čtvrtek 22. září 2016

Změna trvalého bydliště formulář

Hlášení trvalého pobytu. Občan České republiky může mít jen jedno místo trvalého pobytu na našem území a to v objektu, který je určen pro bydlení, ubytování nebo individuální rekreaci a označen číslem popisným nebo evidenčním popřípadě orientačním. Končí však stěhovací martýrium?


Stěhováním Vaše změna domova nekončí, bude třeba nahlásit změnu trvalého bydliště a absolvovat několik procházek na úřady. Zde musíte provést příslušné papírování.

Ale nebojte, s námi se přesvědčíte, že změna trvalého pobytu může být hračka. Změnu trvalého bydliště hlásí osoba starší let nebo jím pověřená osoba (na základě plné moci) či zákonný zástupce osoby mladší let nebo nesvéprávné osoby. Tato změna se hlásí v místě nového trvalého pobytu, a to na obecním úřadě nebo na úřadech městských částí či obvodů. Osoba, která si chce zapsat trvalý pobyt (trvalé bydliště ), musí doložit vlastnictví bytu nebo domu, nebo doložit oprávněnost užívání bytu, anebo předložit úředně ověřené písemné potvrzení oprávněné osoby (kdo je oprávněnou osobou viz níže) o souhlasu s ohlášením změny místa trvalého pobytu.


V případě, že měníte trvalé bydliště , je zapotřebí dát vědět všem institucím tuto změnu, a to jak všem úřadům, které vaši adresu evidují, tak i všem institucím, pro které je změna vašeho trvalého bydliště důležitá, a na kterou se často z pohledu lidí, kteří trvalé bydliště mění, zapomíná. Zkusíme vám nastínit itinerář, podle kterého byste. Změna našeho trvalého bydliště bude zajímat i naši banku, a to bezplatně.


U většiny bank můžete změnu nahlásit už v době, kdy čekáte na nový občanský průkaz.

V zásadě jde vlastně jen o změnu adresy pro zasílání výpisů a tato změna je bankovním ústavem zaregistrována okamžitě a okamžitě i nabude platnosti. Kolika, záleží na moha faktorech: místě, kam se stěhujete, profesi, zda jste živnostník, vlastníte řidičský průkaz atd. Pokud ale máte řidičák, pobíráte důchod nebo podnikáte, proces se protáhne. Na počátku je vyplnění formuláře Přihlašovací lístek k trvalému pobytu.


Místo trvalého pobytu, častěji označováno jako trvalé bydliště , je v České republice upraveno zákonem o evidenci obyvatel. Jedná se o adresu, kterou si osoba zvolí právě v tom místě, kde má zpravidla rodinu, dům, nebo zaměstnání. Adresa trvalého bydliště může být pouze jedna. Formulář je možné vyplnit pouze v papírové podobě a vyplňujete ho osobně. Poté vám úřednice ustřihne rožek občanského průkazu, který tímto pozbývá platnosti.


Změna trvalého pobytu je zpoplatněna, poplatek činí Kč, platí se na místě. Dostanete také prozatímní doklad „Potvrzení o změně trvalého pobytu“. Důvodů k tomu může být mnoho, nejčastěji však stěhování nebo pořízení nového bydlení.


Za občana, jehož svéprávnost byla omezena tak, že není způsobilý k jednání ve věci měny trvalého pobytu, ohlásí změnu místa trvalého pobytu jeho zákonný zástupce. V případě, že byl občanovi vydán občanský průkaz, je nutné, aby jej jeho zákonný zástupce (příp. fyzická osoba, které bylo dítě svěřeno do péče rozhodnutím soudu) také předložil. Zde se musíte prokázat zmíněnými doklady.


Vyplníte zde také speciální formulář – Přihlašovací lístek k trvalému pobytu. Mimo samotného procesu balení a převozu všech věcí a vybavení, který už tak znamená pro spoustu lidí úkol, co je často nad jejich síly, je posléze nutné ohlásit novou adresu příslušným úřadům a institucím.

Pokud občan nedostatky ve stanovené lhůtě neodstraní, rozhodne ohlašovna o tom, že změna místa trvalého pobytu nebude zaevidována. Po ohlášení změny místa trvalého pobytu je občan povinen požádat do pracovních dnů o vydání nového občanského průkazu. Zrušení trvalého pobytu Kdo a za jakých podmínek.


Kdo rozhoduje o zrušení místa trvalého pobytu: ohlašovna z moci úřední, ohlašovna na návrh navrhovatele - vlastníka objektu nebo jeho vymezené části, nebo oprávněné osoby (dále jen oprávněná osoba) za splnění zákonných podmínek. Pokud se pojištěnec v místě trvalého pobytu nezdržuje, je povinen příslušné zdravotní pojišťovně oznámit také adresu místa pobytu na území České republiky, kde se převážně zdržuje (tj. bydliště ).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky