úterý 15. března 2016

Jak dát výpověď dohodou

Výpověď dohodou neexistuje. Pracovní poměr standardně můžete ukončit výpovědí či dohodou , nikdy však ne současnou kombinací těchto dvou institutů dohromady. Nyní tedy k výpovědi ze strany zaměstnance. Jak jsme již uvedli, výpověď dohodou je nesmysl.


Buď lze podat výpověď , nebo uzavřít dohodu.

A to znamená, že neexistuje, jako by k ní nedošlo, když si myslíte, že jste ukončili pracovní poměr ústně. Podle zákoníku práce můžeš jako zaměstnanec dát výpověď z jakéhokoli důvodu nebo i bez uvedení důvodu. Ve výpovědi proto nemusíš uvádět, proč hodláš ukončit svůj pracovní poměr (a to ani když by ho po tobě zaměstnavatel chtěl).


U smlouvy na dobu určitou nelze dát výpověď. Chtěla jsem odejít dohodou , ale odmítl mi ji dát s tím, že za mě nikoho nemá. Našla jsem mu během dne za sebe náhradu, ale stejně výpověď dohodou roztrhl a. Ale nic takového jako je výpověď dohodou , však neexistuje, je to naprostý.

Jak již bylo zmíněno, zaměstnavatel. To však předpokládá souhlas obou stran. Jinak by měl zaměstnanec výpovědní dobu dodržet. Problém může vzniknout tehdy, když zaměstnanec výpověď z práce dát nechce, přesto mu ale bude předložena „ výpověď dohodou “. Zaměstnanec by měl výpovědní dobu dodržet. Jak na výpověď ve zkušební době?


Narazit může zaměstnavatel i zaměstnanec. Tento nadpis dokumentu ze strany zaměstnavatele má pak maskovat klasickou dohodu o ukončení pracovního poměru. V případě výpovědi dohodou se mění výpovědní lhůta ze měsíců na sjednané datum. Jak vychází z názvu, tato výpověď je postavená na vzájemné dohodě obou stran.


Při ukončení pracovního poměru dohodou můžete skončit ke kterémukoliv datu, podmínkou ale je, aby se na datu dobrovolně shodly obě strany. Tedy pokud jeden z vás s dřívějším ukončením nesouhlasí, zbývá výpověď s dvouměsíční výpovědní dobou. Ruší-li tvoje pracovní místo, musí ti dát výpověď pro nadbytečnost, tudíž také vyplatit zákonné odstupné.


Na dohodu bych v žádném případě v této situaci nepřistoupil. Nevím přesně, jak je to podle dnes platných předpisů, byl jsem v takové situaci před nějakým časem, a tehdy fungoval souběh odstupného a podpory.

Jak dát výpověď dohodou když jsem na neschopence? Dále zde naleznete další zajímavá související témata. Chcete podat výpověď nebo cítíte, že se bude propouštět?


Jak je to tehdy, kdy chcete dát výpověď dohodou ? Jaké jsou náležitosti, jak podat výpověď a jak to bude s odstupným? Ať už je důvod vašeho odchodu jakýkoli, výpověď musí být podána vždy písemnou formou. To znamená, že jste-li v práci například zařazeni na jinou pozici, můžete dát výpověď dohodou , na kterou se nebude vztahovat dvou měsíční výpovědní lhůta.


Pokud se obě strany dohodnou, může být výpovědní lhůta prodloužena na více jak dva měsíce. Zejména zaměstnanci často používají pojem „ výpověď dohodou “, ovšem to je naprostý nesmysl. Ten, kdo jej použije, má většinou na mysli dohodu o rozvázání pracovního poměru, anebo akceptování výpovědi z pracovního poměru druhou stranou.


Nic takového jako výpověď dohodou neexistuje. Pracovní poměr lze totiž ukončit buď jednostranným rozhodnutím (pak jde o výpověď ), nebo oboustrannou shodou (pak jde o dohodu). V tradičním textovém souboru Microsoft Word stáhnete stejný vzor TADY , samozřejmě zadarmo. Jan Beneš, odborník na pracovní právo.


Rozhodnutí, zda jde o vážné důvody nebo zda souhlasí se skutečností, však bude záležet na úřadu práce.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky