úterý 3. března 2015

Zákoník práce dovolená

Nemůže-li být dovolená vyčerpána ani do konce následujícího kalendářního roku proto, že zaměstnanec byl uznán dočasně práce neschopným nebo z důvodu čerpání mateřské anebo rodičovské dovolené, je zaměstnavatel povinen určit dobu čerpání této dovolené po skončení těchto překážek v práci. Ale zároveň je spousta otázek, na které možná neznáš odpověď. Zaměstnanci, který pracuje u téhož zaměstnavatele po celý kalendářní rok pod zemí při těžbě nerostů nebo při ražení tunelů a štol, a zaměstnanci, který po celý kalendářní rok koná práce zvlášť obtížné nebo zdraví škodlivé, přísluší dodatková dovolená v délce týdne.


Pokud nemůže být dovolená zaměstnancem vyčerpána ani do konce následujícího roku, z důvodů čerpání dovolené, rodičovské dovolen či je zaměstnanec dočasně práce p neschopným, je povinností zaměstnavatele určit dobu čerpání po těchto překážek dle § 218. Jestliže ošetřuje nemocného člena rodiny. Další informace k tématu Nařízená dovolená naleznete ve spřátelené poradně zaměřené na pracovně právní legislativu a zákoník práce.

Minimální délku dovolené zaručuje zákoník práce. Dovolená podle nového zákoníku práce. Právní úprava dovolené je předmětem části deváté, hlavy první zákona č. Jakmile dítě začne jíst kašičky, mateřské mléko není úplně nutné a pokud matka chce trávit čas raději na pracovišti, doma může zůstat pouze otec.


Zaměstnavatel každopádně musí při určování termínu přihlédnout k vašim „oprávněným zájmům“ – ty sice zákoník práce blíže nespecifikuje, může mezi ně však patřit například váš zájem vybrat si alespoň část dovolené v době letních prázdnin, pokud máte děti ve školním věku. Dodatková dovolená se poskytuje zaměstnancům, kteří pracují u téhož zaměstnavatele po celý kalendářní rok pod zemí při těžbě nerostů nebo při ražení tunelů a štol a zaměstnancům, kteří konají práce zvlášť obtížné. Tato dovolená nemůže být delší než kdy dítě dosáhne věku let (§ 1zák. práce ). Záleží na jejích potřebách, pro jak dlouhou dobu se rozhodne.

Takzvaná velká novela zákoníku práce by mohla leccos změnit už v polovině roku. Navrhovaná účinnost je 1. Povinností zaměstnavatele je vyčerpat všechnu dovolenou zaměstnanců za současný kalendářní rok. Takové pravidlo platí i během situace, kdy zaměstnavatel vyměří zaměstnancům zvýšenou dovolenou. Zákoník práce neudává možnosti pro interní úpravu převodu dovolené. Nevyčerpaná dovolená tedy nezaniká, ale převádí se do dalších let.


Faktické čerpání dovolené nelze nahradit jejím „proplácením“. Náhradu mzdy za nevyčerpanou dovolenou lze zaměstnanci poskytnout pouze v případě, kdy dojde ke skončení pracovního poměru, aniž by byla dovolená zcela vyčerpána. Zaměstnavatelé by měli zároveň vést v patrnost, že porušením ustanovení Zákoníku práce můžou spáchat správní delikt dle § zákona č. Zaměstnavatel vám může termín dovolené určit sám, ale oznámit by vám jej měl alespoň čtrnáct dní předem.


Více o tom jak vidí dovolenou zákoník práce se dozvíte v samotném článku. Od minulého vydání doznal zákoník práce menších změn zejména v souvislosti se zrušením tzv. Všechny tyto změny jsou vyznačeny tučně.


Nový zákoník práce , který nabyl účinnosti 1. Jedná se – oproti ostatním oblastem upraveným zákoníkem práce – o změny nepatrné a samotná právní úprava až na výjimky zůstává nezměněna. Ovšem v ustanovení § 1odst. Stačí se podívat na hodinky, kdy jít na oběd nebo kdy jít domů , a už řešíš pracovní dobu.


Ppedagogickým pracovníkům a akademickým pracovníkům vysokých škol náleží dovolená týdnů v kalendářním roce.

Také zaměstnancům, jimž přísluší dle zákona plat, zákoník práce stanovuje dovolenou v délce pěti týdnů v kalendářním roce. V platném znění zákoníku práce se však uţívá pouze termín „ dovolená “. Za výkon práce se rovněž považuje doba, kdy zaměstnanec nepracuje pro překážky v práci na straně zaměstnance, a sice překážky z důvodu obecného zájmu (§ 2až § 2zákoníku práce ), překážky související s brannou povinností (§ 2zákoníku práce ), překážky z důvodu školení, jiné formy přípravy nebo studia (§ 2zákoníku práce ). Na této stránce naleznete aktuální zákony ČR, které mají vztah k práci a zaměstnání. Nový komentář k zákoníku práce vychází v návaznosti na rozsáhlou novelizaci pracovněprávních předpisů, provedenou zákonem č.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky