pátek 24. února 2017

Výše regulovaného nájemného

Jednostranné zvyšování nájemného bytu podle nového občanského zákoníku vs. Mohlo by se zdát, že nová právní úprava jednostranného zvyšování nájemného bytu pronajímatelem nevyvolává v praxi přílišné komplikace z hlediska výkladu. Zvýšení nesmí přesáhnout hranici, a to včetně zvýšení, ke kterému došlo v posledních třech letech.


Výsledná výše nájemného navíc nesmí překročit takzvané obvyklé nájemné. Tím se myslí výše nájemného za obdobný byt v místě nájmu sjednaný za obdobných podmínek. Obvyklé nájemné se zjišťuje.

Rozdíl výše tržního a regulovaného nájemného. Regulace nájemného měla vliv také na výši tržního nájemného v ostatních neregulovaných nájemních vztazích. Legálně bylo do té doby možné pronajmout byt za smluvní. Výpočet realizován na kalkulačce MMR. Vyšších nárůstů nájemného se dočkali (nebo ještě mohou dočkat) lidé z obcí, kde byla výše regulovaného nájemného nejnižší.


Bruntálu meziročně vzroste téměř o. Rada hlavního města na konci července rozhodla o jednostranném zvýšení regulovaného nájemného v městských bytech. Zároveň však - jak jsme vás již informovali - dochází k ponechání stávající výše nájemného , a to poskytnutím slevy z tohoto nově stanoveného nájemného. R pro její rozpor s Ústavou, tj.

Tento zákon tak po dlouhé. Oznámení musí obsahovat zdůvodnění, že bylo vyšší nájemné řádně stanoveno a že jeho výše nepřekračuje maximální přírůstek měsíčního nájemného , tedy že navýšení bylo provedeno v souladu se zákonem. MMR připravilo pro pronajímatele vzorové oznámení o jednostranném zvýšení nájemného , které najdete zde.


K první etapě deregulace nájemného došlo od 1. Druhá etapa, která začala platit k 1. Roční výše regulovaného nájemného je totiž stanovena jako procent z tržní ceny bytů (méně je to v některých částech Prahy). Důvodem, proč se zlevnění bytů do nájemného nepromítlo a nepromítne, je metodika úředníků při zjišťování průměrných cen bytů na trhu, kdy se berou v úvahu údaje za prodeje bytů tři roky nazpátek. Maximální výše regulovaného nájemného se počítá podle vzorce, uvedeného v zákoně o jednostranném zvyšování nájemného. Podrobná cenová mapa obvyklého nájemného podle realitek “Podle nařízení vlády č. Vezmeme-li v úvahu uvedené chyby výpočtu, je zřejmé, že v nejdražších lokalitách vesměs došlo k maximálnímu zvýšení regulovaného nájemného.


Praha připravuje nový systém pro stanovení nájemného v městských bytech. Zároveň však dochází k ponechání stávající výše nájemného , a to poskytnutím slevy z tohoto nově stanoveného nájemného. Tržní nájemné je přitom podle údajů Institutu regionálních informací asi čtyřikrát vyšší. Rada města Písek na svém jednání 22. Jejich rozhodnutí sjednocuje v části obecních bytech od 1. Zároveň ale také stanovilo rámec vývoje nájemného u regulovaných nájmů obecních bytů po ukončení deregulace nájemného k 31.


I když ani zde výše regulovaného nájemného nezohledňuje kvalitu bytu, okolí, atraktivnosti apod. Ohrozila by případná deregulace nájemníky?

O kolik nám zvýší nájem? A budeme pak na to mít? Takové otázky si jistě kladou nájemníci, kteří se deregulace nájemného nejvíce obávají.


A co nastane po čtyřletém období deregulace? Senátoři ODS prosadili vypuštění v západní Evropě obvyklého způsobu určování výše nájmů podle tzv.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky