pondělí 16. března 2015

Zakonik prace dovolena

Zákoník práce a dovolená? V našem článku se dozvíš vše ihned a přehledně. A pak hurá rychle na dovolenou. Aktuálně probíhá období, kdy většina zaměstnanců čerpá své dny dovolené.


V následujících řádcích si přiblížíme, co s sebou čerpání dovolené přináší, co je třeba dodržovat z hlediska zaměstnavatele a co znamená čerpání dovolené pro zaměstnance a jeho.

Dovolená za odpracované dny. V únoru jsem čerpala dovolenou na svých pracovních 12hod. Trošku mne to překvapilo a po dotazu zaměstnávateli mi bylo řečeno , že to dělá účetní a že je to tím v pořádku. PŘEDMĚT ÚPRAVY A VYMEZENÍ PRACOVNĚPRÁVNÍCH VZTAHŮ § 1. Cítíte si již dlouhou dobu unavení?


Potřebujete si pořádně odpočinout, a proto jste si naplánovali zaslouženou dovolenou? Už jste se viděli někde na pláži, ale přišel pro Vás šok.

Každý zaměstnanec má nárok minimálně na čtyři týdny dovolené. Podle zákoníku práce určuje termín dovolené zaměstnavatel, mnohem ideálnější je ovšem vzájemná dohoda. Nerovnoměrně rozložené směny. Když pracujete ve dvanáctihodinových směnách, odpracujete za den o čtyři hodiny víc než ostatní. Máte nárok na míň dnů dovolené, ale dostanete za ně víc peněz, náhrada mzdy se totiž počítá za dvanáct hodin, místo klasických osmi.


Díl Krácení dovolené § 2(1) Nepracoval-li zaměstnanec, který splnil podmínku stanovenou v § 2odst. Obracim se na vas s dotazem. Ukoncila jsem VS a nastoupila jsem do prace jako zastup za tehotnou zen. Není-li odměna za pracovní pohotovost sjednána v kolektivní.


Dobrý den,nastoupil jsem do zaměstnání 23. Novela zákoníku práce přinesla ve vztahu k dovolené hlavně dvě změny. Tou první je rozdělení zaměstnanců do tří skupin pro stanovení zákonné délky dovolené a druhou změnou je povinnost zaměstnavatele určit pracovníkům čerpání dovolené nejméně v rozsahu čtyř týdnů v rámci běžného kalendářního roku. Základní výměra dovolené se prodloužila o týden.


Většina úprav začala platit již 1. Upozornila jsem je, ze bych mela mit dovolenou za odpracovane dny dle §2zakoniku prace. V podnikatelské sféře mohou čerpat čtyři týdny, v rozpočtové pět týdnů a pedagogové dokonce osm týdnů v kalendářním roce.

Víte, na jak dlouhou dovolenou máte nárok? Co když u zaměstnavatele pracujete teprve krátce, máte zkrácený úvazek, část roku jste stonali nebo se vracíte z mateřské dovolené? Může vám zaměstnavatel nařizovat, kdy si dovolenou vyberete?


Zaměstnanci mají ze zákona nárok na čerpání dovolené. Odpovědi na tyto i mnohé další otázky najdete na příštích řádkách. Na mateřskou bude moci jít i otec. Osamělé matky ztratí nárok na prodlouženou délku mateřské. Rodičovská bude trvat nadále do let věku dítěte.


Nový zákoník práce, který nabyl účinnosti 1. Jedná se – oproti ostatním oblastem upraveným zákoníkem práce – o změny nepatrné a samotná právní úprava až na výjimky zůstává nezměněna. Dodatková dovolená podle zákoníku práce. Vznik nároku na dodatkovou dovolenou je podmíněn splněním zcela odlišných podmínek než vznik nároku na dovolenou za kalendářní rok, nebo nároku na dovolenou za odpracované dny. Chystáte se na dovolenou a máte obavu, že můžete ve firmě narazit? Třeba proto, že zaměstnavatel váš termín dovolené neschválí a nařídí jiný termín, nebo vás z dovolené odvolá?


Na co má zaměstnanec podle zákoníku práce nárok, radí Hana Vrbíková, advokátka KODAP legal. Zatímco živnostníci rozhodují o termínu a délce své dovolené sami, zaměstnanci ve státní i podnikatelské sféře se musí dohodnout se zaměstnavatelem. Dotaz: Rádi bychom si ujasnili, jaká jsou po novele zákoníku práce od 1. Je možné převádět dovolenou do následujícího roku a za jakých podmínek?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky