pátek 10. února 2017

Inominátní smlouva

Smlouvou inominátní se naproti tomu míní smlouva , která není upravena v zákoně (např. občanském zákoníku) jako jeden z typů smluv. Takováto smlouva se nazývá smlouva nepojmenovaná ( inominátní , atypická) a nesmí odporovat obsahu či účelu zákona. Je to třeba leasingová smlouva , franchisingová smlouva anebo smlouvy, které kombinují víc smluv typových. Jelikož uvedená smlouva včetně jejího dodatku obsahem nahrazovala kogentní ustanovení § 7obč. Ačkoli zákonodárce dává možnost uzavřít inominátní smlouvu, neznamená to, že by smlouva mohla být libovolného obsahu.


Inominátní smlouva

Vzory smluv dle právní úpravy. S odborným týmem právníků jsme pro vás připravili nejčastější vzory smluv dle nového občanského zákoníku (NOZ) a zákona o obchodních korporacích (ZOK). Komentáře ke slovu inominátní přidat nový komentář.


NOZ: O poskytnutí návratné finanční výpomoci. Inominátní smlouva nepojmenovaná, netypizovaná smlouva Co jsou to nepojmenované smlouvy a nač si dát při jejich uzavírání pozor Při smluvní úpravě svých vzájemných práv a povinností nejsou smluvní strany - účastníci smluv a právních (závazkových) vztahů - omezeni jen na smluvní typy výslovně zákonem upravené. Exteria ale tvrdí, že právo odstoupit nemáme, protože smlouva je dle nich inominátní a toto právo není pro zájemce ve smlouvě dohodnuto.


Požaduje tedy zaplatit smluvní pokutu - ta je ve výši plnění ročního závazku. Navíc jsme se dohodli, že pro případ soudního sporu bude příslušný ostravský soud. Inominátní smlouva Nevyhovuje-li Vašim potřebám žádný ze zákonem upravených smluvních typů, ani dokonce jejich kombinace, zachována zůstává možnost uzavřít takzvanou smlouvu inominátní neboli nepojmenovanou, tedy zjednodušeně řečeno „ušitou na míru“ přímo pro vás, aniž by taková smlouva byla přesně stanovena v NOZ. Z dotazu nevyplývá, zda máte zřízení SVJ. Tudíž budete mezi sebou uzavírat obyčejnou smlouvu, a to smlouvu inominátní (tedy zákonem výslovně neupravenou).


K uzavření nemůže být nikdo nucen. Protože internet nerozpozná sám od sebe, která smlouva je dle aktuálních právních předpisů, musíme věnovat zvýšenou pozornost, pokud se rozhodneme stahovat vzory smluv a podnání z internetu. Když jednou podepíšete smlouvu, je těžké prokazovat, že jste se stali obětí nekalé obchodní praktiky, říká Markéta Svatošová, vrchní inspektorka samostatného odboru ochrany spotřebitele České národní banky. Jde o tradiční smluvní typ především pro výrobní společnosti nebo nemocnice, které se tak snaží zachytit talenty ještě na školách. Rámcová smlouva jakožto smlouva inominátní.


Cílem tohoto článku je upozornit čtenáře na nahlížení na institut „rámcové smlouvy“ jako na druh smlouvy inominátní (neboli nepojmenované) ve smyslu § 2odst. Pokud jste zavítali na tuto stránku, pravděpodobně Vás zajímá, co je to rámcová smlouva , nebo nějakou sháníte. Hodnota smlouvy je utajena. Utajení hodnoty smlouvy je možné pouze v odůvodněných případech, což při této kontrole nehodnotíme.


Smlouva mezi Hlavní město Praha a TCP - Vinohrady, a. K základním otázkám této kategorie smluv patří již jejich správná identifikace mající zřejmý význam jak teoretický, tak i praktický. Ve velké většině případů je tedy možné, aby písemná smlouva byla tvořena více různými listinami, přičemž podpisy jednajících osob nemusejí obvykle být na jedné listině (písemná smlouva tedy může být tvořena písemným návrhem na uzavření smlouvy a písemnou akceptací takového návrhu druhou smluvní stranou doručenou navrhovateli 3). Příkazní smlouva (mandatum) je smlouva , kterou se příkazník (mandatář) zavazuje, že pro příkazce (mandanta) obstará nějakou věc nebo vykoná jinou činnost. Příkazník může pracovat za odměnu, je-li předem dohodnuta nebo pokud je zejména vzhledem k jeho povolání obvyklá, jinak svou činnost vykonává bezplatně.


Vyživovací povinnost obecně upravuje ust. Pokud již existuje pravomocné rozhodnutí soudu o výživném k nezletilému dítěti, je možné podle ust. K darovací smlouvě a smlouvě inominátní I. Pro darovací smlouvu je typické, že dárce bezplatně poskytuje nebo se zavazuje poskytnout obdarovanému určitý majetkový prospěch, aniž by k tomu měl právní povinnost, a obdarovaný tento dar nebo slib přijímá.


Zatím si proctete NOZ, co tam k mandátní smlouvě najdete. Jestliže strany uzavřely smlouvu o podřízenosti pohledávek, v níž se dohodly, že některé pohledávky mají být uspokojeny až po splnění jiného dluhu dlužníka, nemůže se věřitel podřízené pohledávky domáhat jejího uspokojení před splněním podmínek sjednaných ve smlouvě o. Jedná se proto o smlouvu nepojmenovanou ( inominátní ). Definici pojmu sponzorování stejně jako pojmu reklama obsahuje zákon č. Formu tohoto právního dokumentu a základní právní náležitosti musíte dle zákona splňovat, nicméně konkrétní specifické náležitosti pro tento smluvní typ upraveny nejsou. Smlouvou uzavíranou adhezním způsobem se rozumí smlouva jakéhokoli smluvního typu či smlouva inominátní v případě, že je uzavřena, aniž by jedna ze smluvních stran měla možnost reálně ovlivnit obsah smluvních ujednání.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky