středa 19. září 2018

Darovací smlouva bytu

Předmětem darovací smlouvy je, stejně jako v právní úpravě starého občanského zákoníku, bezplatný převod vlastnického práva k věci z dárce na obdarovaného. Darování nemovitosti mezi příbuznými není v dnešní době ničím výjimečným, především proto, že se jedná o nejlevnější způsob převodu vlastnického práva k nemovitosti. Náklady na převod vlastnického práva k nemovitosti při darování jsou ve srovnání s jinými způsoby převodu (např. koupě) tedy podstatně nižší. Darovací smlouva se řídí ustanoveními. Součástí darovací smlouvy na byt může být také popis vybavení bytové jednotky, případně informace o příslušenství náležející k bytu (nebytové prostory, sklepy apod.).


Obsahuje vše, co darovací smlouva na nemovitost, ale s tím rozdílem, že se nejedná o dům či pozemek, ale byt v panelovém době nebo v bytovce.

Pokud darujete vozidlo, dům, byt, pozemek nebo jakoukoli jinou věc se zřízením služebnosti (věcného břemene) nebo bez něj. Pokud Vám nestačí nastavení věcného břemene, které je součástí této darovací smlouvy, můžete použít samostatnou Smlouvu o zřízení služebnosti (věcného břemene). Pokud budete sepisovat tuto smlouvu sami bez odborné pomoci, dejte si zejména pozor na článek V. Tento článek platí pouze při převodu na osoby blízké.


Dům, ve kterém bydlíme, je zatím stále manželův a chtěli bychom mít společené vlastnictví. Pro bezúplatný převod bytu v osobním vlastnictví (v případě daru v rodině doporučujeme vždy poradu s právníkem ohledně pozdějšího dědictví, apod.) vzor- smlouva - darovaci -bytova-jednotka. Darování bytu nemusí být tak jednoduché jak se na první pohled zdá.


Speciální požadavky jsou kladeny především na darovací smlouvu, díky které můžete svůj byt darovat. Jinak se darování bytu nemusí vůbec povést.

Aktualizovali jsme pro vás podmínky a náležitosti darovací smlouvy podle nové úpravy občanského zákoníku. Níže uvedeného dne, měsíce a roku uzavřeli podle ust. A zvládneme to online.


Má-li darování bytu , domu, pozemku nebo garáže proběhnout ke spokojenosti dárce i obdarovaného, potřebujete především kvalitní darovací smlouvu. Připravíme ji pro vás do hodin, přičemž všechno zvládneme vyřídit online. Chyby v darovací smlouvě na byt se totiž neodpouští a vedou k zamítnutí vkladu. Pokud darujeme darovací smlouvou spoluvlastnický podíl k bytu , pak musíme dávat velký pozor.


Cennosti kolují mezi lidmi obvykle za úplatu, výměnou za peníze. Ale možná chcete nezištně nadělit hodnotnou věc svému potomkovi, rodiči nebo partnerovi. Prostě proto, že se máte navzájem rádi.


Stáhněte si nájemní smlouvu na pronájem bytu. I v takové situaci ovšem přijde vhod darovací smlouva. Sepsání darovací smlouvy: Náležitosti. Závěrem je většinou také konstatováno, že je tato smlouva podkladem pro zápis vlastnického práva a služebnosti do katastru nemovitosti a na důkaz souhlasu s darovací smlouvou smluvní strany připojí své úředně ověřené podpisy.


Podpisy je možné ověřit na České poště, u notáře, advokáta či obecním úřadu. Základem pro darování nemovitosti je darovací smlouva , na jejímž základě dochází k bezúplatnému převodu bytu , domu či pozemku z dárce na obdarovaného. Základem převodu nemovitosti darem je darovací smlouva , která musí být v případě nemovitosti písemná. Pro platnost smlouvy je potřeba, aby byla uvedena správná jména, adresy, rodná čísla, případně datum narození dárce i obdarovaného, podrobný popis darované nemovitosti a úmysl nemovitost darovat (ze strany dárce) a dar přijmout (ze strany obdarovaného).


Vzhledem povaze plnění se jedná o poměrně jednoduchý právní úkon, kolem kterého není třeba dělat „právní povyk“.

Důležité je dát pozor spíše na formu a věci související (např. daň, případně podmínky daru a jeho vrácení). Vzor darovací smlouvy na nemovitost – jako ukázkový vzor jsme pro vás připravili darovací smlouvu na nemovitost s věcným břemenem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky