pátek 9. září 2016

Zalozeni kvasku

Do velké sklenice (nejlépe litr) nasypeme cca 1ml žitné mouky a přilijeme tolik vlažné vody, aby nám po řádném zamíchání vzniklo těsto kašovité konzistence, ale ne moc řídké. Upiecť domáci chlieb patrí k základným a ceneným zručnostiam každej ženy. Prináša pocit hrdosti, zadosťučinenia a radosti z tvorby niečoho prvotného, základného.


Pro založení vlastního kvásku si především kupte žitnou mouku – mně se nejlépe osvědčila značka Bio Harmonie, ale principiálně může být jakákoliv žitná mouka (raději než pšeničná), ještě budete potřebovat vodu (lepší je odstátá nebo převařená), teplé místo (není úplně podmínkou, ale zvyšuje šanci na úspěch) a čas – naplánujte si zakládání. Založení kvásku - video. Jmenuji se Pavla Habrnálová a můžete mě najít i na pečempecen fb stránkách.


Natočila jsem pro vás video, jak si založit doma svůj kvásek. Kvásky zadělávané vodou měly mnohem rychlejší start než kvásky s pomerančem, ale nakonec prokvasily i ty pomerančové. Co se týká pomerančové varianty, nevěřím tomu, že by probíhala nějaká zázračná selekce mezi „dobrými“ a „nedobrými“ kvasinkami , prostředí pomeranče není pro kvasinky přirozené, takže jim trochu trvalo, než se rozjely. Dobry den, uz som vselico citala o kvasku a nerozumiem este jednej veci. Ked uz mam v chladnicke hotovy kvasok a idem piect, tak odoberiem lyzicu kvasku , zmiesam s mukou a vodou a necham hod a potom z toho kvasku co ide do cesta odoberiem lyzicu.


Zalozeni kvasku

No a dam to do cisteho pohara alebo to vratim k tomu staremu do chladnicky? K založeniu materského kvásku potrebujeme: ražnú celozrnnú múku, ražnú chlebovú múku, jablko, fixku, lyžice, zaváraninový pohár, vodu deň do zaváraninového pohára dáme g ražnej celozrnnej muky zalejeme g vody pridáme – kúsky jablka bez jadierok poriadne premiešame, aby sa všetko spojilo. Dobrý deň, pri prikrmovani kvasku ho môžem dať do chladničky okamžite ako dosiahne dvojnásobnú hodnotu alebo musím čakať tých 9-hodín.


Pretože momentálne žijem v španielsku a izbové teplota je cca stupňov a kvasok sa mi zdvojnásobil po hodine ? Chcete si upéct domácí křupavý chleba? Můžete buď s droždí nebo z kvásku. Je to jak živý organizmus o který se musí neustále pečovat, omlazovat a krmit ho.


Dnes, v době hotových výrobků a polotovarů si málokdo na něj vzpomene. Prý kdo má čas se s tím dny bavit. Přitom on takovou velkou pozornost nevyžaduje, ale výsledek v podobě chutného domácího chlebu, který dodá energii a podpoří imunitu i zdravé trávení, určitě stojí za to. Kvásky se dají založit (vyrobit) různými způsoby, protože přírodně kvasit může ledacos. Vlastně je to neustálý nekončící koloběh všude kolem nás.


Vdaka za teznto blog, zijem v zahranici a LM som si doniesla od kamosky zo SVK ale mi bohuzial skapal hihi. Musím sa priznať, že prvýkrát sa mi kvások nepodarilo udržať pri živote. Najprv sa zdalo, že sa má k svetu, ale po nejakom čase skončil a ja som bola smutná, lebo som ho brala tak trocha ako domáce zvieratko. Pripraviť kvások na chleba a starať sa o kvások chce trochu trpezlivosti a šikovnosti. Kvások bol odjakživa taký domáci poklad.


Zalozeni kvasku

Stačilo k nemu pridať múku, vodu, trochu soli a rasce a mohol sa upiecť chlieb, základ dennej obživy. Keď sa dievča vydalo a odišlo z domu, kvások jej mama pribalila ako súčasť výbavy. Taká to bola vzácnosť. Dnes, v čase hotových výrobkov a polotovarov si málokto naň spomenie. Vraj kto má čas sa s tým dni zabávať.


Na založení žitného kvásku není nic složité. Potřebujete: žitnou chlebovou mouku cca polévkové lžíce, vodu, skleněnou nádobu. Kvásek - jak založit domácí kvásek - recept na založení žitného kvásku. Chystáte se upéct chleba či jiné kynuté těsto a rádi byste vyzkoušeli svůj vlastní kvásek?


Ak už kvások zväčšil svoj objem, vonia pekne po kvásku (trochu ako nakvasené ovocie), mal by peniť, znamená to, že už môžeme zarobiť cesto na chlieb. Jéééj, Katka, veľmi ste ma potešili krásnym komentárom a som nesmierne rada, že Vám kvások vyšiel a chlebík chutil. O to viac ma to teší, že ste robili kvások aj chlebík po prvýkrát a všetko vyšlo k Vašej spokojnosti. Proč jíst a péct kváskový chléb?


Kváskový chleba není záležitostí ani dietní, ani bezlepkovou. Jedná se stále o druh pečiva, ale vzhledem k nižšímu glykemického indexu a velkému množství vlákniny je pro tělo stravitelnější, má lepší syticí vlastnosti, a tak se během redukce váhy dá říci, že je vhodnější. Vacsinou to robim rano, predtym ako idem do roboty, ked sa vratim, uz budu nejake bublinky v tom kvasku , vtedy tam pridam vlaznu vodu a muku, dobre premiesam a prykryte necham v teple.


Bude kvasok v poriadku aj ked bude „miesany“? Neda sa to urobit jednoducho tak, ze nepouzijem cely kvasok, ale si tu povodnu lyzicku kvasku necham a len ju dokrmim a odlozim do chladnicky na dalsie pouzitie?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky