pondělí 3. června 2019

Nájem na dobu určitou

Nájem na dobu určitou často pronajímatel sjednává s nájemcem proto, aby si ho nejprve vyzkoušel. Jestliže se nájemce osvědčí, nabídne mu smlouvu na dobu neurčitou. Jindy pronajímatel nájem každoročně prodlužuje na určitou dobu , aby nemusel nájemce z bytu vypovídat. Typicky se jedná o porušování povinností vyplývajících z nájmu, například při nezaplacení nájemného a nákladů na služby po dobu delší tří měsíců, o zánik bytu nebo o případy, kdy nájemce byt poškozuje.


Sjednáte-li si nájem bytu na dobu určitou , platí, že nájemní vztah skončí uplynutím sjednané doby, pokud si s pronajímatelem v nájemní smlouvě neujednáte něco jiného.

Zákon však pamatuje i na případy, kdy nelze spravedlivě požadovat, aby nájem trval do konce doby uvedené v nájemní smlouvě. Nájem bytu lze sjednat jak na dobu neurčitou, tak na dobu určitou. V opačném případě by se jednalo o nájem na dobu neurčitou.


Nájemce může vypovědět nájem na dobu určitou , změní-li se okolnosti, z nichž strany při vzniku závazku ze smlouvy o nájmu zřejmě vycházely, do té míry, že po nájemci nelze rozumně požadovat, aby v nájmu pokračoval. Jestliže ale bude nájemce byt užívat alespoň tři měsíce, aniž ho pronajímatel písemně vyzve k opuštění bytu, nájem se automaticky prodlužuje o dobu , na kterou byl ujednán dříve. Stejně jako dosud se bude i dle NOZ rozlišovat nájem na dobu určitou a dobu neurčitou.


Nájem sjednaný na dobu určitou nelze, na rozdíl od nájmu sjednaného na dobu neurčitou, vypovědět z jakéhokoliv důvodu nebo bez udání důvodu (pokud si strany tuto možnost výslovně nesjednají). I pro tento typ nájemního vztahu jsou ale v NOZ stanoveny důvody, pro které lze nájem vypovědět, i když nejsou výslovně ujednány.

Free Delivery on All Orders or Collect In Store. Whenever You Want For Free. Over 4Stores Nationwide. Your Product In A Store Near You. Available - Including Sundays!


Smlouva na dobu určitou se většinou uzavírá na rok. Pro nájem sjednaný na dobu určitou delší než padesát let se uplatní vyvratitelná právní domněnka, že se jedná o nájem uzavřený na dobu neurčitou, s tím, že po dobu prvních padesáti let mohou strany nájem vypovědět pouze za ujednaných podmínek (tedy jako při nájmu na dobu určitou ). Sjednání nájmu bytu na dobu určitou oceňují pronajímatelé proto, že po uplynutí sjednané doby mohou nájemce jednoduše vyměnit. Nezapomeňte také na to, že pokud je pronájem uzavřen na dobu určitou a nájemce do třech měsíců byt nevyklidí a pronajímatel ho k vyklizení nevyzve, platí, že je nájem uzavřen na tutéž dobu , jako byl dříve. Nejvýše však na dobu dvou let, pokud není ve smlouvě uzavřeno jinak.


Uvažujete-li tedy o pronájmu svého bytu na dobu neurčitou, musíte počítat s tím, že takový nájem jen tak nevypovíte. Naopak pokud jste si vybrali z naší nabídky na pronájem bytů a máte zájem v něm bydlet co nejdéle, bude pro vás nájemní smlouva na dobu neurčitou obrovskou výhodou. Podepsala jsem s pronajímatelem nájemní smlouvu na dobu určitou , vždy na jeden rok (od května do května) s tím, že prodloužení není automatické,.


Pokračování nájmu sjednaného na dobu určitou pronajímatel zabrání pouhou výzvou adresovanou nájemci, kterou musí učinit do měsíce, pronajímatel už není nucen ve lhůtě dnů od doby, co měl nájem skončit, podávat soudu žalobu na vydání movité věci, vyklizení nemovitosti. Domáhat se vrácení nebo vyklizení věci může i později. Záleží tedy na tom, co je sjednáno v nájemní smlouvě.


Právník prozkoumal nájemní smlouvu uzavřenou na předmět prodeje a řekl: „Je to sice hrozná nájemní smlouva, ale je platná!

Dobrý den,pokud máte nájem na dobu určitou , pak nájem končí dnem, kdy končí smlouva. Vám nájemní smlouvu neprodloužil, pak se bohužel musíte vystěhovat. S pozdravem Vaše nároky.


Vaši nájemní smlouvu uzavřít na dobu určitou či na neurčito. Pokud tedy nájemní smlouva končí k 31. Než se Vám na tuto otázku pokusíme odpovědět, pojďme se teď společně podívat na výpovědní důvody, které se k této problematice vztahují.


U nájmu prostor sloužících podnikání NOZ rozlišuje způsob jeho ukončení v závislosti na tom, zda byla smlouva uzavřena na dobu neurčitou, nebo na dobu určitou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky