čtvrtek 12. prosince 2019

Výpověď ve zkušební době

Výpověď z pracovního poměru ve zkušební době se řídí paragrafem odst. Zákoníku práce, podle kterého zaměstnanec není povinen udávat důvod ukončení výpovědi. Pokud podáváte výpověď ve zkušební době , končí pracovní den dnem doručení výpovědi, není-li v ní uveden den pozdější.


Výpověď musíte vždy podat písemně a doručit ji druhé straně. Ke zrušení pracovního poměru ve zkušební době lze přistoupit pouze v případě, že je v pracovní smlouvě zkušební doba výslovně sjednána.

Zaměstnavatel nesmí ve zkušební době zrušit pracovní poměr v době prvních kalendářních dnů trvání dočasné pracovní neschopnosti (karantény) zaměstnance. V případě, že se spolupráce mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem během zkušební doby neosvědčila, tak může kterákoliv ze stran přistoupit ke zrušení pracovního poměru ve zkušební době , a to písemnou formou, ať již s uvedením jakéhokoliv důvodu, či bez důvodu. Zaměstnavatel však nemůže ve zkušební době zrušit pracovní poměr v době prvních kalendářních dnů trvání dočasné pracovní neschopnosti (karantény) zaměstnance.


Pro zrušení pracovního poměru ve zkušební době se vyžaduje písemná form, jinak se k němu nepřihlíží. V pracovním poměru ve standardních pozicích může zkušební doba trvat maximálně tři měsíce. Důležité je, že po dohodě obou stran může být i kratší. Takové zrušení pracovního poměru musí být provedeno písemně a pracovní poměr skončí dnem doručení zrušení, pokud v něm není uveden den pozdější.


V takovou chvíli by se jednalo o výpověď dohodou.

I v případě, že zaměstnavatel pošle výpověď poštou, se stává platnou dnem doručení písemnosti. Pokud zaměstnanec ve zkušební době onemocní, je chráněn před skončením pracovního poměru ve zkušební době a zaměstnavatel ho tedy nesmí propustit. To ale platí jen prvních kalendářních dnů pracovní neschopnosti. Zaměstnavateli můžete podat výpověď z jakéhokoliv důvodu nebo ve zkušební době i bez uvedení důvodu. Výpověď ve zkušební době funguje jinak nežli klasická výpověď z pracovního poměru.


Během zkušební doby můžete vlastně odejít ze dne na den. Zároveň i váš zaměstnavatel se může z minuty na minutu rozhodnout, že s vámi chce pracovní poměr ukončit. Výpověď (zrušení pracovního poměru) ve zkušební době není díky povaze zkušební doby standardní výpovědí.


Zkušební doba je zákonem daná lhůta, aby si zaměstnavatel mohl otestovat nového zaměstnance, ale současně slouží i zaměstnanci, který tak má čas se s novým zaměstnáním seznámit a případně se rozhodnout, že mu nevyhovuje. Ve zkušební době může zrušit pracovní poměr zaměstnavatel i zaměstnanec a žádný z nich nemusí uvádět důvody svého rozhodnutí. Firma už v případě dříve privilegovaných zaměstnanců nemusí žádat o předchozí souhlas příslušný odborový orgán. Výhodou zkušební doby je, že zaměstnanec, ale i zaměstnavatel může využít výpověď ve zkušební době a ukončit pracovní poměr okamžitě bez udání důvodů.


Zrušení pracovního poměru ve zkušební době ze strany zaměstnance. Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Výpověď zaměstnancem ve zkušební době (vzor) Filed under Formuláře, Zaměstnání. Dal-li zaměstnavatel zaměstnanci neplatnou výpověď nebo zrušil-li s ním zaměstnavatel neplatně pracovní poměr okamžitě nebo ve zkušební době , a oznámil-li zaměstnanec zaměstnavateli bez zbytečného odkladu písemně, že trvá na tom, aby ho dále zaměstnával, jeho pracovní poměr trvá i nadále a zaměstnavatel je povinen poskytnout mu náhradu mzdy nebo platu.


Ukázka dopisu zrušení pracovního poměru ve zkušební době poslouží všem zaměstnavatelům, kteří jsou nuceni ukončit pracovní poměr s některým ze svých zaměstnanců, kteří jsou stále ve zkušební pracovní době.

Zkušební doba slouží k tomu, aby si zaměstnavatel i zaměstnanec mohli ověřit, zda jim vzájemná spolupráce vyhovuje. Pokud tomu tak není, lze podat výpověď , jak? Kdo může zrušit pracovní poměr ve zkušební době a jak Zkušební doba se sjednává alespoň na tři měsíce. Je stanoveno, že nemůže být delší než sjednaná délka pracovního poměru. Onemocnět ve zkušební době je vždy nepříjemné, a to pro obě strany – nového zaměstnance i jeho zaměstnavatele.


První se obvykle bojí, že kvůli neschopence dostane výpověď , druhý přemýšlí, k čemu je mu nová posila, když je ihned „mimo provoz“. Je při prvním zaměstnání lepší smlouva na dobu určitou nebo na neurčitou? Mohu skončit v práci během pár.


Podpora v nezaměstnanosti – výpověď ve zkušební době Dobrý den, chtěla bych, jestli mám nárok na podporu v nezaměstnanosti, když mě zaměstnavatel vyhodil ještě ve zkušební době. Ve zkušební době ale zaměstnanec zpravidla nedostává výpověď , ale jde o zrušení pracovního poměru ve zkušební době , pro které platí trochu jiná pravidla.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky