pátek 28. června 2019

Regulovaný nájem

Regulovaný nájem

Hrozí desítky tisíc žalob. Kdo na návrh majitele na zvýšení nájemného či vystěhování odmítne, musí počítat s žalobou, píší v úterním vydání Lidové noviny. Vznik regulace nájemného.


Soudy zavalí desetitisíce sporů o výši činže. Regulovaný nájem končí. Za svévolné zdražování záloh budou hrozit majitelům bytů pokuty. Nájem bytu na volném trhu se však děje spíše na kratší dobu určitou, například jednoho roku či dvou let s možností případného prodloužení, a není proto třeba měnit sjednanou výši nájemného nějakou poměrně zdlouhavou a náročnou procedurou stanovenou občanským zákoníkem.


Jsem sice potěšen, že publikace obsahuje i několikanásobnou citaci z mých článků (byť bych, jistě neskromně, uvítal, pokud by bylo spíše odpovídáno na argumenty) a citace v souvislostech, ze kterých má být patrno že se autor, tedy já, velmi mýlí. Po rozhodnutích Ústavního soudu a hrozbě vysokých odškodnění vlastníků nemovitostí u soudu ve Štrasburgu se zákonodárci rozhýbali a hroty sporů postupně otupili. Jednostranné zvyšování nájemného bytu podle nového občanského zákoníku vs. Mohlo by se zdát, že nová právní úprava jednostranného zvyšování nájemného bytu pronajímatelem nevyvolává v praxi přílišné komplikace z hlediska výkladu.


Jižní Morava - Prvního ledna tomu bude přesně rok od chvíle, když v Česku definitivně skončila regulace nájemného. Stovky tisíc domácností si tak musely za bydlení výrazně připlatit, aby se vyrovnaly novým tržním nájmům. Krajská města začala nájemné deregulovat, aby se.


Stát zaplatí odškodné za regulovaný nájem. Má právo natolik zvednout nájem , aby se mu vrt brzo zaplatil? New deals listed every day! Easy, fast and secure booking! Díky převisu poptávky nad nabídkou se zvedá cena tržních bytů a nájmů výše, než by byli v případě deregulace.


V regulovaných bytech často bydlí lidé, kteří by si nemohli tržní nájem v těchto bytech dovolit (ať už z důvodu polohy bytu nebo výměry bytu). Book online, Pay at Hotel. Tímto způsobem jsou z trhu „vyloučeny“ určité statky. Klesne tržní nájem a srovná se s dříve regulovaným nájmem?


Jisté není, zda budou byty levnější. Nedá se totiž odhadnout, kolik bytů se s koncem regulace uvolní, třeba proto, že si je lidé drží do zásoby jako prázdné pro děti nebo s příslibem privatizace. Neplatí, že by ve stejném bytu byla výhodnější hypotéka než nájem.


Naopak, ve srovnatelných bytech jsou obvykle náklady na hypotéku vyšší. Podobné srovnání je ale vždycky problematické,“ vysvětluje Lux. Data nepodchycují třeba fakt, že mnoho lidí, kteří si pořídili byt na hypotéku, získalo také nemálo financí od svých rodičů. Je ze strany nájemců důvod k obavám ? Co deregulaci nájemného provázelo?


Výše nájmů v některých realitních objektech k bydlení byla doposud regulována státem. Má smysl toužit po regulovaném nájmu? V České republice ceny bytů v posledních letech klesají.


V mnoha regionech převažuje nabídka bytů nad poptávkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky