čtvrtek 14. listopadu 2019

Výpověď z organizačních důvodů odstupné

U dohody o skončení pracovního poměru Vám totiž odstupné náleží pouze v případě skončení pracovního poměru z důvodu tzv. Výpověď z organizačních důvodů Vám může dát zaměstnavatel pouze ze zákonem daných důvodů. Výpověď z pracovního poměru z důvodu organizačních změn Renáta Baboráková 20.


Pracovní právo , Zaměstnání pracovněprávní vztah , pracovní poměr , zákoník práce Jeden z nejvíce používaných typů jak ukončit pracovní poměr se zaměstnancem. Správně by Tě zaměstnavatel měl písemně seznámit s možnostmi. Je to dohoda obou stran, musí tam být uveden ten § 5 abys o odstupné nepřišla.

Ukončení pracovního poměru by měli všichni věnovat dostatečnou pozornost z mnoha důvodů. Důležitým aspektem je i nárok na odstupné. Podívejme se na problematiku odstupného v deseti bodech. Při výpovědi zaměstnance není nárok.


Výpověď pro nadbytečnost můžete dostat jen z důvodů vymezených zákonem. Když šéf zkouší kličky a hledá způsob, jak se vás elegantně zbavit, nenechte si to líbit. Máme pro vás příklady z praxe s komentářem právníka. A návo jak se bránit.


Jestliže jde o propouštění z organizačních důvodů (nedostatek zakázek na straně firmy, optimalizace procesů a podobně), má zaměstnanec nárok na odstupné ve výši tří měsíčních platů bez ohledu na to, zda dostane výpověď nebo podepíše dohodu.

V případné dohodě však musí být tento důvod výslovně uveden. Většina zaměstnanců dobře ví, že jsou-li propouštěni z práce z organizačních důvodů (pokud se ruší či přemísťuje zaměstnavatel nebo jeho část či probíhají změny za účelem zefektivnění práce, v jejichž důsledku se stanou nadbyteční), mají nárok na odstupné , jehož výše se odvíjí od délky práce pro zaměstnavatele. Nejčastěji mu bude náležet, pokud dostane výpověď z pracovního poměru takzvaně z organizačních důvodů , kdy například dochází ke snižování stavu zaměstnanců, zaměstnavatel ruší pobočku, přemísťuje se na druhou stranu republiky nebo dokonce úplně ukončuje svou činnost.


Dostat výpověď je pro každého jistě velmi nepříjemné. Jedním z důvodů pro jednostranné rozvázání (skončení) pracovního poměru výpovědí ze strany zaměstnavatele je nadbytečnost zaměstnance ve smyslu § písm. Náleží mi odstupné v podobě tří měsíčních platů.


Stávající zaměstnavatel tvrdí, že zaměstnanci nemají nárok na odstupné , že je pro ně výhodnější podepsat výpověď dohodou ke dni 31. V případě výpovědi ze strany zaměstnavatele mají poté nárok na odstupné zaměstnanci, kteří jsou propuštěni z důvodů , na nichž nenesou žádnou vinu. Tyto důvody navíc vymezuje zákon a patří senadbytečnost zaměstnance, situace, kdy nemůže vykonávat práci kvůli pracovnímu úrazu či nemoci z povolání, a také.


V případě, že Váš zaměstnavatel dojde k rozhodnutí, že u něho nadále nemůžete pracovat, může Váš pracovní poměr ukončit dohodou nebo výpovědí ze zdravotních důvodů – vše ale musí vycházet z doloženého lékařského posudku. Tento důvod je pro zaměstnavatele ale ještě více nevýhodný, než výpověď z organizačních důvodů. Přijmu-li výpověď dohodou, mám tak nárok na celkem měsíců odstupného.


Zaměstnanci totiž náleží odstupné ve výši minimálně. Nárok na odstupné samozřejmě nemáte, pokud byste výpověď podávala sama, a to už z jakéhokoli důvodu. Tedy závěrem, je třeba, aby jste dostala výpověď nebo uzavřela dohodu se zaměstnavatelem z organizačních důvodů. Dobrý den, ano, ze zákona má zaměstnanec, který dostane výpověď nebo končí pracovní poměr dohodou z takzvaných organizačních důvodů , nárok na odstupné , přičemž minimální výše odstupného je stanovena podle počtu odpracovaných let u stejného zaměstnavatele.


Jestliže zaměstnanec dostal výpověď z důvodu takzvaných organizačních důvodů , neboli ruší se pracovní odvětví nebo jeho část, zaměstnavatel se přemisťuje do jiného města anebo se zaměstnanec stane nadbytečným, vzniká mu právo na odstupné ve výši, jaké ukládá zákon. Výzva k vrácení odstupného zaměstnanci - výpověď z organizačních důvodů - Bezplatná právní poradna online zdarma pro všechny Počet stránek ve webu: 39.

Všetky zverejnené rozsudky súdov, rozsudok súdu, súdne rozhodnutia, judikáty Najvyššieho súdu SR, Ústavného súdu SR, Krajských súdov a ESD. Vyjdeme-li z předpokladu, že nadbytečnost zaměstnance je v drtivé většině případů problém, který se po delší dobu vyvíjí a lze jej tedy předvídat, je velmi jednoduchým a elegantním řešením dát zaměstnanci výpověď pro nadbytečnost pro organizační změnu, o které sice bylo rozhodnuto, ale která nastane až v budoucnu. Když vám zaměstnavatel práci podle pracovní smlouvy dát nemůže, protože ji zkrátka nemá, může se s vámi dohodnout na změně smlouvy. S tím ale musíte souhlasit.


Když se nedomluvíte, půjde o překážku v práci na straně zaměstnavatele.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky