pátek 27. prosince 2019

Společná péče o dítě po rozvodu

Společná péče rodičů o dítě po rozvodu. Jde to, ale musíte spolupracovat 10. Kateřina Kraclová Doporučujeme, Rodina 1. S rozvodem manželství souvisí i řešení otázky, kdo bude pečovat o nezletilé děti.


Manželé se na péči o. Pokud soud rozhoduje o úpravě poměrů nezletilého dítěte před rozvodem rodičů, obvykle dochází ke svěření dítěte do výlučné péče jednoho z rodičů, v posledních letech dochází k nárůstu případů svěření do střídavé péče obou rodičů.

Podívejte se na jejich rady a přidejte do diskuze své zkušenosti. Podstatou porozvodové péče je, s kým bude nezletilé dítě po rozvodu žít ve společné domácnosti a zároveň, kdo z rodičů bude rozhodovat o běžných záležitostech dítěte. O tom, v jaké formě osobní péče dítě bude, rozhoduje primárně dohoda.


Stejným způsobem rozhodne sou když spolu nežijí nesezdaní rodiče a nedohodnou se. Pokud se dohodnou, mohou, ale nemusí si svou dohodu nechat schválit soudem. Rozeznáváme celkem čtyři formy péče o děti po rozchodu rodičů – výlučná péče jednoho z rodičů, společná péče , střídavá péče a svěření do péče jiné osoby.


Jak jednotlivé formy péče fungují? Právě tomu se budeme věnovat v. Pokud je dítě svěřeno do společné péče rodičů, pak oba rodiče vykonávají nadále osobní péči o dítě.

Od rodičů vyžaduje dobré vzájemné vztahy a komunikaci. Vedle v současné době toliko diskutovaného tématu svěření dítěte do střídavé péče obou rodičů, upravuje zákon č. Dítě může být svěřeno do výchovy jednoho z rodičů, ale ustanovení § odst. Existuji tři formy péče o děti - výlučná, střídavá a společná péče.


Výlučná péče jednoho rodiče, střídavá výchova a společná výchova. Dítě je po rozvodu manželství svěřeno do péče jednoho rodiče. Soud vždy vezme v úvahu, kdo dosud kromě řádné péče o dítě dbal o jeho výchovu po stránce citové, rozumové a mravní. Nebo může nastat přípa že jsou oba rodiče způsobilí dítě vychovávat a mají o. V tomto případě tedy dítě není svěřováno do výchovy jen jednomu z rodičů a faktický výkon rodičovské zodpovědnosti zůstává u obou rodičů stejný. Nejčastější forma péče o děti po rozvodu je výhradní péče jednoho z rodičů.


Péče o děti po rozvodu. Jak často se bude dítě vídat s druhým rodičem lze řešit opět dohodou nebo to stanoví soud. Nejsou-li rodiče po rozvodu schopni vychovávat dítě společně, ale oba rodiče mají zájem vychovávat dítě a splňují pro to všechny předpoklady, je v zájmu dítěte pro zachování citové vazby na oba rodiče, aby rodiče vychovávali dítě ve střídavé péči.


Otec je pověřen výchovou zejména v situaci, kdy není matka přítomna, nejeví-li o dítě zájem či není schopna se o něj postarat (cca ). Střídavá péče znamená, že dítě žije po určité. Rodiče se mohou dohodnout i na tom, že dítě bude po celé zdaňovací období příslušníkem pouze jedné společně hospodařící domácnosti, bez ohledu na rozhodnutí soudu o střídavé péči. Pak ovšem může zvýhodnění uplatnit pouze jeden z rodičů.


Tento způsob domluvy je možný pro rodiče, kteří jsou schopni se na výchově společného potomka domluvit a jejich práva tak utrpí méně než v druhém již zmiňovaném případě. V České republice, v naprostné většině případů do péče matky (cca. ).

Druhý rodič se s dítětem pouze tzv.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky