středa 15. června 2016

Jak zrušit věcné břemeno

Co věcné břemeno užívání obnáší, jak vzniká a hlavně, jak jej můžeme zrušit ? Víte, že věcné břemeno může zrušit i soud? V praxi se občas setkáte s případem, kdy na nemovitosti vázne věcné břemeno užívání pro osobu, která již zemřela. To je tedy dost časté. Jak zrušit věcné břemeno Jak můžete vidět výše, výmaz věcného břemene není nijak náročné.


Stačí tedy mít, v případě žijící oprávněné osoby, podepsanou Dohodu o zrušení věcného břemene nebo, v případě zesnulé oprávněné osoby, ověřený úmrtní list.

Jak mu můžu zrušit věcné břemeno , aniž by s tím on souhlasil? Je nějaká osvědčená cesta jak toho dosáhnout? Odpověď právníka: Dobrý den, věcné břemeno zřejmě doživotního užívání Vašemu otci proti jeho vůli zrušit určitě nemůžete. Věty jako „zrušení věcného břemene“, „ jak zrušit věcné břemeno “ apod.


Než se tedy budeme zabývat tím, jak zrušit věcné břemeno , podíváme se na to, co to vlastně je, abyste pochopili základní principy fungování. Věcné břemeno užívání opravňuje určitou osobu užívat cizí věc pro vlastní potřebu nebo potřebu její domácnosti. Speciálně u nemovitostí toto břemeno bývá často překážkou při zřízení hypotéky, prodeji nemovitosti nebo při výkupu zadlužené nemovitosti.


Věcné břemeno bychom chtěli zrušit , ale ze zdravotních důvodů by bylo komplikované rušit věcné břemeno dohodou přímo s babičkou.

Prakticky to není velký problém, protože babička už se do domu téměř stoprocentně nevrátí, ale právě bychom to chtěli mít vyřešené. Jde mi o to, jak se zbavit tohoto věcného břemene vzhledem k potencionálnímu kupci. Dokonce jsem slyšel, že by mu ani banka nedala hypotéku, protože na pozemku je věcné břemeno. Prožil jsem si martyrium, než se mi podařilo zrušit věcné břemeno doživotního užívání mého již přes dva roky nebohého otce.


Dobrý den, poradí mi někdo postup, jak zrušit věcné břemeno u rodinného domku? Já jsem majitel, babička má doživotní právo užívání. Nyní už dům neužívá, protože je nemohoucí, bydlí jinde, dům je prázdný, neobydlený a souhlasí s tím, abychom dům zbourali.


Jak vymazat věcné břemeno - Se zatížením nemovitosti věcným břemenem se v praxi setkáváme velmi často. Věcné břemeno nařizuje vlastníkovi, aby na své nemovitosti něco strpěl, něčeho se zdržel, anebo je od něj vyžadováno přímo určité jednání – musí něco konat. Vlastník nemovitosti však nese všechny omezení věcného břemene a musí „věc“ udržovat v dobrém stavu.


Jestli to věcné břemeno bylo, že tam děda dožije, tak není co řešit. Jeho smrtí to zaniklo. Tady bych jen počkal na dědické řízení. Neplatnost věcného břemene bych leda řešil, kdyby se barák prodával.


Normálnímu člověk by pak stačil snad ten úmrtní list. Pokud vznikne hrubý nepoměr mezi právem oprávněného a povinností povinného z věcného břemene, můžete se soudně pokusit věcné břemeno zrušit. Obecně žádný výkon práva nesmí být v rozporu s dobrými mravy, a soud takovému výkonu práva neposkytne ochranu.

Dále zde naleznete další zajímavá související témata. Věcné břemeno je v tomto případě spojené s osobou Vaší babičky, a tak nezaniká změnou majitele nemovitosti. Pokud Vaše babička má k dispozici listinu, jíž bylo věcné břemeno zřízeno, je pochybení notáře (nebo příslušného úředníka vyřizujícího dědictví), že se s tímto faktem neseznámil a řádně s ním nenaložil.


Dobrý den, nevíte prosím někdo, jak se ruší věcné břemeno doživotního užívání bytu a kdy je to vůbec možné? Bydlela jsem v menším bytě, který jsem dostala po babičce. Věcné břemeno bezplatného užívání domu (případně bytu) je jedním ze způsobů, jak získat bydlení zadarmo, byť je vlastníkem nemovitosti někdo jiný.


Vlastníkem domu může být člen rodiny oprávněného z věcného břemene, ale taky to může být někdo úplně cizí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky