pondělí 22. ledna 2018

Nárok na dovolenou

Zaměstnanci přísluší dovolená za kalendářní rok , popřípadě její poměrná část, jestliže pracovní poměr netrval celý kalendářní rok. Navíc ovšem pouze za předpokladu, že se jednalo o nepřetržitý pracovní poměr u zaměstnavatele, u něhož chtějí tuto dovolenou čerpat. Nárok na dovolenou nevzniká každému zaměstnanci, nýbrž pouze těm, kteří mají odpracováno minimálně dní v kalendářním roce.


U některých forem pracovního poměru nárok na dovolenou vůbec nevznikne. V případě dohod o pracovní činnosti závisí na vůli zaměstnavatele (případně na dohodě s pracovníkem), zda zaměstnanec dovolenou dostane.

Když to není možné kvůli překážkám na straně zaměstnance (jste na nemocenské, mateřské , rodičovské nebo třeba pečuje o nemocné dítě), nebo naléhavým provozním důvodům zaměstnavatele, musí zaměstnavatel termín dovolené stanovit tak, abyste ji vybrali do konce dalšího roku. Při hlavním pracovním poměru dní v týdnu po celý rok máte nárok na minimálně dní dovolené respektive týdny. Na výpočet nároku na dovolenku vám pomôže kalkulačka.


Zaměstnankyně má nárok na výplatu mateřské, jestliže v den nástupu na mateřskou dovolenou ji trvá účast na nemocenském pojištění (tj. je v zaměstnaneckém poměru). Případně nastupuje na mateřskou (osm až šest týdnů před očekávaným porodem) v ochranné lhůtě. Víte, na jak dlouhou dovolenou máte nárok ? Co když u zaměstnavatele pracujete teprve krátce, máte zkrácený úvazek, část roku jste stonali nebo se vracíte z mateřské dovolené?

Může vám zaměstnavatel nařizovat, kdy si dovolenou vyberete? Odpovědi na tyto i mnohé další otázky najdete na příštích řádkách. Pokud čerpáte svou dovolenou , máte nárok na náhradu mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku. Pokud skončíte pracovní poměr a nemáte vyčerpanou dovolenou , na kterou máte nárok , náleží Vám náhrada mzdy nebo platu za tuto nevyčerpanou dovolenou ve výši průměrného výdělku.


Nárok na dovolenku za odpracované dni vzniká v prípade, že zamestnanec odpracuje u zamestnávateľa menej ako dní. V takomto prípade mu patrí jedna dvanástina dovolenky za každých odpracovaných dní. V prípade základnej výmery dovolenky (týždne), má zamestnanec po odpracovaní dní nárok na dňa dovolenky. Jelikož se ale dovolená vyměřuje na základě odpracovaných dnů, musíte myslet na to, že nárok na dovolenou vám vznikne, až když odpracujete určité množství dní. Také je třeba pamatovat na to, že v zaměstnání vzniká určitá nerovnováha mezi odpracovanými hodinami a odpracovanými dny.


ZP poměrně sníľil, tj. Podmínky nároku na dovolenou za kalendářní rok nebo její poměrnou část. Rodič má nárok na dovolenou za celý kalendářní rok, pokud u zaměstnavatele odpracoval v kalendářním roce alespoň dnů, a to za podmínky nepřetržitého trvání pracovního poměru u téhož zaměstnavatele.


Jestliže zaměstnanec neodpracoval alespoň dní, ovšem odpracoval alespoň dní, má nárok na takzvanou dovolenou za odpracované dny. Na dovolenou za kalendářní rok má nárok zaměstnanec, který odpracoval v kalendářním roce alespoň dnů (pracovních směn). Chtěla jsem se tedy zeptat, jak to s tou dovolenou je, na kolik dní mám vlastně nárok.

Pro úplnost uvádím, že když jsem skončila MD (před nástupem na RD) mi byla dovolená proplacena. Doba mateřské dovolené je chápána stejně jako výkon práce , a proto od nástupu na MD až po její ukončení narůstá nárok na dovolenou na zotavenou. Pokud budete mnoho měsíců čerpat nemocenskou a poté přinesete žádanku o dovolenou v domnění, že máte nárok na plný rozsah – jste na omylu. V době čerpání dovolené je zaměstnanci umožněno si odpočinout a zároveň se nemusí obávat zhoršení své ekonomické situace, protože při čerpání dovolené mu náleží náhrada mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku. Dovolená patří mezi tzv.


Zaměstnavatel může nad tuto zákonem danou hranici ještě přidat, počet dní je zpravidla uvedený v kolektivní smlouvě. Bude se jí zkrácený nárok na dovolenou zvyšovat, popřípadě o kolik dní, když od 27. Zkrácený pracovní poměr a nárok na dovolenou 1. Právo na dovolenou vám vzniká, pokud vykonáváte práci v pracovním poměru, tj. Pokud se zaměstnavatelem spolupracujete na základě DPP a DPČ, nemáte ze zákona na dovolenou nárok. Lze ho nicméně sjednat.


Na to, zda na ni má nárok , či nikoliv, odpovídá právník Jan Dubenský. Jedná se o nárok na dovolenou za odpracované dny, tj.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky