pátek 13. prosince 2019

Termojaderná fúze

Termonukleární reakce či termojaderná fúze je proces, při kterém dochází ke sloučení atomových jader (jaderné fúzi) za pomoci vysoké teploty a tlaku. Během termojaderné reakce se uvolňuje velké množství energie, která je ekvivalentem hmotnostního úbytku. Odkud se bere všechna ta energie?


Chemické hoření můžeme vyloučit. Termojaderná fúze je totiž jednou z mála možností, jak v budoucnu získat téměř neomezený zdroj energie. Tento z fyzikálního hlediska jednoduchý princip je však z hlediska technické realizace vysoce náročný.

Aktuální konflikty - zpravodajství, informace, historie. Aktuality, zajímavosti, historické informace z dění ve světě - ať už se nás to dotýká, nebo ne. Slunce „hoří v důsledku jaderných slučovacích reakcí. Rutherfor Oliphant a Harteck jako první experimentálně dokázali existenci fúzní reakce. Termonukleární fúze (nebo též termojaderná ) je jedním z alternativních zdrojů elektrické energie, namísto dnes hojně používaných tepelných a jaderných elektráren.


Výhodou termonukleární fúze je, že neznečišťuje životní prostředí, při reakcích nevznikají škodlivé látky, neomezené množství paliva, a hodně energie za málo paliva. Jaderná či nukleární fúze je typ jaderné reakce, při které dochází ke slučování atomových jader lehčích prvků v jádra těžších prvků a zároveň k uvolnění energie. Celkovou energii potřebnou k roztrhání jádra až na jednotlivé protony a neutrony můžeme vypočítat ze vztahu.


Třetí, doplněné vydání knihy vyšlo v těchto dnech.

Ne jejím vzniku spolupracoval Ústav fyziky plazmatu AV ČR, v. Slavnostní křest publikace proběhl 19. Moderní fyzika už let mluví o technologii termojaderné fúze , která má svět vyvést z energetické krize. Ve Francii se začal stavět první plně funkční reaktor, avšak projekt se stále potýká s komplikacemi a průtahy. Rozvoj a studium elementární fyziky plazmatu byl v podstatě podnícený především snahou pochopit a vysvětlit děje probíhající ve vysokoteplotním plazmatu. To je totiž jeden z předpokladů ke zvládnutí problému řízené termonukleární reakce.


P řesn ě opak jaderného št ěpení. Co je však termojaderná fúze ? Tvar navrhli ruští fyzici již v padesátých letech minulého století. Trvalo však ještě několik desetiletí, než v něm byla zapálena první termojaderná fúze v plazmatu.


Historie termojaderné fúze však sahá mnohem dál do historie. Veleobr vznikne, když masivní hvězda hlavní posloupnosti spotřebuje všechen vodík v jádru. Následně začne expandovat, stejně jako hvězdy nižších hmotností, ale na rozdíl od nich má veleobr dostatečnou hmotnost, aby v jádru vznikla teplota potřebná pro nastartování fúze hélia. Termojaderná reakce je reakce, při níž se jádra atomů lehkých prvků sloučí za vzniku těžšího prvku.


Jelikož jádra atomů jsou kladně nabitá a navzájem se silně odpuzují, ke spuštění termojaderné reakce je potřebná velmi vysoká teplota a tlak, které tyto odpudivé síly překonají. Není proto divu, že se vědci na celém světě snaží už desítky let zmíněný proces napodobit. ZENÁ TERMOJADERNÁ FÚZE PRO KAŽDÉHO Dovolte mi poznámku k Výkladovému slovníku. Přemýšleli jsme, jaký zvolit formát a nakonec jsme zvolili první heslo v češtině a pak anglický ekvivalent.


Topics: termojaderná fúze , z-pinč, plazmatický fokus, detektor neutronů, Geiger-Müllerův čítač, moderátor neutronů, zařízení PFZ-20 thermonuclear.

Podle nejnovějších zjištění před námi není zrovna ideální budoucnost pokud jde o zdroje energie využívající fosilních paliv. Za pouhých let budou zcela vyčerpány celosvětové zdroje ropy, jen o roků je přežije zemní plyn. Tak jako ve většině případů si lidstvo bere vzor v přírodě.


Studená fúze je hypotetický typ jaderné reakce, ke které by mělo docházet za pokojové teploty či blízko ní. Oproti tomu horká fúze probíhá za teplot mnohonásobně vyšších, dosahujících miliónů stupňů Celsia a obrovských tlaků, tedy za podmínek, které panují např. Jakmile vyhasne termojaderná fúze vodíku v jádře hvězdy, projeví se to navenek dramatickou expanzí do podoby rudého obra.


Tato fáze je následována opětovným smrštěním a odvržením vnějších obálek plynu a prachu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky