čtvrtek 15. prosince 2016

Jak založit datovou schránku osvč

Stručný a jednoduchý návo jak si založit datovou schránku pro živnostníky ( OSVČ ). Rozhodnutí, založit si datovou schránku , jsme udělal již před půl rokem. Ale protože jsem ji nepotřeboval zas tak nutně, úspěšně jsem to, stále odkládal. Aktuálně má datovou schránku zřízenu více než milion fyzických a právnických osob.


O datovou schránku mohou zažádat fyzické osoby, podnikající fyzické osoby a právnické osoby, které nejsou zapsány v obchodním rejstříku nebo nejsou zřízeny zákonem. Pokud máte datovou schránku zřízenou ze zákona, o její založení žádat nemusíte, bude vám založena automaticky. Zřízení datové schránky je zdarma. Vlastníte-li datovou schránku , jsou orgány veřejné moci povinny zasílat vám všechny dokumenty primárně touto formou, nikoliv v listinné podobě. Nejzajímavější na celé datové schránce je jednoduchost a jistota doručení dané korespondence.


Ta nabývá planosti ve dvou odlišných případech. ZASTAVTE SE NA CZECH POINTU Většinou se nachází na úřadech či poštách. Potřebovat budete Váš občanský průkaz nebo pas. PODEJTE ŽÁDOST U přepážky podepíšete.


Další OSVČ (a samozřejmě i občané) si mohou datovou schránku zřídit dobrovolně. Jak ale ukazují statistiky, drobné podnikatele tato možnost příliš neláká. Datovou schránku ocení běžný občan, který netouží po návštěvě úřadů.


Datovkou přijímá od orgánů veřejné moci, chcete-li státních institucí, vyrozumění, korespondenci do vlastních rukou, stejně jako odesílá žádosti, dopisy a formuláře. Jak založit datovou schránku. Právnické osoby, které jsou zapsané v obchodním rejstříku, mají datovou schránku zřízenou automaticky.


V případě, že PO ještě zapsána není, je jí schránka zřízena bezodkladně poté, co ministerstvo obdrží informaci o zapsání PO do obchodního rejstříku. Jak přesně datovky fungují, kde schránku založit a kolik stojí doplňkové služby? Datové schránky lze využít především ke komunikaci se státními úřady, za příplatek toho ale nabízí o něco víc.


Firmy by tak preventivně měly sledovat a pravidelně vybírat svou datovou schránku. Datová schránka pro firmy umožňuje činit kvalifikovaná elektronická podání vůči orgánům veřejné moci. S datovkou to jde jednoduše a online! Poradíme vám jak a kde založit datovou schránku. V případě, že jednáte za právnickou osobu, potřebujete ještě jmenovací dekret, usnesení valné hromady nebo jakýkoliv další úředně ověřený dokument, který vás určí jednatelem.


Založit živnost si mohou občané také pomocí datových schránek. Pokud však daná živnost vyžaduje také doklad o vzdělání či odborné způsobilosti, musí tyto dokumenty občan nechat autorizovaně zkonvertovat do elektronické podoby. Autorizovanou konverzi však provádějí pouze kontaktní místa Czech POINT.


Pro popisovaný záměr (využití hybridní pošty pro doručování těm, kteří datovou schránku nemají) je ale podstatný opačný směr konverze: z elektronické do listinné podoby. Zde je důležité, že při tomto směru, pokud je konverze prováděna strojově, nemůže být výstupní dokument v listinné podobě ani vlastnoručně podepsán, ani orazítkován. Běžný živnostník či kdokoliv jiný si ji může zřídit na žádost dobrovolně,“ vysvětluje advokát Preuss. Jak a proč si založit datovou schránku Máma do deště (Tereza Krček) 22.


O možnostech datové schránky ví stále minimum lidí, proto jsem se rozhodla rozšířit svoje zkušenosti dále do světa. Pokud Vaše účetní odesílá daňové přiznání a přehledy prostřednictvím své datové schránky na základě plných mocí, které jste předali na FÚ, OSSZ a ZP, tak je to stejné, jako kdybyste je odeslal Vy sám ze své datové schránky. Nemusíte si tedy zřizovat vlastní datovou schránku , ani elektronický podpis. Pro všechny typy subjektů, kterým se zřizuje datová schránka ze zákona (viz článek Typy datových schránek), platí obecně, že datovou schránku zřídí Ministerstvo vnitra bezodkladně poté, co se z příslušné evidence dozví o vzniku nového subjektu. Pořídili jste si datovou schránku , ale z úřadů vám dopisy stále chodí klasickou poštou?


Dozvíte se také, jak správně reagovat na vadné doručení. Proč je založení datové schránky jednoduché. Zřídit datovou schránku je otázka několika minut a tyto minuty se vyplatí investovat. Podat daňové přiznán í včetně příloh třeba pět minut před půlnocí posledního dne už není v říši fantazie, podobně už nemusíte chodit s přehledy na zdravotní pojišťovnu nebo sociální správu.


Souhlasíte s povinnou elektronickou komunikací s orgány veřejné moci (tj. bez osobní komunikace a listinné podoby dokumentů)?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky