úterý 24. prosince 2019

Vykonavatel závěti

Zjistí-li soud při projednávání dědictví, že byl vykonavatel závěti povolán, vyrozumí ho o tom. Zpravidla se jedná o osobu blízkou zůstaviteli, ale může to být i notář, nebo advokát. V jedné závěti může být zůstavitelem jmenováno i více vykonavatelů závěti. Aby mu byl odkaz vydán, musí odkazovník u vykonavatele závěti uplatnit na odkaz. Vykonavatel závěti dbá o řádné splnění poslední vůle zůstavitele s péčí řádného hospodáře.


Datum je s ohledem na právní jistotu nezbytnou náležitostí závěti. Pokud rádi držíte otěže pevně v rukou, je tu možnost sepsat závěť. When exercising such residual powers, however, the administrator(s) shall respect the law applicable to the succession as regards the transfer of ownership of succession property, liability for the debts under the succession, the rights of the beneficiaries, including, where applicable, the right to accept or to waive the.


Pododdílu Vedlejší doložky v závěti. Těmito vedlejšími doložkami v závěti jsou: vykonavatel závěti , správce pozůstalosti, podmínka, doložení þasu a příkaz. Splnění podmínky může kromě člověka, který na tom má zájem (protože by například jinak dědil sám), vymáhat také vykonavatel závěti nebo jiná osoba, kterou v závěti určíte. Pokud směřuje vaše podmínka k veřejnému prospěchu, třeba opravit lavičky v obecním parku, může její splnění vymáhat i příslušný orgán veřejné moci. New deals listed every day!


Easy, fast and secure booking! Náleží mu všechna práva potřebná k splnění jeho úkolů, včetně práva před soudem hájit platnost závěti , namítat nezpůsobilost dědice nebo odkazovníka a vůbec dbát o splnění zůstavitelových pokynů. Abyste měli jistotu, že podmínky budou splněny, můžete určit, kdo bude vykonavatel závěti , tedy kdo jejich naplnění pohlídá. Book online, Pay at Hotel. Svoboda zůstavitele rozhodnout, komu odkáže svůj majetek, je omezena.


Zůstavitelovy děti (nebo, nejsou-li už na živu, jejich potomci) jsou totiž neopominutelní dědicové. Dědické právo v novém občanském zákoníku 8. Má právo namítat nezpůsobilost dědice či odkazovníka. Jsou mu svěřena práva potřebná k splnění jeho úkolů, včetně práva před soudem hájit platnost. Kromě vykonavatele může zůstavitel v závěti povolat také správce pozůstalosti.


Vykonavatel závěti

Tato funkce však není nic nového, neboť podle staré úpravy mohl zůstavitel také takovou osobu povolat. Quick, Simple, Easy to Use. Rovněž je možné, že vykonavatel závěti nebo správce pozůstalosti bude muset pro účely uplatnění jejich práv v jiné zemi EU prokázat svůj status.


Typická situace Piotr, polský státní příslušník, zemřel v Německu. Kontrolu plnění závěti může zajistit též vykonavatel závěti , kterého zůstavitel určí. Další novinkou v závětním právu je též možnost pořídit závěť s úlevami.


Tato právní úprava chrání lidi, kteří se ocitnou v ohrožení života a nemohou závěť pořídit v písemné formě. Novou zákonnou možností je ustanovit správce pozůstalosti, který by po smrti pořizovatele samostatně obstarával až do skončení řízení o pozůstalosti záležitosti spojené s děděným majetkem. Správce vykonává prostou správu pozůstalosti, a tedy činí vše, co je nutné k zachování pozůstalostního majetku, který spravuje. K jednáním přesahujícím prostou správu se vyžaduje souhlas dědiců. Byl-li povolán vykonavatel závěti , řídí se správce jeho pokyny.


Pokud správce pozůstalosti povolaný zemřelým podnikatelem, anebo vykonavatel závěti , náleží-li mu správa pozůstalosti, nebo osoba uvedená v odstavci písm․ b), c) nebo e) hodlá pokračovat v provozování živnosti na základě oprávnění zemřelého podnikatele, je povinna oznámit tuto skutečnost živnostenskému úřadu ve lhůtě měsíců ode dne úmrtí podnikatele. K situaci, kdy se sejde nejbližší rodina, svědkové závěti a osoby, které se domnívají, že jsou dědicové ze závěti a závěť čte většinou advokát nebo vykonavatel závěti (executor), „ve skutečnosti téměř nikdy nedochází. Svědkem nemůže být ani dědic, osoba dědici blízká či zaměstnanec dědice, dále pak pisatel, předčitatel, vykonavatel závěti , tlumočník či úřední osoba.


Pokud svědky nechcete, je třeba vytisknutou závěť celou slovo od slova přepsat rukou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky