pondělí 24. září 2018

Psaní dopisu

Zvolte jednu z našich šablon dopisu a otevřete ji v Word pro web, abyste to udělali. Tip: Pokud se už Word pro web nacházíte, přejděte do šablony dopisu tak, že přejdete do souboru Word pro web Nový a potom pod obrázky šablony klikněte na Další na Office. Omezte se tedy pouze na nejrelevantnější informace a vypusťte jakékoliv slovní berličky nebo nedůležité informace. Při psaní nepište nic víc, než co je pro úřad nezbytné.


Obsah dopisu má svá pravidla – Zpravidla musí obsahovat datum a místo sepsání, oslovení, samotnou informaci nebo sdělení a podpis.

Formálním dopisem je také motivační dopis, který se píše při žádosti o zaměstnání. Každý z těchto dopisů má svá specifická pravidla pro psaní , některé věci však mají společné. Jaký zvolit jazyk psaní ? U formálního dopisu je třeba používat spisovný jazyk a vyvarovat se hovorových výrazů, zejména vulgarit. Vyberete-li si tedy psaní osobního dopisu , jehož téma je vždy dané zadáním, nepište o něčem jiném, a držte se vždy tématu.


Nedodržení tématu je totiž nejvážnější prohřešek a většinou vede k tomu nejhoršímu, tedy neprospěchu v této části maturity z ČJ. Služba, jejímž prostřednictvím lze zasílat takové zásilky, které nemají vysokou hodnotu.

Podání ani dodání Obyčejného psaní se nestvrzuje, za tuto zásilku Česká pošta od podání do dodání neodpovídá, proto zásilku nelze ocenit ani využít žádné doplňkové služby. Více než vzorů dopisů a návodů jak je psát. Motivační dopis, poptávka, nabídka, žádost, stížnost a další. Zpracovatelem této normy je Ústav pro jazyk český AV ČR, v. Normu můžete zakoupit v tištěné podobě nebo je k dispozici online na webových stránkách Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví. Na diskusním fóru Živě.


Přestože dominance Wordu od Microsoftu je zjevná, ne každý dává přednost tomuto programu a balíku MS Office vůbec. Maraton psaní dopisů je ojedinělou akcí, která dovoluje nám, středoškolákům, podívat se na svět z jiného úhlu. Máme možnost vyklouznout z naší sociální bubliny a vnímat problémy, které trápí svět.


I kdyby se účinky našich dopisů neprojevily na samotných případech, projeví se alespoň na nás, na další generaci. Všechna Doporučená psaní jsou opatřena Čárovým kódem, který Vám usnadní podávání a přinese velké množství výhod: Elektronické předání dat – podací data nyní můžete předávat poště pro Vás komfortní cestou pomocí USB disku a smluvní zákazníci navíc přes internet díky naší aplikaci PodáníOnline. Jazyk v takovém dopisu by měl být spisovný, oslovení zdvořilé a text stručný a přehledný (členěný do odstavců).


Zejména v případě úřední korespondence je vhodné dopis zakončit vlastnoručním podpisem. Psaní formálního dopisu. Využití najde ve všech typech obchodní korespondence, když se používá k psaní žádostí, objednávek i jiných písemností.


Na vzoru dopisu stačí prakticky upravit jen několik jednoduchých částí.

Vzor dopisu lze personifikovat použitím vlastního loga či názvu firmy. Mezi oslovením a následujícím textem se zpravidla ponechává mezera o výšce jednoho řádku. Každý oficiální dopis (a rovněž e-m ail) je náležité začít oslovením v 5. Netrpělivě čeká, zda se mu ozvou ještě jednou a pozvou ho na pohovor do Londýna. Mají však také mnoho společného.


V takovém případě se Vám bude hodit následující popsání částí úředního dopisu a na konci potom celý vzor. Je lepší si celý dopis napsat na počítači a dokument si poté vytisknout, vložit do obálky a zaslat poštou (důležité dokumenty nezapomeňte posílat doporučeně).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky