úterý 6. září 2016

Dohoda o provedení práce maximální výdělek

Dohoda o provedení práce maximální výdělek

U DPP můžete odpracovat až 3hodin ročně. U DPČ můžete odpracovat pouze hodin týdně. Pokud se řekne práce na dohodu, tak jde o práci na základě některé ze dvou dohod: dohoda o pracovní činnost a dohoda o provedení práce. Jaký je mezi nimi rozdíl?


Složitosti při výpočtu průměrného čistého měsíčního výdělku u dohody o provedení práce (dále také DPP) Rozsáhlou novelou zákoníku práce k 1. Zaměstnavatel je povinen vydat v den skončení zaměstnání zápočtový list všem zaměstnancům, tedy i těm. Jenže dohoda o provedení práce byla jako možnost výdělku pro nezaměstnané zakázána. Zbývá tedy jen dohoda o pracovní činnosti a pracovní poměr nebo služební poměr ve státní správě, v praxi se ale setkáváme v drtivé většině případů jen s dohodou, sjednání pracovního nebo služebního poměru se tváří v. Rozsah práce , na který se dohoda o provedení práce uzavírá, nesmí být dle § zákoníku práce větší než 3hodin v kalendářním roce. Zaměstnavatel i zaměstnanec můžou DPP kdykoli bez uvedení důvodu písemně vypovědět, výpovědní lhůta trvá patnáct dní. Vzor dohody o provedení práce.


Do rozsahu práce se započítává také doba práce konaná zaměstnancem pro zaměstnavatele v témže kalendářním roce na základě jiné dohody o provedení práce. Jaké podmínky platí, když chcete letos pracovat na dohodu? Kdy se z výdělku platí zdravotní a sociální pojištění a kolik zaměstnavatel strhne na daních? Stejně jako mzda klasických zaměstnanců podléhá i výdělek z dohody o provedení práce odvodům na zdravotní pojištění (procenta z hrubého výdělku) a sociální pojištění (procenta z hrubého výdělku).


Zdravotní a sociální pojištění. Výjimka platí, jen když si na DPP měsíčně. Nezbytnými náležitostmi, stejně jako u jiných pracovních smluv, je kromě standardního určení smluvních stran také vymezení náplně práce , rozsah a doba výkonu práce , sjednaná odměna a místo výkonu práce.


Sjednat si v ní můžete například i čerpání cestovních náhrad a diet , na které jinak při práci na dohodu nárok není. Z tohoto vyplývá, že na dohodu o provedení práce si v předčasném důchodu můžete přivydělat max. Maximální počet hodin je omezen na 3ročně. Kč měsíčně, aby vám nebyla zastavena výplata starobního důchodu. Další věc, na kterou byste neměli zapomenout, je maximální počet hodin u dohody o provedení práce.


Dohoda o provedení práce maximální výdělek

Horní hranice je totiž 3hodin za kalendářní rok. Výhodou dohody o provedení práce je také to. Přitom náklady na takové zaměstnance mohou být významně nižší než u pracovního poměru a agenda s tím spojená může být významně. Tím dohoda o provedení práce ve většině případů není.


Uchazeči by tak nesetrvávali delší dobu v evidenci uchazečů o zaměstnání. Podle důvodové zprávy narůstá každoročně počet zaměstnanců, kteří vykonávají nekolidující zaměstnání při evidenci u úřadu práce právě na výkon dohody o provedení práce ( ). A to i dlouhodobě, mnohdy po dobu. K tomu je zapotřebí předchozí rozvržení směn (ideálně jako součást dohody o provedení práce ). Ošetřovné a vyrovnávací příspěvek v mateřství a těhotenství lidem, kteří pracují na dohodu o provedení práce , nenáleží.


Pro přepočet průměrného měsíčního hrubého výdělku na čistý průměrný měsíční výdělek se pouľije postup, který byl pouľit nebo by byl pouľit při výpočtu čisté mzdy v měsíci, kdy dohoda o provedení práce končí a kdy je potřeba průměrný měsíční výdělek také zjiąovat. Limit pro dohodu o provedení práce se nemění. Změna se netýká dohod o provedení práce. Ke změnám by však v budoucnu mohlo dojít.


Nová úprava dohody o provedení práce. Nově je rovněž nutné uvést dobu, na kterou se dohoda uzavírá. Rozsah odpracované doby nesmí překročit hodin týdně.


Toto omezení platí po celé období, na které je DPČ uzavřena, nejdéle však na týdnů. Dohoda o provedení práce.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky