pondělí 18. února 2019

Jak přerušit živnost

Přerušit živnost je možné na libovolnou dobu. Tuto skutečnost je však nutné oznámit ČSSZ, respektive okresní správě sociálního zabezpečení, nejpozději do osmého dne kalendářního měsíce následujícího po měsíci, kdy k přerušení živnosti došlo. Uděláme to podobně jako při přerušení, nemusíme přitom dokládat souhlas finančního úřadu. V podnikání to nešlape, jak jste si představovali. Vrátit se do zaměstnání.


Jak přerušit živnost

Důvodů pro ukončení živnosti je nespočet. Nebo se odebrat do penze. A je rozdíl, jestli živnost rušíte, nebo jen pozastavujete? Jak obtížné je obnovení?


Které to jsou, se dozvíte v tomto článku. Zjistíte také, jak byste měli správně při pozastavení živnosti postupovat nebo jestli vás můžou úřady potrestat tím, že vám živnost sami pozastaví. Vykonávali jste svou živnost sezónně, jednorázově, nebo jste zjistili, že najednou nemáte zakázky? Oznamte to na potřebných místech!


Stát se může cokoli, můžete mít jen slabší období. Pokud se rozhodnete přerušit svoji živnost třeba kvůli tomu, že je sezónního charakteru, ideálně zajděte na libovolný živnostenský úřad a tam. Pokud se podnikatel rozhodne přerušit provozování živnosti a toto přerušení oznámí živnostenskému úřadu, je provozování živnosti přerušeno dnem doručení. Podnikatel je oprávněn (nikoli povinen) oznámit živnostenskému úřadu přerušení provozování živnosti - je tedy na jeho volbě, zda přerušení oznámí či nikoli, a to bez ohledu na délku doby přerušení. Rozhodnete-li se živnost přerušit , musíte uvědomit pouze zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení.


Povinnost vůči živnostenskému úřadu byla před několika roky zrušena. Eva Žaloudíková Dobrý den, přerušila jsem živnost a mezitím se dostala na rodičovskou dovolenou, kterou právě čerpám a nepodnikám. Ke konci ledna letošního roku mi však skončila lhůta, kterou jsem zadala jako konečnou k přerušení a jelikož mi to vypadlo z hlavy, tak jsem s hrůzou zjistila, že vlastně tedy asi oficiálně už zas měsíc a něco podnikám. Někdo chce odjet do zahraničí, nastoupit do práce nebo se zabývat jinou činností. Zrušit živnost znamená učinit několik kroků, které nejsou složité… Je však třeba vědět, zdali je zrušení definitivní.


Pokud se živnostník rozmyslí nepodnikat na živnostenský list, může také živnost přerušit. Naštěstí neexistuje žádné nařízení, které by nakazovalo, na jak dlouho je možné živnost pozastavit. Nejedná se o žádné složitě úřadování, nějaké té návštěvě se ale nevyhnete. Pokud nechcete být závislý na svém zaměstnavateli, ale stále se necítíte na vedení firmy, založte si živnost. O výhodách podnikání na živnostenské oprávnění jsme již psali.


Než se pustíte do dalšího kroku, přečtěte si, jak živnost založit a co dělat v případě, že ji budete chtít přerušit. V tomto článku vám sdělíme, jak oznámit přerušení, co je zapotřebí a popřípadě jak provést následné obnovení živnosti. Zdálo by se zbytečné na nějaký krátký časový úsek přerušovat živnost a lámat si hlavu s administrativními úkony, nicméně se to vyplatí. Už třeba u zdravotní pojišťovny. Přerušení živnosti jí hlásit nemusíte, jenže pokud tak neuděláte, stejně jste povinni platit zálohy na pojištění ve stejné výši jako dříve.


Pokud se vám v podnikání nedaří nebo se třeba rozhodnete pracovat naplno jako zaměstnanec, není nutné živnost ukončit, můžete ji pouze na libovolně dlouhou dobu přerušit. Kompletní zrušení živnosti zahrnuje oznámení okresní správě sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovně ve lhůtě osmi dnů. Pokud by se tak nestalo, povinnost hradit předepsané zálohy zůstane zachována.


Co bylo platné před rokem, nemusí platit dnes. Možná jste začali podnikat, ale obchod se nerozvinul tak, jak jste plánovali a nakonec jste zjistili, že je lepší zkusit štěstí zase v zaměstnání. Anebo si jen přejete stávající živnost zrušit. Chcete-li ukončit živnost , je třeba dostát zákonným povinnostem. U zrušení živnosti nestačí jen zrušit samotné živnostenské oprávnění.


Ukončení živnosti je spojeno s dalšími povinnostmi a úkony, které je potřeba vykonat - více v článku.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky