pátek 28. dubna 2017

Jak zrušit živnost

U zrušení živnosti nestačí jen zrušit samotné živnostenské oprávnění. Ukončení živnosti je spojeno s dalšími povinnostmi a úkony, které je potřeba vykonat - více v článku. Definitivně končíte s podnikáním a potřebujete vědět, jak zrušit živnost ? Sami určitě tušíte, že zrušit živnost je mnohem snazší než třeba zlikvidovat společnost s ručením omezeným.


Přesto i zde na vás čekají zákonné povinnosti a různé záludnosti.

V podnikání to nešlape, jak jste si představovali. Vrátit se do zaměstnání. Nebo se odebrat do penze. Důvodů pro ukončení živnosti je nespočet. A je rozdíl, jestli živnost rušíte, nebo jen pozastavujete?


Zrušit živnost znamená učinit několik kroků, které nejsou složité… Je však třeba vědět, zdali je zrušení definitivní. Jak obtížné je obnovení? Pokud se živnostník rozmyslí nepodnikat na živnostenský list, může také živnost přerušit.

Ostatní - Dům, Byt a Zahrada. Stavba a Rekonstrukce. Když vám podnikání přerůstá přes hlavu Jste časově vytížení a nezbývá vám volný čas na podnikání, vaše podnikatelské aktivity vás již nenaplňují či se vám jen v podnikání nedaří tak, jak jste si vysnili? V takovém případě rozhodně stojí za uvážení, zdali nesáhnout po přerušení či úplném zrušení. Dnes vám naopak vysvětlíme, jak a kde živnostenský list pozastavit či dokonce zrušit.


Co bylo platné před rokem, nemusí platit dnes. Možná jste začali podnikat, ale obchod se nerozvinul tak, jak jste plánovali a nakonec jste zjistili, že je lepší zkusit štěstí zase v zaměstnání. Anebo si jen přejete stávající živnost zrušit.


Neplatí to však, pokud podnikatel oznámil přerušení provozování živnosti. Po smrti živnostníka, který podnikal jako fyzická osoba, dědí jeho dědicové jak dluhy, tak také nevypořádané příjmy z podnikání a majetek, se kterým v podnikání disponoval. Jakmile je dědické řízení vypořádané, mohou také po nějakou dobu podnikat pod jeho živnostenským listem. Aby mohl podnikatel ohlásit změny vůči všem úřadům, kterých se JRF týká, byl pro tento účel vypracován dvoustránkový změnový list, kterým lze ohlásit změny všech údajů nejen vůči ŽÚ, ale i vůči příslušným úřadům - například ukončení živnosti. Navíc pokud platit přestanete, smí poskytovatel virtuálního sídla oznámit příslušným úřadům, že váš souhlas s poskytnutím sídla na dané adrese pozbyl platnosti.


Bez platného souhlasu se bohužel podnikat nedá a takovou živnost musí úřad zrušit. Pokud se vám v podnikání nedaří nebo se třeba rozhodnete pracovat naplno jako zaměstnanec, není nutné živnost ukončit, můžete ji pouze na libovolně dlouhou dobu přerušit. A kdykoli, když budeš chtít podnikat, tak si živnost jenom obnovíš a je to.


Ak by osoba ukončila svoje podnikanie nie ku koncu mesiaca, ale počas mesiaca, tak zdravotnej a Sociálnej poisťovni zaplatí alikvótnu časť odvodov zodpovedajúcu počtu dní podnikania v mesiaci.

Když si pořizujeme živnost , chceme patrně již také začít vydělávat jako OSVČ. Pokud se chystáte ukončit živnostenské podnikání, je dobré vědět, co všechno musíte zařídit a jakým úřadům je třeba dát o zrušení živnosti vědět. Jednoduchý návod jak na zrušení živnostenského oprávnění si přiblížíme v následujících odstavcích. Jakmile živnost přerušíte (a nevykonáváte jinou výdělečnou činnost), nemusíte dál platit sociální pojištění.


Tato doba se vám ale nezapočte do. Důvodů, nutících podnikatele přemýšlet o tom, jak pozastavit živnost , může být celá řada. Rozhodnete-li se totiž k podnikání časem vrátit, je obnovení živnosti mnohem snazší, než kdybyste si znovu vyřizovali živnostenské oprávnění. Ptáte se jak založit s. Na uvedeném webu se dovíte více informací. A jaké jsou podmínky a ceny pro založení v tomto roce?


Jestliže se rozhodnete začít podnikat, musíte si buď založit vlastní živnost nebo začít podnikat založením společnosti – nejběžnější bývá založení společnosti s ručením omezeným. Pak lze přistoupit k podání podnětu rejstříkovému soudu, aby vyzval podnikatele ke zjednání nápravy, co se jeho nesprávně uváděné adresy (bydliště či místa podnikání) týká. Před otázkou zrušení živnosti se může ocitnout každý podnikatel.


Dá se živnost zrušit zpětně např. OSVČ a pokud by tam byl nějaký drobný nedoplatek asi za měsíce je povinné ho doplatit? Ukončenie doby, na ktorú ste mali pozastavenú živnosť oznamujete Sociálnej poisťovni taktiež prostredníctvom registračného listu.


V prípade, že počas pozastavenia živnosti požiadate o zmenu doby pozastavenia živnosti, tak sa živnosť obnoví uplynutím dňa, ktorý uvediete v tomto novom oznámení.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky