čtvrtek 13. září 2018

Evidence docházky zákoník práce

Používá tedy pojem evidence docházky , nicméně z logiky věci lze dovodit, že je myšlena evidence pracovní doby. Proto musí být po stanovenou dobu archivována. A to na náklady zaměstnavatele.


V běžném pracovním životě se často stává, že pojem evidence docházky je zaměňován s pojmem evidence pracovní doby. Vysvětlíme vám rozdíl v terminologii a dozvíte se, jaké vám ze zákona č. Zákoník práce “) vyplývají možnosti při obou druzích evidence.

Je v pořádku, že ve firmě není žádná evidence pracovní docházky ? Dříve byly čipy, ale teď prý zařízení nefunguje a není zřízena ani kniha docházek. V průměru mají zaměstnanci hodiny přesčasů denně, ty se však neevidují, neproplácí ani není možno si vybírat náhradní volno. Jakým způsobem je možno toto uvést do pořádku?


Evidence docházky Frekr má hned několik výhod. V praxi je běžné, že evidence docházky slouží jako podklad pro vedení evidence pracovní doby. Naproti tomu vedení evidence pracovní doby je zákonnou povinností každého zaměstnavatele a je upraveno v ustanovení § zákoníku práce.


Home office neboli práce z domu je v poslední době vyhledávaným benefitem.

Zaměstnavateli, který evidenci pracovní doby nevede, může být dle zákona o inspekci. A není se ani čemu divit. Spousta profesí je nyní z velkého procenta tvořena prací na počítači s přidáním duševního know-how, jde například o programátory, účetní, grafiky, ale i odborné konzultanty a další.


Jak mě informoval jeden inspektor z oblastního inspektorátu práce , lze evidovat pracovní dobu formou píchaček nebo do sešitu evidence docházky , kde se každý zaměstnanec zapíše při příchodu a odchodu a podepíše se. Ale to eviduje pracovní dobu zaměstnanec, ne zaměstnavatel. Systém automaticky kontroluje chyby a umožňuje jejich opravu. To vše v souladu s legislativou i vašimi provozními potřebami.


Vlasta Víghová Vzhledem k tomu, že jsem v žádné publikaci doposud nenašla vzor, jaké náležitosti by měla obsahovat evidence docházky a evidence odpracované doby, chtěla bych Vás požádat o posouzení, zda vedeme v naší společnosti správně evidenci odpracované doby a evidenci docházky. Podle květnového rozsudku Soudního dvora EU musí členské státy zaměstnavatelům uložit povinnost přesně evidovat pracovní dobu zaměstnanců. To už nějakou dobu ukládá zaměstnavatelům i český zákoník práce.


Požaduje vést evidenci pracovní doby s vyznačením začátku a konce odpracovaných směn, přesčasů, noční práce a doby pracovní pohotovosti. Při psaní práce vycházím především z platné právní úpravy, zejména ze zákona þ. Zařízení může fungovat i offline, události se pak zpětně načtou po připojení k internetu. Z evidence musí vyplývat údaje o odpracované pracovní době, včetně práce přesčas a noční práce.


Pro přípa kdy sám zaměstnanec zadává vstupní data do evidence pracovní doby, zákoník práce nestanoví, zda a jakým způsobem musí být evidence pracovní doby následně schvalována nebo kontrolována zaměstnavatelem. Teprve na základě této docházky musí zaměstnavatel. Docházka do zaměstnání a její evidence 23.


Pokud se tedy o změně vůbec dozvíte.

To se u cloudové evidence zaměstnanců nikdy stát nemůže – legislativu hlídáme za vás, a nové verze jsou vždy v ceně. Snížené riziko lidské chyby. Těžko se to přiznává, ale žádná lidská bytost není neomylná – a platí to i při zpracování docházky.


Zaměříme se na oblast evidence pracovní doby versus evidenci docházky i nařízenou a dohodnutou práci přesčas. V neposlední řadě se budeme věnovat také evidenci ve světle GDPR a poradíme vám, kde a za jakých podmínek evidenční dokumenty uchovávat. Kontrolka zaměstnance obsahuje všechny potřebné údaje k evidenci pracovní doby, tiskové výstupy pro mzdovou účetní.


Připravují se další výstupy k analýzám a hodnocení pracovní doby za rok, měsíc, kvartál apod. Dále pak evidenci přesčasové práce , práce v době noční atd. Mnoho docházkových systémů však rozdíl pojmů evidence docházky a evidence pracovní doby neřeší a termíny zaměňuje. Podle § zákoníku práce je zaměstnavatel povinen evidovat pracovní dobu.


Není ale řečeno, jakým způsobem to má dělat nebo jak má formulář pracovní docházky vypadat. Důležité je, aby pracovní výkaz obsahoval doložitelné údaje o přítomnosti pracujícího.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky