pátek 14. dubna 2017

Jednatel pracovní smlouva

Jednatel může pracovat jako lékař. Zákaz pro jednatele nebo členy představenstva být ve společnosti také zaměstnancem neplatí absolutně. Pokud náplní práce není obchodní vedení, je pracovní smlouva v pořádku. Ucelený seznam právních norem (nejen) pro účetní a podnikatele.


Využíváme cookies pro zajištění snadnějšího použití našich webových stránek.

Pokud má tedy stávající jednatel uzavřenou pracovní smlouvu, taková smlouva bude platná i nadále a souběh funkce jednatele a zaměstnance. Je jednatel povinen uzavřít si pracovní smlouvu se svou s. V praxi se uzavírá jiný druh smlouvy, tj. Ze shora uvedeného vyplývá, že možností, jak může být jediný jednatel společnosti zároveň zaměstnancem téže společnosti je, pokud s ním byla pracovní smlouva se společností uzavřena v době, kdy byl ve funkci jiný statutární orgán ( jednatel ), popř.


Ze ZMR se odvede pouze v případě, že odměna dosáhne 2. Valná hromada a smlouva o výkonu funkce. V souladu s ustanovením § zákona o obchodních korporacích se smlouva o výkonu funkce v kapitálových společnostech (společnost s ručením omezeným a akciová společnost) sjednává písemně a schvaluje ji, včetně jejích změn, nejvyšší orgán společnosti.

Já teda té časové posloupnosti pořád nerozumím. Rozumím tomu dobře, že doteď měl smlouvu, tu jste ukončili (čili pracovní poměr byl ukončen), jednatelem zůstává, ale odměnu za výkon funkce nepobírá. I v těchto společnostech se často setkáváme se situací, kdy byla mezi společností a jednatelem uzavřena pracovní smlouva (není důležité, na jaký druh činnosti), přičemž tuto pracovní smlouvu podepsala na obou stranách jedna a tatáž osoba (tedy jednatel za společnost – zaměstnavatele na straně jedné, a jednatel jako zaměstnanec na straně druhé). Mediálně zajímavým se pro ekonomická periodika – ale samozřejmě nejen pro ně - stalo prosincové rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (dále jen „NSS“) ve věci jednatele, který měl současně uzavřenu pracovní smlouvu na pozici ředitele a zda byl z titulu pracovního poměru účasten nemocenského pojištění.


V oblasti pracovněprávních vztahů platí velmi důležitá zásada potvrzená rozhodnutím Nejvyššího soudu, že na funkci jednatele nemůže být sjednána pracovní smlouva. Jinak řečeno : v pracovní smlouvě jednatele nemůže být uveden jako druh práce: jednatel s. Jak řešit jediného společníka, odvody, zdanění, dovolenou, pracovní poměr nebo souběh funkcí jednatel a zaměstnavatel v jedné osobě? Tipy, rady a doporučení a odkaz na vzor smlouvy.


Vzory smluv zdarma vypracované renomovanou právní kanceláří a které jsou součástí programu Zákony. Smlouva a smlouvy a vzory smluv zdarma ke stažení. Klíčová slova: Pracovní smlouva Zaměstnanec Společnost s ručením omezeným Odměna Pojištění Jsem mzdová účetní firmy - s. Pracovní smlouva na funkci jednatele je neplatná Při zaměstnávání členů statutárních orgánů (jednatelů a členů představenstva) se poměrně často chybuje v tom, že na výkon funkce člena statutárního orgánu se uzavírá pracovní smlouva , a to i souběžně se smlouvou o výkonu funkce, která je v režimu obchodního zákoníku. Písemná smlouva o výkonu funkce obsahuje obdobná ustanovení jako mandátní smlouva (§ odst. Obchodní zákoník).


S jednatelem ale může být uzavřena pracovní smlouva na jinou činnost, která nesouvisí s výkonem funkce jednatele. Pokud není stanoveno ve společenské smlouvě či ve smlouvě o výkonu funkce jinak, oznámí jednatel své odstoupení a jeho funkce končí uplynutím jednoho měsíce od doručení tohoto oznámení. Maximálně takovýto pracovní vztah může trvat devět let - 3x pracovní smlouva na dobu určitou, každá v délce trvání roky.

V případě vašeho zájmu o pokračování v zaměstnání, doporučujeme sepsat žádost o prodloužení pracovní smlouvy sami a nenechávat to pouze na zaměstnavateli. Je ve smlouvě podepsán jako zaměstnanec i jako zástupce zaměstnavatele (jediný jednatel firmy). Statutární orgán společnosti či jeho člen však za určitých podmínek může být zaměstnancem téže společnosti, neboť skutečnost, že fyzická osoba, která vykonává funkci (člena) statutárního orgánu, sama o sobě nebrání tomu, aby navázala s touto společností pracovní poměr nebo jiný pracovní vztah, pokud náplní práce, na níž je uzavřena pracovní smlouva.


Pracovní smlouva , kde jako druh práce je uvedeno jednatel či člen představenstva, je neplatná, protože náplní pracovního poměru nemůže být výkon činnosti statutárního orgánu. Jsme společnost s ručením omezeným a náš jednatel jel na třídenní pracovní cestu do Německa. Jel vlastním autem s náhradou kilometrovného. Současně mu bylo přiznáno i kapesné ve výši. V průběhu jednání druhého dne mu byl poskytnut bezplatně oběd.


Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda má jednatel nárok na nemocenskou a ostatní dávky ze smlouvy o výkonu funkce, kde má stanovenou výši 30tis.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky