čtvrtek 2. února 2017

Nařízený přesčas

Pro dohodnutou práci přesčas nestanoví zákoník práce horní limit pro jednotlivé týdny nebo měsíce. Pouze určuje, že celková práce přesčas , to je dohodnutá plus nařízená, nesmí v průměru činit více než hodin týdně ve po sobě jdoucích týdnech,“ říká mluvčí MPSV Štěpánka Filipová. U zaměstnanců s kratší pracovní dobou je prací přesčas práce přesahující stanovenou týdenní pracovní dobu, těmto zaměstnancům není možné práci přesčas nařídit. Přesčas ve svátek znamená dalších sto procent navrch. Někteří zaměstnanci ovšem příplatek dostat nemusí.


Konkrétně ten, kdo má rozsah práce přesčas sjednaný v pracovní smlouvě a zároveň si se zaměstnavatelem dohodl, že jsou případné přesčasy zohledněné v jeho mzdě standardně. Prací přesčas se rozumí práce mimo běžný rozvrh pracovní doby a nad stanovenou týdenní pracovní dobu, tedy nejčastěji nad hodin (3hodiny v nepřetržitém nebo třísměnném pracovním režimu, anebo 3hodiny v případě dvousměnného pracovního režimu). Může se jednat například o naléhavé opravné práce, inventurní a závěrkové práce či práce konané v nepřetržitém provozu za zaměstnance, který se nedostavil na směnu. Práce přesčas by totiž měla být konána skutečně jen výjimečně. Podle výše uvedené definice se práce přesčas dělí na přesčas nařízený a dohodnutý.


Jestliže zaměstnavatel nařídí svému zaměstnanci práci přesčas a ten odmítne, jedná se o porušení pracovní kázně. Je však dána zákonná limitace, kterou musí zaměstnavatel respektovat. Souhlas ani příkaz zaměstnavatele k práci přesčas nemusí být písemný.


Nemusí být dokonce ani výslovný, může být udělen i mlčky. Za nařízenou práci přesčas lze považovat situaci, kdy zaměstnavatel přidělí zaměstnanci takové množství práce a určí takový termín jejího dokončení, že ji není možné provést v rámci stanovené týdenní pracovní doby. Aby se z ní nestal jen „strašák“ pro zaměstnance, kteří se kromě budování kariéry chtějí věnovat i rodině nebo koníčkům, stanoví zákon samozřejmě pravidla pro odměňování práce přesčas.


Dobrý den Josefe, zde není výklad ZP zcela jednoznačný. Platí, že zaměstnavatel vám může nařídit práci přesčas i takto narychlo (v rámci limitu hodin týdně a 1hodin ročně), ale zároveň platí, že by nařízený přesčas neměl být v rozporu s dobrými mravy. Pokud zaměstnanec i zaměstnavatel souhlasí, může být náhradou za práci přesčas náhradní volno. Potom dostane mzdu bez příplatku a náhradní volno.


Základní pravidla nařízení nebo dohodnutí práce přesčas a jejích limitů Občas zaměstnavatel potřebuje, aby zaměstnanci pracovali v některých dnech nebo obdobích více (déle), než je dáno rozvržením týdenní pracovní doby. V naší encyklopedii najdete články, fotografie i videa. Odkazy na další pracovně právní dotazy a odpovědi z této rubriky naleznete níže na této straně. Výjimka, nikoli standard. Je proto možné ji konat jen výjimečně.


Zaměstnavatel vám ji může nařídit jen z vážných provozních důvodů, a to případně i na dobu nepřetržitého odpočinku mezi dvěma směnami, popřípadě za zákoníkem práce stanovených podmínek (ust. § odst. až 4) i na dny pracovního klidu. V prvním případě zaměstnavatel jednostranně přikáže, aby zaměstnanci pracovali přesčas , a zaměstnanci jsou povinni nařízenou práci přesčas vykonat, i kdyby s ní nesouhlasili nebo se jim nehodilo zůstat ten den déle v práci apod. Jinak ostatním zaměstnancům, pracujícím na stanovenou týdenní pracovní dobu (hodin, ¾ hodin nebo ½ hodin) zaměstnavatel může práci přesčas v rozsahu osm hodin týdně nařídit.


Práci přesčas může zaměstnavatel nařídit, nebo se na ní může se zaměstnancem dohodnout. Větší rozsah práce přesčas je možný pouze na základě dohody zaměstnavatele a zaměstnance. Pracujeme v nepřetržitém provozu ranní a noční. Za práci přesčas mají zaměstnanci nárok na odměnu. Ta se skládá z dosažené mzdy a příplatku nejméně ve výši procent průměrného výdělku.


To platí v případě, že se zaměstnavatel se zaměstnancem nedohodli na poskytnutí náhradního volna v rozsahu práce konané přesčas místo příplatku. Umělá inteligence, dopad na profese a příprava firem. Zaměstnavatel nařídil díky neschopnosti zajištění poptávky přesčasy a to:a)každou šestou noční(sobota),b) ve svátek(20.,11.), pokud odmítnem budeto bráno jako neo.


Nařízený přesčas o svátky 1. Tito zaměstnanci za nařízený přesčas příplatek nedostanou. Při jeho čerpání však zaměstnanci zaniká nárok na příplatek a je důležité upozornit, že k náhradnímu volnu nelze zaměstnance nutit.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky