pátek 24. června 2016

Přihlášení zaměstnance ke zdravotnímu pojištění

Zaměstnavatel oznamuje nástup zaměstnance do zaměstnání, ze kterého mu plynou příjmy ze závislé činnosti a funkčních požitků zdaňované podle § zákona o daních z příjmů, a ukončení takového zaměstnání. Prakticky to znamená, že zaměstnance přihlásí dnem nástupu do zaměstnání a odhlásí dnem skončení zaměstnání. Zdravotně pojištěni jsou rovněž v zemi bydliště v EU.


Zaměstnavatel přihlašuje zaměstnance ke zdravotnímu pojištění , a to buď u místně příslušné pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny – VZP ČR, nebo u zdravotní pojišťovny, kterou si zvolí u zaměstnavatele zaměstnanec. Stejně jako nástupy a ukončení zaměstnání ostatních zaměstnanců je zaměstnavatel povinen oznámit zdravotní pojišťovně i vznik a ukončení účasti v nemocenském pojištění zaměstnance , který je cizincem bez trvalého pobytu. Přihlášení zaměstnance na zdravotní pojišťovnu a OSSZ.


Rozhodnutí mít zaměstnance s sebou nese řadu povinností, a to nejen těch,. Zvýhodnění osob, za které je ve zdravotním pojištění plátcem pojistného i stát, se týká především. Jestliže, nový zaměstnanec přísluší ke stejné pojišťovně, jako již některý další z vašich zaměstnanců, pak by organizace u této pojišťovny již měla být přihlášena a tento bod přeskakujete (přečtěte si bod – oznámení pojišťovně nového zaměstnance ). Tedy v případě, že zaměstnává osoby, kterým vznikla účast na nemocenském pojištění (netýká se např.


dohod o provedení práce). OSVČ přijetí zaměstnance oznámit do osmi kalendářních dnů. Slouží k tomu tiskopis Oznámení o nástupu do zaměstnání. Po podpisu pracovní smlouvy a nástupu zaměstnance do zaměstnání čekají na zaměstnavatele další povinnosti vyplývající ze zákona č. Do místa pro číslo pojištěnce se uvede pohlaví M (muž), Z (žena) a. Přehled o příjmech a výdajích OSVČ Přihláška a evidenční list pojištěnce Doklad pro OSVČ o výši záloh na pojistné Žádost o snížení zálohy na pojistné pro OSVČ Přehled o platbě pojistného zaměstnavatele Přihláška a evidenční list zaměstnavatele Hromadné oznámení zaměstnavatele Plná moc ke kontrole zaměstnavatelů Prohlášení o dlouhodobém pobytu. Přečtěte si jejich přehled.


K oznámení používá pojištěnec tiskopis Přihláška a evidenční list pojištěnce. K doplňujícím údajům ke zdravotnímu pojištění Automaticky počítat zdr. PP) k odvodům na ZP (vy jste tím pověřeným zaměstnavatelem, který je povinen odvádět z minima). Do místa vyčleněného pro číslo pojištěnce se uvede pohlaví (M, Z) a datum narození.


Má-li zaměstnanec nezaopatřené rodinné příslušníky (manželka, děti - viz dále), upozorní jej zaměstnavatel na povinnost jejich přihlášení ke zdravotnímu pojištění. Přihlašování a odhlašování zaměstnance na zdravotní pojištění u dohody o provedení práce nebo pracovní činnosti Je-li zaměstnanec zaměstnán na dlouhodobější dohodu o provedení práce nebo pracovní činnosti, je výpočet odvodu zdravotního pojištění dán tím, zda odměna za dohodu dosahuje či nedosahuje rozhodného příjmu. U zdravotního pojištění platí zásada, že v každém kalendářním měsíci musí být za každého pojištěnce někdo plátcem pojistného. Jako plátci pojistného na zdravotní pojištění tedy vystupují: stát – okruh osob, za které stát platí pojistné, stanoví § zákona č. Porod patří mezi nejkrásnější a nejemotivnější okamžiky v životě každé ženy. Kromě těchto krásných chvil však na budoucí maminku čeká i mnoho.


Na základě novely ustanovení § písm. Kód „ použije zaměstnavatel místo kódu „P pro první přihlášení zaměstnance bez trvalého pobytu z jiných zemí než EU. V případě, že má zaměstnanec z EU nezaopatřené rodinné příslušníky, musí jej zaměstnavatel upozornit na povinnost jejich přihlášení ke zdravotnímu pojištění. A – použije se v případech, kdy je jasné, že občan EU byl již v ČR zaměstnán (jedná se o druhé či dalším zaměstnání).


Příklady ke zdravotnímu pojištění při zaměstnávání studentů 1) Student obchodní akademie uzavřel v průběhu prázdnin se společností s ručením omezeným pracovní smlouvu na období 9. Jestliţe má zaměstnanec nezaopatřené rodinné příslušníky, upozorní jej zaměstnavatel na povinnost jejich přihlášení ke zdravotnímu pojištění. Vznikne–li zaměstnavateli, který v předcházejícím čtvrtletí nezaměstnával žádného zaměstnance , povinnost platit pojistné na toto pojištění , uhradí zaměstnavatel první pojistné vypočítané ze základu stanoveného shodně s postupem pro určení vyměřovacího základu pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti pro dané. Na žádost zaměstnance mu ještě musíte vydat potvrzení pro úřad práce, které by mělo obsahovat mimo jiné údaje o průměrném výdělku a způsob ukončení pracovního poměru. Dále musíte zaměstnanci vystavit ke dni ukončení Evidenční list důchodového pojištění , formulář najdete zde. Upozorňujeme všechny žáky a jejich zákonné zástupce, že přihlášení žáků střední školy ke zdravotnímu pojištění nezabezpečuje škola!


Tuto povinnost má zákonný zástupce nebo zletilý žák.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky