úterý 14. června 2016

Platnost plné moci

Doba platnosti plné moci. Platná právní úprava upravuje v § 33b občanského zákoníku i aspekty zániku resp. Poznámka ke vzoru: Zmocněnec musí jednat osobně.


Platnost plné moci

Zmocněnec je oprávněn udělit plnou moc jiné osobě, aby místo něho jednala za zmocnitele, jen v případě je-li výslovně oprávněn podle plné moci udělit plnou moc jiné osobě, nebo je-li zmocněncem právnická osoba. K u dělení plné moci stačí v podstatě jen textový editor (MS Word). Vzor plné moci by Euro.


Plná moc zaniká splněním právních jednání, pro která byla sepsána. Zánik plné moci nastane také v důsledku odvolání plné moci zmocnitelem nebo odstoupením zmocněnce a nebo smrtí zmocnitele či zmocněnce. Dále je v plné moci nutné specifikovat vozidlo, jehož se uvedené úkony (zde přepis vozidla) týkají. Základními údaji, kterými plná moc k přepisu vozidla musí disponovat jsou: tovární značka a model, výrobní číslo karoserie (VIN) a číslo registrační značky (RZ).


Ujednají-li si to strany, zastupuje jedna z nich druhou v ujednaném rozsahu jako zmocněnec. Zmocnitel uvede rozsah zástupčího oprávnění v plné moci. Z jednání zástupce vznikají práva a povinnosti přímo zastoupenému. Netýká-li se zastoupení jen určitého právního jednání, udělí se plná moc v písemné formě.


PLATNOST PLNÉ MOCI NA PŘEPIS AUTA. Význam plné moci Zánik plné moci Plná moc na pošt ě Plná moc na finančním úřadu Plná moc všeobecná Plná moc k zastupování Plná moc k přepisu vozidla Ověření plné moci Plná moc anglicky. Neschválí-li zmocnitel překročení plné moci nebo jednání bez plné moci , může osoba, se kterou bylo jednáno, na zmocněnci požadovat buď splnění sjednaného závazku nebo náhradu škody způsobené jeho jednáním (toto neplatí, jestliže osoba, se kterou bylo jednáno, věděla o překročení nebo neexistenci plné moci ). V případě, že se počátek plné moci neshoduje s datem jejího sestavení, tedy před dohodnutým datem, nebude to považováno za porušení. Podpis zmocněnce není nezbytný pro platnost plné moci.


V některých případech zákon požaduje, aby podpis zmocnitele byl úředně ověřen, například při převodu nemovitosti. Pro písemné jednání za druhého je třeba písemná plná moc vždy, nestačí ústní. Zmocněncem může být jak fyzická, tak právnická osoba. Náležitosti dohody o plné moci Nutné náležitosti. Jednoznačnou identifikací se rozumí jméno, rodné číslo a bydliště tak, aby nebyla možná záměna s jinými osobami.


V plné moci musí být jednoznačně identifikován zmocnitel (který plnou moc dává) i zmocněnec (který plnou moc přijímá). Text plné moci by měl být stručný, věcný, jednoznačný a výstižný, napsaný formálním způsobem. Platnost plných mocí – taxativní a intuitivní právo Podrobnosti Vytvořeno 18.


Platí, že čím květnatější sloh, tím větší nebezpečí různé interpretace. Kratší a stručnější plné moci , které se zabývají konkrétně co nejmenším množstvím témat, toto riziko snižují. Velkou výhodou platné legislativy je možnost nechat se při přepisu vozu zastoupit na základě plné moci k přepisu vozidla.


To řadě lidí ušetří mnoho času a možných nepříjemností. Na druhou stranu, převod auta není levou záležitostí. Plná moc musí být písemná jen tehdy, pokud písemnou formu vyžadují i následné právní úkony zmocněnce, při nichž jedná, nebo pokud jde o takzvanou generální plnou moc, na jejímž základě je zmocněnec oprávněn zastupovat zmocnitele ve všech věcech. Platí do provedení úkonu, na který byla vydána. Jinak pokud není v plné moci její platnost vyznačena, není časově omezena.


V současné době platí úprava, kdy se auto převádí přímo ze starého majitele na nového, potřebujete k tomu jen nutné dokumenty a převod vyřidíte během jedné návštěvy registru vozidel na jakémkoliv úřadu obce s rozšířenou působností.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky