem předvídanými způsoby. Když se loučíte se zaměstnavatelem a onemocníte, nemoc váš pracovní poměr prodlouží. Jenže za nějakých okolností se prodlužuje o dny pracovní, jindy o kalendářní.


Poradíme, jak se v tom vyznat, jiná pravidla jsou pro standardní výpověď , jiná pro zrušení pracovního poměru ve zkušební době. Chtěl bych se zeptat ,jsem na nemocenské ,na kterou jsem nastoupil ve zkušební době asi po měsících. Jedná se o dlouhodobou nemocenskou a byla mi již doručena i výpověď zaměstnavatele. Mám pouze otázku:Na jak dlouhou dobu mám nárok na nemocenskou ,když mám invalidní důchod 1.

Pokud zaměstnanec ve zkušební době onemocní, je chráněn před skončením pracovního poměru ve zkušební době a zaměstnavatel ho tedy nesmí propustit. To ale platí jen prvních kalendářních dnů pracovní neschopnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky